Şalazyon Ameliyatı
Anestezi Türü | : Lokal / Genel Antestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 15 - 20 Dakika |
Hastanede Kalma Süresi | : 2 - 3 Saat |
İşe Dönme Süresi | : 1 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Şalazyon Ameliyatı Hakkında
- Şalazyon Nedir?
- Şalazyon Nasıl Anlaşılır? Belirtileri
- Şalazyon Oluşum Sebepleri
- Şalazyon Tedavi Yöntemleri
- Şalazyon Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?
- Kimler Şalazyon Ameliyatı Olamaz? Ameliyat İçin Uygun muyum?
- Şalazyon Ameliyatı Hangi Uzmanlık Alanına Girer?
- Ameliyatın Yapılacağı Hastane Şartları
- Ameliyat Fiyatları
- Sık Sorulan Sorular
- Ameliyatsız Müdahale ile Şalazyon Tedavi Edilebilir mi?
- Ne Kadar Süre Geçtiğinde Ameliyata Başvurulur?
- Şalazyon Ameliyatı Ayakta mı Yapılır?
- Genel Anestezi Talep Edebilir miyim?
- Ameliyat Ağrılı mı? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
- Ameliyat Kaç Saat Sürer?
- Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
- Yaş Sınırı Var mı?
- Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?
- Göz Arpacığının Tekrar Etme İhtimali Var mı?
- İşe Ne Zaman Dönebilirim? İstirahat Raporu Verilir mi?
- Ameliyat Sonrası Göz Sargı ile Kapatılır mı?
- En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
- SGK Şalazyon Ameliyatını Karşılar mı?
- Devlet Hastanesinde mi Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?
- Diğer Sağlık Sorunları Şalazyon Ameliyatına Engel Olur mu?
- Ameliyat Ertelenebilir veya İptal Edilebilir mi?
- Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?
- Şalazyon Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
- Şalazyon Ameliyatı Devlet Hastanelerinde Yapılıyor Mu?
- Şalazyon Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Şişlik Geçer?
- Şalazyon Ameliyatsız Geçer Mi?
- Şalazyon Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?
Vücudumuzdaki en hassas nokta hiç şüphesiz beş duyu organımızdan birisi olan gözlerimizdir. Dış etkenlere bağlı olarak çabuk etkilenebilen ve oluşan sorunlar sonrasında bireyin yaşamında ciddi zorluklara yol açan göz bölgesinde, zaman zaman hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu hastalıklardan birisi de hiç şüphesiz halk arasında da arpacık olarak bilinen şalazyondur. Bilindiği üzere göz bebeklerimizi koruyan göz kapağında bazı salgı bezleri bulunur ve iltihap ya da enfeksiyon sonrasında arpacık hastalığına yakalanabilir. Göz bölgesinde ilk olarak arpacık şeklinde oluşan bu hastalığın tedavi edilmemesi halinde ilerleyen safhalarda şalazyon oluşumu tetiklenmektedir.
Şalazyon Ameliyatı Hakkında
Gözümüzde oluşan kistler yani şalazyonların çok fazla süre geçirilmeden tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi yöntemlerinden birisi ilaç ya da doğal yollar iken başarı oranı %60 ile %70 arasında değişmekte ve başarılı olunmaması halinde cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır. Şalazyon ameliyatı her ne kadar son dönemde geliştirilen teknolojiler sayesinde daha güvenli bir hale getirilse de gözün hassas olması nedeniyle büyük bir titizlikle yapılması önerilir. Ayrıca ilaç tedavisi sonrasında cerrahi müdahale yapılabilmesi için de mutlaka hastanın şalazyon ameliyatına uygun olması ve ameliyatta uygulanacak yöntemlere karşı herhangi bir problem yaşamaması gerekir. Aksi taktirde göz kısmında oluşan ve alınmadığı taktirde kısmi görme kaybına yol açma ihtimali bulunan kistlerin cerrahi operasyon ile tedavi edilme ihtimali düşmektedir.
Şalazyon Nedir?
