Şalazyon Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Şalazyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Antibiyotikli Damlanın Yan Etkileri Nelerdir?
- Şalazyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Damla Tedavisi Tek Başına Yeterli Olur Mu?
- Şalazyon Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
- Ameliyattan Hemen Sonra Çalışma Hayatına Dönmenin Sakıncası Var Mı?
- Şalazyon Ameliyatı Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?
- Ameliyat Sonrasında Gözü Yormamak Gerekir Mi?
- Şalazyonun Bitkisel Bir Tedavi Yöntemi Var Mı?
- Ameliyattan Sonra Araç Kullanmak Sakıncalı Mı?
- Antibiyotikli Damla Tedavisi Sürerken Alkol Kullanmak Sakıncalı Mı?
- Şalazyon Nasıl Önlenir?
- Tedaviden Sonra Şalazyonun Tekrarlama İhtimali Var Mı?
- Şalazyon Nasıl Tedavi Edilir?
- Şalazyonun Bitkisel Tedavisi Mümkün Müdür?
Şalazyon hastalığı göz kapağı üzerinde oluşan bir hastalıktır. Genellikle insanlarda arpacık hissi uyandırdığı için zamanla geçebileceği yanılgısını yaratır. Fakat arpacık ile alakası yoktur diyebiliriz. Arpacığın oluşum sebebi iltihaplanma iken şalazyonların oluşum sebebi göz kapağında bulunan kanalların yağlanma sebebiyle tıkanmasıdır. Şalazyonlar iki farklı temel teknik ile tedavi edilebilir. Bunlardan bir tanesi cerrahi operasyon iken diğeri ilaçlı tedavi yöntemidir. Ancak bu tedavi yöntemlerinden hangisinin uygulanması gerektiğine uzman hekimler karar verebilir. Şalazyon görüldüğü ve fark edildiği anda direkt olarak hastaneye başvuru yapılmalıdır. Tedavi edilmeyen şalazyonlar hızlı bir şekilde gelişim gösterir. Bu gelişim gösteren şalazyonlar büyük boyutlara geldiğinde ancak cerrahi operasyon ile tedavi edilebilirler. Geç kalınan şalazyon tedavileri insanları daha çok hastanelerde meşgul edecektir.
Şalazyon Tedavisi Hakkında
Şalazyon tedavisi farklı şekillerde yapılabilir. İlaçlı tedavi yöntemleri kendi içerisinde dahi sınıflara ayrılırken cerrahi operasyon ancak eksizyon yöntemi ile gerçekleştirilebiliyor. Tedavi yöntemini belirleyen etmenler ise hastanın göz kapağında bulunan şalazyonun kendisi. Eğer bu şalazyon büyük boyutlara gelirse ancak cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir hale geliyor. İlaçlı tedaviler çok kısa süre içerisinde gerçekleştirilirken cerrahi operasyonlar biraz daha uzun sürelere yayılabilir. Şalazyon hastalığının en uzun süreci ise ameliyat sonrası tedavi dönemi demek mümkün. Oldukça hassas davranılması ve dikkat edilmesi gereken bu dönem içerisinde hastanın dikkatli olması tedavi sonrası sürecin kısalmasına etki ediyor.
Şalazyon Nedir?
Şalazyon tamamıyla bir göz hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman arpacığa benzer bir şekilde oluşmasından dolayı insanlar tarafından arpacık olarak algılanabilir. Fakat genellikle şalazyonlar arpacıklardan daha büyük şekilde meydana gelirler. Tedavi edilmedikleri takdirde büyümelerine devam ederler. Şalazyonların oluşum sebebi çok kısa ve net bir şekilde açıklanabilmektedir. Gözlerde kirpiklerin ucundan dışarıya açılan hava kanalları vardır. Bu hava kanalları zaman içerisinde yağ ile dolarak tıkanabilir. İçeride bulunan hücrelerin bu yağ dokusuna takılması sebebiyle zaman bölgede yağ oluşumu ve birikimi artıracaktır. Bu süreç hızlı bir şekilde ilerlerse şalazyon oluşumu meydana gelecektir. Şalazyon hastalığı çok farklı türlerde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hem ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir hem de cerrahi müdahaleler ile tedavi edilebilir. Bunun belirleyecek olan unsur ise genellikle hastanın gözünde bulunan şalazyonun ilerleme durumudur. Şalazyon ne kadar yüksek oranda ilerleme kaydediyor ona göre tedavi yöntemi bulunur. Genellikle arpacıklar ağrılı ve sancılı şekilde meydana gelirken şalazyonlarda ağrı veya sancı görülmez. Eğer kişinin gözünde bulunan şalazyon çok iler derecelere gittiyse bu noktada kişinin ağrıları olabilir. Fakat bu durum ender görülen ve çok sık rastlanmayan bir durum olarak nitelendirilebilir.
Şalazyon Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?
Göz kapaklarında kirpik uçlarında hava kanalları bulunmaktadır. Bu hava kanalları direkt olarak şalazyonun oluşum sürecine etki ederler. Hava kanalları içerisine biriken yağ dokuları zaman içerisinde tıkanmaya yol açar. Tıkanma başladıktan sonra vücut içerisinde dolaşım yapan yağlar göz etrafında bu noktaya toplanmaya başlar. Zaman geçtikçe eğer tedavi edilmezse yağ dokuları burada şişlik meydana getirir. Arpacığa benzeyen bir görünümü olan bu şişliklere şalazyon ismi verilir. Göze çok yakın noktalarda bulunurlar fakat kirpik dokusu üzerinde oluşurlar. Şalazyonun yağ dokusuyla oluşumunu tamamlıyor olmasına rağmen içerisinde zaman ile iltihaplanmalar görülebilir. Bu iltihaplanmalar olursa şalazyon hastalığında ilerlemeler görülür. Bundan dolayı gözde arpacık benzeri bir yapı ile karşılaştığınızda mutlaka hızlı bir şekilde uzman hekime görünerek şalazyon tehdidi ile karşı karşıya olup olmadığınızı öğrenmeniz gerekir.
Şalazyon Hastalığının Arpacıktan Farkı Nedir?
Şalazyon hastalığı ile arpacık arasında büyük farklar bulunmaktadır. Öncelikle hastalığın oluşum sebebi tamamıyla farklı yollardan gerçekleşmektedir. Şalazyon gözde bulunan kirpik köklerinde yağlanma ve yağ birikmesi sonucu meydana gelen ve şişlik oluşturan bir hastalıktır. Arpacık ise kirpik uçlarında ve köklerinde iltihaplanma ile meydana gelir. Bundan dolayı şalazyon hastalığı büyük ağrılara ve sancılara sebep olmazken arpacık içerisinde bulunan iltihaplar yüzünden net bir sancı ve ağrıya sebep verir. Arpacıkların sıkılması ve patlatılması kesinlikle önerilmez. Arpacık içerisinde iltihap olduğu için bu gibi hamleler genellikle iltihabın bütün göz kapağına yayılmasına sebep olur. Yayılan iltihap kısa süre içerisinde göz kapağında daha büyük çaplı bir soruna neden olacaktır. Şalazyonlarda ise patlatılma gibi bir işlem yalnızca doktor kontrolünde yapılır. İçerisinde iltihap değil yağ dokusu bulunduğundan dolayı büyük sorunlar teşkil etmez. Arpacıklar kırmızı bir renk ile dış yüzeye renklerine belli ederler. Kızarıklık yapısı nedeniyle kolaylıkla dışarıdan fark edebilirler. İçlerinde bulunan iltihap bu duruma neden olur. Fakat şalazyonlar içerisinde sadece yağ dokusu bulundurduğundan dolayı ten renginden farklı bir renge dönmezler. Yalnızca teninizin rengi ile birleşik bir görünüm verirler. Sadece şişlik oluştururlar. Arpacıklar kirpik içinde veya dışında meydana gelebilirler. Bu nedenden dolayı arpacıklar iki farklı gruba ayrılırlar. Doktorların yapacağı tedavi yöntemi arpacığın bulunduğu konuma göre değişiklik gösterebilir. Fakat şalazyonlar yalnızca kirpik duvarının iç kısmında bulunur. Dışarıda bulunmadıkları için doktorların farklı bir tedavi yöntemi uygulama gibi şansları yoktur. Cerrahi işlem uygulanırken şalazyonun bulunduğu konum iç duvar olduğu için ona göre bir tedavi yöntemi belirlenmiş olur. Bunun dışarısına çıkılamaz.
Şalazyon Tedavi Türleri
Şalazyon yağ dokusu oluşumu ile bağlantılı bir rahatsızlık olduğu için hekimlere farklı tedavi yöntemleri fırsatı sunmaktadır. Tedavi yöntemleri ise şalazyonun ne kadar ileri derecede olduğu ile alakalıdır. Şalazyon tedavisi için genel manada ilaç tedavisi ve cerrahi operasyonlar uygulanabilir. Bu kararı ancak hastanın hekimi olan uzman kişi verebilir. Hastanın tedaviyi kabul etmesinden sonra ise işlemlere başlanır.
İlaç Tedavisi
Şalazyon hastalığı duruma bağlı olarak eğer büyük çaplı ilerleme kaydetmemişse ilaç tedavisi ile iyileştirilmeye çalışılır. İlaç tedavisi kendi içerisinde üç farklı sekmeye ayrılır. Bu tedavi yöntemlerinden herhangi birisini uygulama kararı doktorun vereceği bir karardır. Doktor bu kararı alırken hasta ile konuşur ve kendisinin tercih edebileceği yöntemleri kendisine sunar. Kişi bu tedavi yöntemlerini kabul ettiği takdirde tedaviye başlanır. İlaç tedavisi daha başlangıç aşamalarında olan şalazyonlar için uygulanmaktadır.