Halk arasında arpacık ve kist olarak da bilinen şalazyon, meilbomian salgı bezlerinin iltihaplanması ile ortaya çıkmakta, gelişmektedir. İlk olarak arpacık olarak başlayan bu hastalık, tıp dilinde granülomatöz iltihabının büyümesi, sertleşmesi ile kendisini gösterir. Bilindiği üzere gözün üst ve alt kısımlarında meilbomian salgı bezleri bulunmakla birlikte bu bezlerin görevi yağ üretmek ve gözde oluşabilecek sıkıntıların önüne geçmektir. Yağ bezelerinde yaşanılan mikrobik enfeksiyonal problemler sonrasında kızarıklık ve şişlik şeklinde oluşan şalazyon, yaklaşık olarak 1 ay içerisinde alınmalıdır. Şalazyon’un alınmasında geç kalınması ya da tedavi edilmemesi halinde şişlik artmakta, göz kapağının da büyümesi nedeniyle görme kaybı, ağrı, yanma ve deri hassasiyeti gibi problemlere yol açar.
Şalazyon Nasıl Anlaşılır? Belirtileri
Her ne kadar sivilceye benzer olması nedeniyle zaman zaman erkenden fark edilmeyen şalazyon, bazı belirtileri içerisinde barındırmaktadır. Bu belirtilerin yaşanması halinde ise mutlaka doktor ile iletişime geçilmesi, göz muayenesi olunması gerekir. Ayrıca hastalığın arpacık seviyesinde iken tespit edilmesi halinde herhangi bir cerrahi müdahaleye kalmadan tedavi edilme olasılığı da yükselmektedir. Şalazyon hastalığının belirtileri ise şu şekildedir;
- Göz kapağı ile kirpik çevresinde kırmızı sivilceye benzer kızarıklık.
- Kızarık bölgeye dokunulduğunda hissedilen yoğun hassasiyet ve ağrı.
- Göz kapağının şişmesi. (Aşırı şişmelerde gözün bulanık görmesine ya da kısmen görmemesine yol açar.)
- Sürekli olarak göze bir şey kaçmış hissi.
- Gözün içerisinde ve çevresinde kaşıntı olması, ışığa karşı hassasiyet.
- Gözde yoğun sulanma.
Şalazyon Oluşum Sebepleri
Hemen hemen her bireyde oluşma ihtimali bulunan şalazyon, çeşitli etkenler sonrasında ortaya çıkmakta ve göz sağlığını olumsuz etkilemektedir. Aşağıda yer alan faktörler ise arpacık ile şalazyon oluşumuna sebep olabilir.
- Bireyin beslenme şekli özellikle yağ bezelerinde oluşan problemlerin ilk habercisi olmaktadır. Patates kızartması ve hamur işleri gibi içerisinde yoğun yağ içeren besinlerin tüketilmesi halinde şalazyon ortaya çıkabilir.
- Genellikle strese bağlı olarak da ortaya çıkma ihtimali bulunan şalazyonlar, kişinin psikolojik durumlarından etkilenir.
- Aşırı yağlı bir cilde sahip olunması ya da gözde kuruluk meydana gelmesi hastalığı tetikler.
- Kirpik diplerinde iltihap oluşması. (Genellikle hastaların sağlıksız ve kirli ortamlarda bulunması halinde enfeksiyon oluşma riski artar.)
- Sürekli uykusuzluk ve genetik olarak şalazyon hastalığının ailede bulunması.
- Diyabet hastası ya da akne rosacea ile seboreik dermatit gibi cilt hastalıklarına sahip olması.
Yukarıda yer alan etkenler sonrasında Şalazyon oluştuğu gibi sadece bir tane şeklinde de görülmeyebilir ve yaşanılan sıkıntının türüne bağlı olarak gözde 2 ya da 3 şalazyon meydana gelebilir. Şalazyon oluşumunu fark ettiğiniz andan itibaren asla patlatmamaya ve makyaj yapmamaya özen gösterin. Aksi taktirde şalazyonun mikrobu gözünüze zarar verebilmektedir.
Şalazyon Tedavi Yöntemleri
Göz Hastalıkları uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonrasında şalazyonun türüne ve seviyesine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri ise sıcak kompres, ilaç tedavisi, steroid iğne tedavisi ve cerrahi müdahale şeklindedir. İlk olarak hasta üzerinden cerrahi olmayan yöntemler denenmekle birlikte başarılı olunmaması halinde son olarak doktor tarafından ameliyat yapılmasına karar verilir.
Doktor Gözetiminde Sıcak Kompres
Şalazyon tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden birisi sıcak kompres olmakla birlikte mutlaka doktor kontrollerinde yapılması gerekir. Özellikle halk arasında farklı kompres uygulamaları bulunmakta ve doğru bir şekilde gerçekleştirilememesi halinde gözdeki sorunun çoğalmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple mutlaka kompres öncesinde uzman bir doktora danışılmalı ve onun yönergeleri ile yapılmalıdır. Sıcak kompres ise önceden belli bir sıcaklıkta hazırlanan suyun göze belirli aralıklarla uygulanması olarak da tanımlanabilir. Bu uygulama ise tıkalı olan yağ bezlerinin açılmasına ve içeride biriken yağın boşalmasına sebep olmaktadır. Tedavi sonrasında yağ bezelerindeki tıkanıklığın gitmesiyle birlikte göz rahatlar, arpacık yok olur.
İlaç Tedavisi
Doktorlar tarafından yapılan incelemeler sonrasında gözde oluşan şalazyon ve arpacığın en büyük sebebi enfeksiyon olarak gösterilmektedir. Bu sebeple de herhangi bir cerrahi müdahale yapılmadan önce doktor tarafından antibiyotik ilaç tedavisi yapılır. Genellikle %60 ile %70 arasında bir başarı oranı yakalansa da bu durum şalazyonun türüne ve seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Cerrahi Müdahale – Ameliyat
Yukarıda yer alan yöntemler uygulandıktan sonra yağ bezelerindeki sorunun çözülmemesi halinde şalazyonun daha kötü bir hal alması halinde problemin oluşmasından itibaren yaklaşık olarak 1 ay içerisinde cerrahi müdahale yapılarak kistin alınması amaçlanır. Doktor tarafından yapılan ameliyat sonrasında yağ bezeleri cerrahi müdahale ile lokal anestezi yapılarak açılır. Ayrıca zaman zaman doktor tarafından kistin oluştuğu bölgeden bir parça örnek alınarak, oluşma nedenleri incelenir ve ilerleyen zamanlarda tekrar aynı sıkıntının yaşanmaması için önlem alınır.
İğne Tedavileri
Göz bölgesinde bulunan şalazyonlar zamanla büyümekte ve neredeyse gözü tamamen kapatmaktadır. Bu tür sorunların ortadan kaldırılması için doktorlar tarafından iğne ile steroid iğnesi (kortizon) yapılır. Uygulama sonrasında ise gözdeki şişlik belli bir süre boyunca iner, gözün görmesindeki engel ortadan kalkar. Ayrıca steroidin dışında şalazyon için anti inflamatur ilaç enjekte edilmesi de tercih edilebilir.
Anti İnflamatuar İlaç
Steroid içermeyen ilaçlar grubuna girmekle birlikte mikropsuz bir şekilde iltihabı baskılamaya yardımcı olur. Enjekte edildiği andan itibaren iltihap ile mücadeleye başlamakta ve tedavinin başarılı sonuçlanması halinde kistleri silmektedir. Ayrıca bu tür ilaçlar sadece gözdeki kistler için değil vücudun diğer bölgelerinde oluşan ağrı, şişlik ve enfeksiyon sorunları için de kullanılır.