Sıcak Pansuman
Sıcak pansuman yöntemi oldukça kolay olarak gerçekleştirilen bir yöntemdir. Öncelikle tıbbi bir malzeme olan bez benzeri yapı ısıtılır. Deriyi yakmayacak kadar yüksek bir sıcaklığa geldiğinde doktor kontrolünde gözleriniz kapalı olarak şalazyon üzerine çok yakın bir mesafeye tutulur. Bu sayede sıcakta etkilenen deri yüzeyinde çatlaklar oluşması amaçlanır. Direkt olarak şalazyon üzerine kesik atarak tedavi yöntemi ancak cerrahi operasyon yapma yetkisine sahip olan doktorlar tarafından uygulanabilir. Bundan dolayı bu yöntemde yalnızca sıcak pansuman ile bölge üzerinde çatlaklar oluşturulması amaçlanır. Çatlaklar birkaç dakika içerisinde meydana geldikten sonra hızlı bir şekilde dışarıya doğru yağ dokusunun akışı gözlenir. Tıbbi malzemeler ile bunlar silinerek göz yüzeyinden alınır ve temizlenir. Son olarak şalazyon bölgesinde oluşan çatlakların hızlı şekilde onarım sağlayabilmesi için yüzey üstüne pansuman yapılır. Birkaç gün boyunca bantların sökülmemesi ve onarımın hızlı şekilde bitmesi için hastaya bilgi verilir. Yalnızca on – yirmi dakika arasında sürebilecek bir işlemdir. Hızlı tedavi yöntemlerinden bir tanesi olarak bilinir. Hastaya hiçbir anestezi uygulanmaz. Böylelikle şalazyon tedavi edilmiş olur ve hasta taburcu edilir. Birkaç gün boyunca kullanması için gerekli görüldüğü takdirde doktor ilaç verebilir. Fakat kişinin yapısına göre bu durum doktorun verebileceği kararlar arasındadır.
Antibiyotikli Damla
Şalazyon ilerlediği durumlarda göz kapağı yüzeyinde yağlanma haricinde iltihaplanmalar yapabilir. Böyle bir durumu eğer doktor incelemeleri sırasında fark ederse hastaya tedavi öncesinde antibiyotikli damla kullanmasını önerecektir. Eğer hasta bu tedavi yöntemini kabul ederse öncelikle olarak doktor hastanın göz kapağı üzerine antibiyotikli damla yapar. Bu şekilde iltihabın hızlı şekilde kuruması ve yok olması amaçlanır. İltihabın kaybolması ve yok edilmesi için birkaç gün boyunca bu işlem düzenli olarak tekrar edilir. İltihabın yok edildiği yapılan tetkikler sonrası anlaşıldığında hastaya sıcak pansuman uygulanır. Böylelikle hastanın göz kapağı üzerinde bulunan şalazyon tedavi edilmiş olur. Fakat tedavi yöntemleri arasında hekim isterse hastaya cerrahi operasyon teklifinde bulunabilir.
Kortizonlu İğne
Kortizonlu iğneler şalazyon tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Kortizon içerisinde bulundurduğu maddelerden dolayı genel itibari ile yağ yapısını düzenleyen ve kanalları açan bir iğnedir. Tam anlamıyla şalazyon tedavisi için mükemmel bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Fakat pek çok hasta tedavi yönteminin sonunda iğne kelimesini duyduğunda psikolojik olarak korku duyduğu için bu yöntemin uygulanmasını istememektedir. Fakat bu iğneler küçük çaplı iğnelerdir ve göz kapağına yapıldığında büyük acı vermezler. Kortizonlu iğne şalazyon üzerine yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde bölgede biriken ve sertleşen yağ dokusunu yumuşatmaya başlar. Yumuşayan yağ dokusu kısa bir süre içerisinde etrafa yayılmaya başlar. Kanallar açılır ve kanallar içerisinde bu yağ dokuları ilerlemeye başlar. Şişliğin yavaş bir şekilde inmeye başladığı ve zaman içerisinde yok olduğu hasta tarafından görülür. Kolay ve pratik bir şalazyon çözümü olarak bilinir. Fakat pek çok hasta psikolojik korkular nedeniyle bu tedaviyi reddetmektedir. Eğer hekiminiz böyle bir tedavi yöntemini size önerirse endişe etmeden tedaviyi kabul edebilirsiniz. Hızlı ve kolay bir çözüm olarak sık şekilde kullanımına Avrupa’da devam edilmektedir.
Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedaviler oldukça büyük çaplı olan şalazyonlarda kullanılır. Eğer hastanın göz kapağı üzerinde bulunan şalazyon fazla miktarda büyüme göstermesi ve bu durum hastayı rahatsız etmeye başlamışsa kullanılır. Genellikle ağrı yapan şalazyonlardır. Yağ dokusu normalden çok daha fazla büyüdüğü için sıcak pansuman, kortizonlu iğne veya antibiyotikli damlalar şalazyon içerisinde birikmiş olan yağ dokusunu dağıtmak için yeterli gelmez. Cerrahi bir müdahale ile şalazyonun içerisinde biriken yağ dokusunun boşaltılması gerekir.