Kortikosteroidler
Halk arasında kortizon ilaçları olarak da bilinen Kortikosteroidler kistler başta olmak üzere birçok ciddi hastalıklarda hayat kurtarıcı rolündedir. Ancak Kortikosteroid ilaçları beraberinde birçok yan etkiyi getirdiği için mutlaka doktor tarafından belli bir ölçüde kullanılması gerekir. Doktor kontrolü dışında bilinçsiz bir şekilde kullanılması halinde çok daha hayati risklere yol açabilir. Mutlaka kortizon ilacı kullandıktan sonra da doktor tarafından verilen yönergelere uyulması, herhangi bir sıkıntı oluşması durumunda doktor ile iletişime geçilmesi gerekir.
Şalazyon Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?
En kısa operasyonlar arasında yer alan şalazyon ameliyatı, yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika içerisinde tamamlanmakta ve gözdeki sorunun da etkili bir şekilde çözülmesini sağlamaktadır. Hastanın göz bölgesinde gerekli testler ve incelemeler yapıldıktan sonra ilk olarak ameliyatsız tedaviler tercih edilmekte ve problemin çözülmemesi halinde şalazyon ameliyatına geçilmektedir. Şalazyon ameliyatının uygulanış adımları ise şu şekildedir;
- İlk olarak göz bölgesi doktor tarafından lokal anestezi ile uyuşturulmakta ve daha sonra kistin bulunduğu bölge tekrar uyuşturulmaktadır. Bu işlem operasyon sırasında hastanın herhangi bir acı hissetmemesi için önemlidir.
- Doktor tarafından göz kistinin bulunduğu bölgenin altından bir kesik açılmakta ve yağ bezesinde biriken mikrobik sıvılar boşaltılmaktadır. Ameliyat tamamlandıktan sonra kesi açılan yer kapatılmakta ve göz korumaya alınmaktadır.
- Zaman zaman ameliyat sırasında doktor tarafından Patoloji servisinde incelemesinin yapılması için parça alınabilmektedir.
Bu durum genellikle tekrar şalazyon oluşmaması için önemlidir.
Kimler Şalazyon Ameliyatı Olamaz? Ameliyat İçin Uygun muyum?
Şalazyon ameliyatı hızlı bir yöntem olarak gösterilse de mutlaka hastaların bazı kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bilindiği üzere ameliyat sırasında kullanılacak araçların ya da ilaçların hasta üzerinde olumsuz etki oluşturması halinde ameliyat başarısız sonuçlanacaktır. Şalazyon ameliyatına uygun olmayan hastalar ise şu şekildedir;
- Ameliyat öncesinde göz bölgesine uygulanacak olan işlemler için mutlaka hastanın psikolojik açıdan rahat olması ve heyecanlanmaması gerekir. Bilindiği üzere şalazyon ameliyatı genel anesteziyle değil lokal anesteziyle yapılmaktadır. Hastanın heyecanlanması ve operasyon sırasında heyecanlanması başarısızlığa yol açabilir.
- Ameliyat öncesinde hastalara anestezi konusunda bazı uyumluluk testleri yapılmaktadır. Hastanın anestezi ilaçlarına karşı alerjik reaksiyon göstermesi halinde ameliyat sürecinde aksamalar meydana gelebilir.
- Hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçların ameliyatı engellememesi gerekmektedir. Bu ilaçlar genellikle Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlardır.
- Ameliyat olacak kişinin bu detaylar dışında ise operasyonun seyrine olumsuz etki edebilecek herhangi bir hastalığa sahip olmamalıdır.
Yukarıda yer alan özelliklere sahip olmayan bireyler üzerinde ameliyat gerçekleştirilmekte ve başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Şalazyon Ameliyatı Hangi Uzmanlık Alanına Girer?
Bilindiği üzere arpacık ve şalazyon gibi hastalıklar göz bölgesinde yer alan göz kapağında meydana gelmektedir. Bu sebeple de hastalığın incelemesi Göz Hastalıkları uzmanları tarafından yapılmakta ve ameliyatı yapacak ekip de yine Göz Hastalıkları bölümünden oluşmaktadır. Ayrıca zaman zaman hastalığın durumuna bağlı olarak farklı bölümlerden de yardım alınabilir. Ancak bu durum istisnai olarak yaşanmakta ve gerek duyulmaması halinde sadece Göz hastalıkları doktorları tarafından ameliyat tamamlanmaktadır.
Ameliyatın Yapılacağı Hastane Şartları
Cerrahi operasyonlarda başarı oranının yakalanması ve ameliyat sonrasında oluşabilecek sıkıntıların önlenmesi için hastanelerde mutlaka bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar tedavilerde bu durum çok fazla ön plana çıkmasa da özellikle ameliyat yapılan ortamlarda enfeksiyon gibi riskleri beraberinde getirebilir. Cerrahi operasyonun yapılacağı hastanede şu şartların yerine getirilmesi ise önemlidir;
- Hastanenin hijyenik olması ve doktorların hijyen konusuna dikkat etmesi önemlidir.
- Bazı hastaneler ve kliniklerde yeterli miktarda makine, araç bulunmamaktadır. Operasyon öncesinde kullanılacak araçların tam olmasına dikkat edin.
- Ameliyatı yapacak olan doktorların kalitesi, ameliyatın başarı oranını arttıracaktır. Hastane seçimini yaparken doktorların tecrübeli olmasını unutmayın.
- Hastanede daha önce yapılan şalazyon ameliyatına ve alınan sonuçları inceleyin. Başarı oranı yüksek olan hastanelerde ameliyatın sorunsuz bir şekilde tamamlanma olasılığı daha fazladır.
- Ameliyat sonrasında hastanın ihtiyacı olan detayların karşılandığına emin olun.
- Ameliyat öncesindeki anestezi için uzman bulunmasına da dikkat etmeniz, anestezi uygulaması sırasında sorun yaşamamanız açısından önemlidir.
Anestezi Türü
Şalazyon ameliyatında genellikle lokal anestezi uygulaması yapılmaktadır. Operasyonun yapılacağı hastanede ya da klinikte lokal anesteziye uygun araçların ve ilaçların bulunduğuna emin olun. Anestezinin yanlış ya da eksik uygulanması halinde ameliyat sırasında sıkıntılar oluşabilmekte veya hasta hayati riskler ile karşı karşıya kalabilmektedir. Hastanın talep etmesi halinde zaman zaman şalazyon ameliyatında genel anestezi uygulansa da genellikle doktorlar tarafından lokal anestezinin yapılması önerilir.
Ameliyatta Kullanılan Cihazlar
Ameliyat sırasında göz kapağını tutmak, kistin içerisini açmak ve iltihaplı sıvıyı boşaltmak için bazı araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Genellikle şalazyon ameliyatında tercih edilenler göz kapaklarını tutması için kelepçe ve kesi atılmasını sağlayan inzisyon cihazıdır.
Kelepçe
Bilindiği üzere operasyonun rahat bir şekilde yapılması için göz kapaklarının sabit bir şekilde açık durması gerekmektedir. Ameliyatta kullanılan kelepçe sayesinde göz kapakları istenilen seviyede açılır ve bu sırada doktor tarafından gerekli işlemler yapılır. Kelepçeler göze zarar vermeyen ve göz kapaklarının sabitleşmesini sağlayan araçlardır.
İnsizyon Cihazları
Göz kapağı içerisinde atılan kesikler büyük bir dikkat ve titizlik ile gerçekleştirilmelidir. Aksi taktirde yeterince ince olan kapak bölgesinde yırtılmalar ya da delinmeler meydana gelebilir ve bu durum farklı sıkıntıları da tetikler. İnsizyon cihazı sayesinde kesiler çok daha rahat ve kolay bir şekilde atılırken, ameliyatın kısa süre içerisinde tamamlanmasına yardımcı olur.