Eksizyon
Eksizyon tedavisi şalazyonlar için oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Yalnızca çok ilerlemiş boyutlarda olan ve zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi gereken şalazyonlar için kullanılır. Şalazyon tedavisinde oldukça sık kullanılan yöntemin uygulanması çok kolaydır. Cerrahi bir operasyon olarak görülmesine rağmen küçük ve ufak çaplı ameliyatlar olarak nitelendirilebilir. Kolaylıkla yapılan operasyonlar ve çok kısa sürer. Eksizyon tedavisi için öncelikle hastanın tedaviyi kabul etmesi gerekir. Hasta ile ilgilenen uzman hekim hastaya eksizyon uygulanmasının gereklerini anlatır. Eğer hasta bu tedavi yöntemini kabul ettiğini beyan eder ve gerekli belgeleri imzalarsa küçük çaplı olacak bu operasyon için hazırlıklara başlanmalı.
Şalazyon Tedavi Öncesi
Şalazyon tedavisinin öncesinde mutlaka hastanın analiz edilmesi, muayene edilmesi gibi unsurlar dikkat çeker. Bu unsurlar tamamlanmadan önce kesinlikle hasta hakkında hangi tedavinin daha uygun olduğu belirlenemez. Bundan kaynaklı olarak hiçbir tedavi başlatılamaz. Ancak uzman hekimlerin yapacağı incelemelerden sonra hastanın tedavisi hakkında karara varılabilir. Bu kararı verecek olan kişiler ise hem doktorlar hem de cerrahlardır. Hangi tedavinin uygun olacağına iki ekip birleşerek karar verebilir. Tek bir doktorun kararı tedavi unsurunun belirlenmesi için yeterli değildir.
Hastanın Durumunun Analiz Edilmesi
Hasta şalazyon ve arpacık şikayetiyle hastaneye başvurabilir. Fakat hasta nasıl bir rahatsızlığı olduğunda kararsızdır. Eğer daha önce şalazyon kelimesini duymadıysa muhtemelen hastaneye arpacık şikayeti ile başvuru yapacaktır. Hasta öncelikle uzman hekimler tarafından analiz edilir. Göz kapağı üzerinde bulunan şişliğin sebebi tam olarak anlaşılmaya çalışılır. Arpacık veya şalazyon hakkında hangisi olduğuna dair tanı konulur. Bu tanıdan sonra hasta detaylı şekilde muayene edilmek üzere farklı bir servise yönlendirilir. Ancak burada uygulanacak muayene yöntemlerinden sonra hasta hakkında hangi tedavinin uygun olacağına karar verilebilir. Bu kararlar alınmadan ve muayene yapılmadan önce kesinlikle bir sonuca varmak ve tedaviyi başlatmak imkansızdır.
Muayene
Hasta uzman bir doktor tarafından el yöntemi ile muayene edilir. Yapılan incelemeden sonra hastanın göz kapağı üzerinde bulunan unsurun ne olduğuna dair incelemeler yapılır. Eğer göz kapağı üzerinden bulunan şişliğin sebebi kanal içerisinde biriken yağ ise hastanın göz kapağında şalazyon olduğu tespit edilmiş olur. Ancak bu durumdan sonra doktorlar kendi aralarında uygun tedavi yönteminin seçilmesi kurulunu başlatabilirler.
Hastanın Durumuna Uygun Tedavi Yönteminin Seçilmesi
Hastanın durumu öncelikle yapılan analizler ve muayeneler sonrasında tespit edilir. Göz kapağı üzerinde biriken yağ miktarının ne kadar yoğun olduğu, yağ bezesinin ne kadar büyümüş olduğu hakkında kararlar alınır. Bundan sonra eğer şalazyonun büyüklüğü küçük ve yoğunluğu az ise ilaçlı tedavi yöntemi üzerinde durulur. Doktorlar kendi aralarında yapacakları toplantılar sonrasında ilaçlı tedavi yöntemlerinin arasından hangisinin hasta için daha uygun olduğuna karar verir. Bu noktada hastanın yaşı, kilosu ve benzeri durumların hepsi dikkatle ele alınır ve tedavi uygulaması başlatılır. Eğer hastanın göz kapağında bulunan şalazyon yapısı büyük ve yoğun yağ dokusu içeriyorsa bu noktada hastaya cerrahi operasyon uygulanmasına karar verilir. Cerrahi operasyonlar arasında uygulanacak tedavi yöntemi eksizyondur. Kısa vadeli ve çabuk bir operasyon olarak bilinir. Hızlı şekilde uygulanabilir ve hasta çok kısa süreler içerisinde taburcu edilir. Ancak bu operasyonu uygulayabilecek olan kişiler cerrah olarak bildiğimiz ameliyat yapma yetkisine sahip olan hekimlerdir. Bu noktada doktorlar hasta hakkında gerekli olan tüm bilgileri cerrahlar ile paylaşırlar ve tedaviyi cerrahlara aktarmış olurlar diyebiliriz.