Ameliyat Fiyatları
Şalazyon ameliyat fiyatları uygulanacak olan yöntemin türüne bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte ameliyatın yapılacağı ortam, hastalığın türü ve ameliyatı yapacak doktor da etkili olabilmektedir. Bilindiği üzere şalazyon ameliyatı hasta için gerekli olan bir ameliyat olarak gösterilmesi nedeniyle SGK tarafından destek sağlanır ancak kullanılan farklı teknikler ve cihazlar olması halinde zaman zaman ek ücret ödenmesi gerekebilir. Bu sebeple hastanın ilk olarak kontrollerini yaptırması ve ardından ameliyat sırasında uygulanacak yöntem hakkında bilgi sahibi olması, ameliyatın fiyatının net olarak belirlenmesinde etkili olur.
Şalazyon Ameliyatı Öncesi
Her ameliyatta olduğu gibi şalazyon ameliyatı öncesinde de hastaya uygulaması gereken bazı detaylar belirtilmektedir. Bu durum ameliyatın sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için önem arz ederken, ameliyat sonrasında oluşabilecek riskleri de azaltır. Bilindiği üzere cerrahi müdahale yapılmadan önce anestezi testi, kan testi, ilaç ve farklı testler yapılmaması halinde operasyon sırasında farklı alerjik reaksiyonlar ve tepkimeler meydana gelebilmektedir.
Ameliyata Hazırlık
Şalazyon ameliyatı öncesinde iki farklı hazırlık yapılırken bunlardan birisi hastane tarafında, diğeri ise hasta üzerinden yapılmaktadır. Hastanede yapılan hazırlıklar ise genellikle ameliyat ortamının, cihazlarının ve ameliyatı yapacak ekibin hazırlanması şeklinde iken hasta hazırlığı anestezi kontrolü, ilaç kontrolü ve diğer rutin testlerdir.
Operasyon Cihazlarının Hazırlanması
Hastane personelleri tarafından ameliyattan önce ilk olarak operasyonda kullanılacak cihazlar incelenmekte ve sterilize edilmektedir. Ayrıca operasyon öncesi yapılan testler ile de cihazlar hazır hale getirilir. Cihazlar üzerinden yapılan gerekli işlemlerin ardından hastanın hazırlığına geçilir.
Hastanın Hazırlanması
Hastanın ameliyata uygun bir hale getirilmesi için çeşitli kontroller ve hazırlıklar yapılmaktadır. Bunlardan birisi de hastaya yeni bir kıyafet giydirilmesi ve testlerin başlatılmasıdır. Testlerden bazıları şalazyon ameliyatına özel gerçekleştirilirken, kalan hazırlıklar ise operasyon öncesi genel kontroller şeklindedir.
Kontroller
Genellikle uzman doktorlar tarafından ameliyat yapılmadan önce anestezi kontrolü, kan sulandırıcı ilaç kontrolü, kan testleri ve diğer rutin testler gerçekleştirilir. Ayrıca hastanın durumuna bağlı olarak da doktor tarafından ek testler ve tetkikler de istenilebilmektedir.
Lokal Anestezi Kontrol
Her hasta doktor tarafından yapılan anesteziye uyum sağlamamakta ve zaman zaman çeşitli alerjik reaksiyonlar ile komplikasyonlar göstermektedir. Hastanın anestezi uygulaması sırasında herhangi bir problem yaşamaması için operasyon öncesinde lokal anestezi kontrolü yapılmakla birlikte gerekmesi halinde farklı testlere de tabii tutulmaktadır.
Kan Sulandırıcı İlaç Kontrolü
Bilindiği üzere kan sulandırıcı ilaçlar ameliyat sırasında kanın pıhtılaşmasını engellemekte ve doktorların kanı durdurmasını zorlaştırabilmektedir. Hastanın kan sulandırıcı ilaçlar kullanması halinde mutlaka doktor ile bilgiyi paylaşması gerekmektedir. Hasta tarafından fark edilmemesi halinde ise doktorlar tarafından kan sulandırıcı ilaçların kontrolleri yapılır ve bulunması halinde belli bir süre kullanmaması istenir. Ayrıca gerek duyulması halinde doktor tarafından farklı ilaçlar da verilebilmektedir.
Diğer Rutin Testler
Başta kan tahlili olmak üzere idrar tahlili gibi örnekler alınmaktadır. Bu testler ise hem hasta üzerinden farklı hastalıkların olup olmadığını tespit etmek hem de ameliyata uygunluğunu kontrol etmek için yapılmaktadır. Ayrıca rutin testler doktorun isteğine bağlı olarak arttırılır veya çok daha detaylı bir şekilde gerçekleştirilir.
Ameliyat Ekibinin Hazırlanması
Hasta üzerinde gerekli incelemelerin yapılmasıyla birlikte ameliyatı yapacak olan ekip de hazırlanmaya başlamaktadır. Ameliyat ekibi ise öncelikle operasyona uygun olan kıyafetlerini giyer ve gerekli sterilizasyon işlemlerini yapar.
Sterilizasyon İşlemleri
Bilindiği üzere ameliyatlarda hijyen açısından sıkıntılar olması halinde çeşitli enfeksiyonlar meydana gelmekle birlikte özellikle göz bölgesinde gerçekleştirilen operasyonlar bu durumu daha ciddi bir hale getirmektedir. Doktorlar ise ameliyat öncesinde gerekli sterilizasyon işlemlerinden geçirilerek operasyona hazırlanır.
Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
Başta alkol olmak üzere sigara ve tütün ürünleri beraberinde hastalıkları da getirmektedir. Özellikle yağ bezeleri konusunda sıkıntıları ve enfeksiyon riski bulunan kişilerin sigara tüketmesi halinde hastalığın artış gösterme ihtimali artmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar sonrasında da ameliyat ve benzeri operasyonların öncesinde sigara, alkol tüketilmesi halinde iyileşme sürecinin kısaldığı görülür. Şalazyon ameliyatı öncesinde doktor tarafından hastanın alkol ve sigara gibi besinlerden uzak durması istenmektedir.
Alınan Tedaviler ve Hastalık Geçmişi Hakkında İnceleme
Bilindiği üzere geçmiş dönemlerde yaşanılan hastalıklar ya da uygulanan tedavi yöntemleri ameliyat öncesinde ve sonrasında etkili olabilmektedir. Bu sebeple doktorlar tarafından mutlaka bireyin sahip olduğu hastalıklar belirlenir ve geçirdiği operasyonlar incelenir. Zaman zaman bireyin hastalığına bağlı olarak doktor tarafından farklı uygulamalar da gerçekleştirilmekte ve tedavinin başarı oranının arttırılması amaçlanmaktadır.
Ameliyat Öncesi Beslenme ve Diyet
Ameliyat öncesinde hastanın tükettiği besinler ve uyguladığı diyet yöntemleri beraberinde ameliyatın seyrini de olumlu, olumsuz manada etkileyecektir. Doktor tarafından hasta üzerinde ilk olarak incelemeler yapılmakta ve ardından beslenme planı verilmektedir. Ayrıca zaman zaman hastanın durumuna bağlı olarak diyetisyen aracılığıyla diyet planı da oluşturulabilir.
Operasyon Planının Hazırlanması
Operasyonu gerçekleştirecek olan Göz Hastalıkları’nda uzman ekip ameliyat öncesinde istişare yaparak planı belirlemektedir. Ekip tarafından yapılan planlama sonrasında ise hastanın en doğru ve en iyi şekilde ameliyattan çıkarılması amaçlanır. Ayrıca hastanın durumuna bağlı olarak farklı bölümlerdeki uzman doktorlar tarafından da plan hazırlanması konusunda yardım alınabilmektedir.
Hastayı Bilgilendirme
Yapılan incelemeler ve oluşturulan plan sonrasında ameliyat öncesi son aşama hastanın bilgilendirilmesi şeklindedir. Hasta ameliyat sırasında yapılacak müdahaleler, ameliyat sonrası yaşanılacak durumlar hakkında bilgilendirilirken, psikolojik olarak da ameliyata hazırlanması amaçlanır. Bilindiği üzere hastaya lokal anestezi yapılması ve tam olarak bayıltılmaması nedeniyle psikolojik olarak hazır olması önemlidir.