Şalazyon Tedavi Sonrası
Şalazyon tedavisinden sonra hastaların yapmaları gereken belli başlı kriterler mevcuttur. Eğer bu şartlar ve kriterler uygulanmazsa hastanın tedavi sonrasında olan iyileşme süresi biraz daha uzun zaman aralıklarına yayılabilir. Mutlaka doktorun ve cerrahların verdikleri tavsiyeler dinlenmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Yoksa şalazyonun tekrarlama riski mevcuttur. Bu durumun olmaması için tedavi sonrası sürece dikkat edilmelidir.
Kontrol Süreci
Hastalar için farklı kontrol süreçleri mevcuttur diyebiliriz. Bu sürelere karar verecek olan kişiler yalnızca hekimlerdir. Her hastanın metabolizması ve vücut yapısı bir olmadığı için yaş gibi unsurlar dikkate alınarak farklı kontrol zamanları belirlenebilir. Bunun için doktorlarla görüşme yapmak ve kendilerinin söylediği kontrol zamanlarına uyum sağlayarak doktora gitmek son derece önemlidir.
Hastanın Yapması Gerekenler
Hasta mutlaka tedavi sonrasında göz kapağına ve göz altlarına dikkat etmelidir. Mümkünse birkaç gün boyunca gözlerini yoracak fazla işlerle meşgul olmamalıdır. Telefon ve bilgisayarla fazla ilgilenmek gözlerinizi yoracağı için şalazyon tedavisi görmüş olan bölgede yoğun çalışma gerekebilir. Bu da yeni tedavi görmüş olan bölge üzerinde tekrar tıkanmalar oluşturabileceği için sakıncalı bir durum olarak nitelendirilebilir. Makyaj gibi unsurlar uzun bir süre göz çevresinden uzak tutulmalıdır. Cilt kendisini henüz yeni yeni toplamaya başlayacağı için bölge üzerine makyaj malzemeleri sürerseniz tedaviyi geciktirmiş olursunuz. Mutlaka her akşam yatmadan önce sıcak pres uygulayarak bölgede bulunan gözenekleri açmanız iyi olacaktır. Bunlar tedavi sonrasında şalazyon geçirmiş olan bölgeyi hızlı şekilde onaracak belli başlı etmenler olarak sıralanabilir. Doktorunuz tedavi sonrasında bu konu hakkında çok daha detaylı bilgiyi sizlerle paylaşılacaktır. Genç olmak ya da yaşlı olmak durumu şalazyon tedavisi için bu noktada büyük önem taşır. Onarım süreleri genç insanlarda daha hızlı olurken yaşı ilerlemiş olan insanlarda biraz daha geç şekilde gerçekleşebilir.
Antibiyotikli Pomat Kullanımı
Şalazyon tedavisi sonrasında genellikle hastaların gözlerinde iltihap oluştuğu görülür. Bu bazen görünmüyor bazen de çok sık şekilde görünüyor olsa da doktorlar önlem almak amaçlı olarak antibiyotikli pomat kullanımını öneriyorlar. Antibiyotikli pomat bir nevi krem olarak satılıyor. Belli süreler ve aralıklarla gözünüze tıbbi bandajlar ile bu kremi sürerek bağlıyorsunuz. Gözenek içerisinde iltihaplanmaya engel olarak kanalların içerisinde hızlı bir dolaşım olmasına katkı sağlıyor. Eğer doktorunuz size böyle bir öneride bulunuyor ise göz ardı etmemenizi öneririz. Mutlaka kullanmanız gereken ve tedavi sürecini hızlandıran bir ilaç olacaktır. Birkaç gün içinde genellikle kullanmanıza gerek kalmaz. Kısa süreli tedaviler için oldukça elverişli bir kremdir. Göz üzerinde birkaç on dakika durması günlük olarak yeterli olacaktır.
El Hijyeni
Şalazyon tedavisi sonrasında el hijyeni oldukça önemlidir. Sürekli olarak ellerinizle gözlerinizi ovuşturma hissi ve kaşınma hissi geleceği için ellerin temiz olması çok mühimdir. Doktorunuz tedavi sonrasında size bu bilgiyi verecektir. Dalgınlık haliyle gözlerimizi ovuşturduğumuzda eğer elleriniz kirli ise yeni operasyon geçirmiş bölge üzerinde iltihaplanmaya neden olabilir. Dikkat etmek son derece önem taşır. En azından bir haftalık süreç içerisinde günde ellerinizi beş kez yıkamanız tavsiye edilir. Sabunla yapmanız gereken bu yıkamaların amacı el üzerinde bulunan türlü bakteri ve virüsleri yok etmektir. Böylelikle operasyon geçiren göz kapağınız tekrar hastalanmayacak ve tedavi süreci çok hızlı şekilde ilerleyebilecektir.
Sık Sorulan Sorular
Şalazyon tedavisi hakkında çok merak edilen sorular mevcut. İnsanlar bu hastalık ile ilgili olarak birçok şeyi merak ediyorlar. Bizde en çok merak edilen soruları sizler için topladık ve uzman hekimler ile görüşerek belli başlı cevaplar hazırladık. İşte merak edilen sorular ve onların hekimler tarafından cevaplanmış yanıtları.
Şalazyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Şalazyon tedavisinin süreci uygulanacak tedavi yöntemine göre değişiklik gösterebilir. Eğer ilaçlı tedavi yöntemini tercih edecekseniz yine kendi içerisinde bu durumun süreleri farklılık gösterebilir. Şalazyon tedavisi için kullanılan ilaçlı tedavi yöntemlerinden kortizonlu iğne tedavisi yalnızca birkaç dakika sürer. Sıcak pansuman uygulaması ile tedavi olmak isterseniz bu işlem on veya on beş dakika arasında sürebilir. Antibiyotikli damla tedavisi ise yaklaşık olarak beş dakika civarında sürecektir. Fakat şalazyon tedavisinde eğer cerrahi operasyon tercih edecekseniz bu durumda ortalama olarak operasyon süresi yarım saat ile bir saat arasında farklılık gösterebilir. Tedavi sonrası süreç ise ortalama olarak bir hafta şeklinde sürecektir. Geçireceğiniz şalazyon tedavisi yöntemi süreyle doğrudan bağlantılı olan bir durumdur.
Antibiyotikli Damlanın Yan Etkileri Nelerdir?
Antibiyotikli damlalar çoğu zaman kullanıldıklarında yan etki oluşturmazlar. Fakat devamlı veya sürekli olarak kullanıldıkları taktirde bazı yan etkileri olabilir. Genel olarak antibiyotikli göz damlalarının en büyük oluşturduğu yan etki göz tansiyonudur. Göz tansiyonu ise ileri dönemlerde körlüğe neden olabileceği için oldukça risklidir. Göz tansiyonu ihtimali bilinerek ve farkında olarak antibiyotikli göz damlası kullanmak son derece önemlidir. Doktorunuz eğer size göz damlası veriyor ise bu konudan bahsetmek zorundadır. Aynı zamanda katarakt gibi sorunlar da meydana gelebilir. Son derece dikkatli olmak önemlidir. Çok yoğun şekilde kullanımından kaçınmak hastanın sağlığı açısından çok daha doğru bir karar olacaktır diyebiliriz.
Şalazyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Şalazyonlar genel yapısı itibariyle içleri yağ dokusu ile dolu olan şişliklerdir. Eğer konumuz arpacık üzerine olsaydı bu durumda tedavi edilmeme durumunda herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmayacağımızdan bahsedebilirdik. Çünkü iltihaplar zaman içerisinde kendileri patlayarak dışarı aktıkları için büyük sorunlar oluşturmazlar. Fakat şalazyonlar içerisinde bulunan yağ dokusundan dolayı tehlikelidir. Şalazyon içerisinde birikim yapan yağ dokusu hiç durmaz. Kanallar tıkalı olduğu için bölgeye gelen yağlar devamlı olarak bu noktada birikmeye başlar. Bu da şalazyon yapısının net olarak büyümesi ve gelişmesine sebep olur. Eğer tedavi edilmezlerse sonraki süreçlerde hasta için büyük sorunlar oluştururlar. Hasta daha sonra tedavi kararı alırsa ilaçlı tedavi yöntemini tercih edemez. Zamanında tedavi edilmediği için ancak cerrahi operasyon ile tedavi edilmesi mümkün hale gelir. Şalazyonlar da erken teşhis ve erken tedavi hem hasta hem de cerrahlar için son derece olumlu sonuçlar doğurur. Eğer göz kapağınızda herhangi bir şişlik varsa ve bunun arpacık veya şalazyon olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurmanızda fayda var diyebiliriz.
Damla Tedavisi Tek Başına Yeterli Olur Mu?
Şalazyon tedavisinde damlaların tek başına yeterli olup olmadığı hakkında kararları ancak doktorlar verebilir. Çünkü kişide bulunan şalazyonun ne kadar yoğun olduğu analizler ve muayeneler sonrasında öğrenilebilir. Şalazyonun yoğunluğu eğer az ise ve küçük bir boyutta ise erken teşhis sayesinde damla tedavisi ile yok edilebilir. Fakat kişide bulunan şalazyon büyük çaplı ise ve içerisi oldukça yoğun yağ dokusu ile kaplıysa damla tedavisi tek başına yeterli olamaz. Çünkü içeride bulunan yoğun yağ dokusu damlanın yaptığı etkilerle çözülmeyecek kadar katıdır. Mutlaka cerrahi operasyon gerektirir. Ancak doktorlar damla tedavisini bu gibi durumlarda yağları çözebilmek amaçlı olarak kullanırlar. Biraz gevşeyen yağlar bundan sonra cerrahi operasyon sırasında köprü adı verilen tıbbi bir malzeme yardımıyla çok daha kolay şekilde çıkarılabilir.
Şalazyon Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Şalazyon ameliyatları genel mana ile çok uzun sürmez. Fakat kişide bulunan şalazyonun yoğunluğu ve büyüklüğü ile doğru orantılı olarak ameliyat süreleri uzayabilir. Ortalama olarak şalazyon ameliyatları yarım saat ile bir saat arasında sürebilir. Fakat aksilik ve komplikasyon gibi durumlar meydana gelirse ameliyatların süreleri iki saate kadar uzayabilir. Şalazyon ameliyatı için geçerli olan süre çok önemli değildir. Şalazyon tedavilerinde önemli olan süreç ameliyat sonrası süreçtir. Bu süreç ameliyattan çok daha uzun olacağı için dikkat edilmesi gereken dönemdir. Özellikle kadınların bu dönem içerisinde makyaj yapmayı hızlı bir şekilde terk etmesi ve el hijyenine önem vermeye başlaması gerekir. Aksi halde tekrar şalazyonlar kişinin göz kapağı üzerinde belirebilir. Şalazyon ameliyatları yarım saat ile bir saat arasında sürüyor olsalar da ameliyat sonrası tedavi süreleri ortalama olarak bir hafta boyunca devam eder.
Ameliyattan Hemen Sonra Çalışma Hayatına Dönmenin Sakıncası Var Mı?
Şalazyon ameliyatından sonra çalışma hayatına hemen dönmenin bir sakıncası yoktur diyebiliriz. Fakat çalışma hayatına dönebilmeniz için öncelikle çalışma şartlarının öneminden bahsetmek gerekiyor. Örnek vermemiz gerekirse bir ofis çalışanı şalazyon ameliyatı geçirdikten sonra hemen işinin başına dönebilir. Çünkü hijyen bakımından sorunlu bir bölgede çalışmamaktadır. Fakat herhangi bir hizmet sektöründe çalışan kişi, depolarda ve kirli olan yerlerde çalışıyorsa bu gözünde operasyon sonrası mikrop ihtimallerini beraberinde getirir. Bundan dolayı işe başlaması kısa vade için olumlu olmaz. Ameliyattan sonra hemen işe başlamak kişinin çalışma şartları ile doğru orantılıdır. Ofis gibi yerlerde çalışan kişilerde mutlaka hijyen şartlarına dikkat etmeli, ellerini günde en az beş defa yıkamalıdır. Doktorun verdiği krem ve damlaları kullanarak çok fazla bilgisayar ile ilgilenmezlerse sorunlarla karşı karşıya kalmamış olurlar.
Şalazyon Ameliyatı Sırasında Ağrı Hissedilir Mi?
Şalazyon ameliyatları ağrı kesici iğneler ve damlalar eşliğinde yapılır. Eksizyon geçirecek olan kişiler öncelikle ameliyata alınmadan önce gözlerine ağrı kesici damlalar damlatılır. Daha sonra operasyon başlamadan önce ameliyathanelerde hastanın göz çevresine ameliyat sırasında ağrı veya sancı hissetmemesi için ağrı kesici iğneler yapılır. Fakat bu iğneler diğer ameliyatlarda olduğu gibi büyük ölçekli iğneler değildir. Aksine küçük ölçekli iğneler ile yapılır. Hasta bu sayede ameliyat sırasında herhangi bir ağrı hissetmez. Ameliyat sonrasında lokal anesteziden çıktıktan sonra küçük sancılar hissedilebilir. Fakat bunlarda verilen damlalar ve ağrı kesici ilaçlar sayesinde en az seviyeye indirilir diyebiliriz.
Ameliyat Sonrasında Gözü Yormamak Gerekir Mi?
Şalazyon ameliyatlar sonrasında gözü yormamak oldukça önemlidir. Çünkü göz yeni bir operasyondan çıkmıştır ve beyin bölgeye sürekli sinyaller göndererek onarım için talimat vermektedir. Eğer ameliyat sonrası gözlerinizi yorarsanız bu durumda gözleriniz ve göz kapağınız hızlı bir onarım için gereken gücü bulamayacaktır. Ameliyat sonrasında bilgisayar veya telefonlarla çok sık şekilde ilgilenmemek gerekir. Eğer ofis ortamında çalışıyorsanız mutlaka bu aygıtlar ile olan ilişkinizi azaltmamız gerekir. Sürekli olarak ameliyat sonrasında hızlı şekilde bu aygıtlarla ilgilenmek gözlerinizi yorgun hale getireceği için tedavi sonrası sürecinizi uzayacaktır.
Şalazyonun Bitkisel Bir Tedavi Yöntemi Var Mı?
Şalazyon tedavisinde en kesin ve mantıklı çözüm olarak ilaçlı tedavi veya cerrahi tedavi önerilir. Fakat sonuçları kesin olarak bilinmiyor olsa da halk arasında şalazyon tedavisi için bitkisel çözümlerin olduğu iddiaları mevcuttur. Sarımsak suyu çıkarıldıktan sonra bu su bir beze dökülerek sıcak bir şekilde şalazyon bölgesine uygulanabilir. Yaklaşık on dakika süreyle kompres sürdükten sonra ılık bir suyla yıkanabilir. Ayrıca elma sirkesi, hint yağı, yeşil poşet çayların da şalazyona iyi geldiği iddiaları mevcuttur. Fakat şalazyon için en iyi tedavinin tıbbi tedavi ile mümkün olduğu unutulmamalıdır. Doktorlara gidecek olursanız sizi kesinlikle bitkisel tedaviye yönlendirmeyeceklerdir. Çünkü bitkisel tedavilerin kesin sonuçlu olarak çözüm getirip getirmediği şu an tıp dünyasında net değildir. Ayrıca şalazyon çok hızlı büyüyen ve ilerleyen bir rahatsızlık olduğu için hızla tedavi edilmesi gerekir.
Ameliyattan Sonra Araç Kullanmak Sakıncalı Mı?
Şalazyon ameliyatından sonra araç kullanmak sakıncalı değildir. Eğer trafik yoğunluğu çok fazla olmayan bir şehirde yaşıyorsanız rahatlıkla araç kullanabilirsiniz. Fakat yoğun bir trafik bölgesinde yaşıyorsanız zaman zaman gözlerinizde yanma olabileceği ve kısa süreli göz kırpma işlemlerini arka arkaya yapmak isteyeceğiniz için araç kullanmamanız daha mantıklıdır. Bu soruyu doktorunuza tanışırsanız kişiye göre farklı cevaplar alınabilir. Bu konu daha çok tedavi yöntemi ile alakalı olan bir konudur.
Antibiyotikli Damla Tedavisi Sürerken Alkol Kullanmak Sakıncalı Mı?
Antibiyotikli damla tedavisi uygulanırken alkol kullanmak sakıncalı değil yasaktır. Antibiyotikler şalazyon bölgesi içerisinde yoğun bir mücadele verdiklerinden dolayı alkol bu duruma zarar verir. Kan dolaşımının içerisinde karışan alkol maddesi antibiyotiklere yok edeceği için antibiyotikli damla kullanmanın bir anlamı kalmaz. Bundan dolayı mutlaka antibiyotikli damla kullanırken alkol kullanmamak gerekir.
Şalazyon Nasıl Önlenir?
Şalazyonu önlemek için mutlaka her akşam yatmadan önce gözlerimizin ve göz kapaklarımızın üzerine sıcak havlu koymamız gerekir. Bu sayede gözenekler açılacak ve hava alacaktır. Kanallar içerisinde tıkanma olmayacağı için yağ dokularının birikmesi engellenecektir. Bu da şalazyon oluşumunu engellemiş olacaktır.
Tedaviden Sonra Şalazyonun Tekrarlama İhtimali Var Mı?
Tedavilerden sonra şalazyonun tekrarlama ihtimali her zaman için mevcuttur. Fakat net olarak bir şey söylemek zordur. Eğer tedavi sonrası dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat edilmezse, hijyen sağlanamazsa şalazyon tekrar edebilir. Mutlaka doktorunuzun verdiği tavsiyelere uygulamanız gerekir. Düzenli olarak göz bakımını yapmanız, kirli ellerinizle gözlerinizi ellememeniz gerekir. Bu noktalara dikkat ederseniz şalazyonun tekrarlama ihtimali azalmış olur.
Şalazyon Nasıl Tedavi Edilir?
Şalazyon, kist haline dönüşmüş arpacık olarak adlandırılabilir. Göz kapaklarında meydana gelen bu kistleşmenin iğne ya da damla şeklinde uygulanan ilaçlarla ortadan kaldırılması mümkün değildir. Şalazyon tedavisinde tek ve kesin çözüm yolu cerrahidir. Uygulama, göz kapaklarının uyuşturulması ile başlar. Sonrasında ise ufak kesiler yapılarak kist dokusu tamamen çıkarılır. Çıkarım yapılan bölge iyice temizlendikten sonra operasyon tamamlanır. Cerrahi olarak tedavi edilmeyen şalazyonlar yayılma eğilimindedir.
Şalazyonun Bitkisel Tedavisi Mümkün Müdür?
Şalazyonun bitkisel olarak tedavi edilmesi mümkün değildir. Oluşan kist yapısını dağıtacak bir bitkisel tedavi henüz bulunmuş değildir. Bitkisel tedavilerin temel amacı şalazyona yani göz kapaklarındaki kiste bağlı ağrı – acı gibi belirtileri azaltmaktır. Göz hekimleri tarafından tavsiye edilmez. Kistler tespit edildikten hemen sonra cerrahi olarak çıkarılmak mecburiyetindedir.