Şalazyon Ameliyatı Sonrası
Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen operasyon sonrasında hastanın iyileşme süreci de başlamış olur. İlk olarak hastanede müşahede altında tutulan hasta, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra taburcu edilmekte ve uyması gereken yönergeler belirlenmektedir. Hastanın bu süreçte doktor tarafından verilen yönergelere uyması, beraberinde iyileşme dönemini de kısaltacaktır.
Ameliyat Günü
Ameliyatın ardından hastanın gözüne sargı bezi uygulaması yapılmakta ve bir süre dinlenmesi istenmektedir. Bu süreçte ise hasta sürekli olarak kontrol edilerek herhangi olumsuz bir durumun yaşanması önlenir. Ameliyat gününün ardından herhangi bir sıkıntı bulunmaması halinde hasta genellikle taburcu edilir.
Ağrı
Ameliyat sonrasında en çok yaşanılan sorunlardan birisi ağrı olarak gösterilirken, bu durum hem çok fazla olmamakta hem de uygulanan tedavi yöntemleri sonrasında azaltılmaktadır. Ayrıca ağrıdan çok göz kapağında işlem yapılması nedeniyle göz içerisinde bir miktar batma meydana gelebilir. Uyuşturucunun etkisinin geçmesiyle birlikte sorunlar ortaya çıkmakta ve doktor tarafından ağrı kesici ilaç verilmektedir.
Görme Kabiliyeti
Hasta üzerinde uygulanan tedavi görme konusunda herhangi bir sinirsel hastalıklara ya da kayıplara yol açmaz. Hastanın gözünde bandaj bulunması halinde bir süre görme kaybı yaşamakta ancak bandaj çıkarıldıktan sonra herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Ayrıca hasta üzerinde uygulanan tedavi sırasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması halinde görme yetisinde bir problem oluşmaz.
İlaç Kullanımı
Ameliyattan sonra hastanın hem ağrı hissetmemesi hem de iyileşme sürecinin hızlandırılması için doktor tarafından bazı ağrı kesici ilaçlar verilebilmektedir. Ayrıca gerçekleştirilen operasyonun türüne bağlı olarak da hastaya göz damlası yazılmakla birlikte hastanın mutlaka düzenli bir şekilde ilaçlarını kullanması gerekir. Aksi taktirde enfeksiyon, ağrı, göz batması ya da farklı sorunlar tekrardan ortaya çıkabilir.
Pansuman
Göz içerisinde açılan kesinin çok büyük olmaması ve dikiş bulunmaması nedeniyle operasyon sonrasında pansuman yapılması gerekmemektedir. Ancak operasyon gerçekleştirilen bölgede herhangi bir enfeksiyon ya da alerjik reaksiyon olmaması için doktor tarafından pansuman görevi gören ilaçlar verilebilir.
Gözetim Süresi
Operasyon sonrasında hastanın genellikle hastanedeki gözetim süresi 1 gün olmakla birlikte yaşanabilecek farklı sıkıntıların ardından bu sürede değişiklikler meydana gelebilir. Ayrıca hastanın yaklaşık olarak 1 ay sonra tekrardan kontrole gelmesi istenir.
Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi şalazyon ameliyatında da çeşitli enfeksiyonlar ya da yan etkiler meydana gelebilir. Özellikle göz bölgesinin hassas olması ve dış etkenlere bağlı olarak risklere açık hale gelmesi nedeniyle şalazyon ameliyatı sonrası çok daha fazla dikkat etmek gerekir.
Enfeksiyon
Operasyonun başarılı bir şekilde tamamlanması ve hijyen açısından dikkat edilmesi halinde genellikle enfeksiyon riski oluşmaz. Ancak cerrahi müdahaleler sonrası en çok meydana gelen problemin enfeksiyon olması nedeniyle hastanın mutlaka göz sağlığına dikkat etmesi gerekir. Gözde enfeksiyon oluşması halinde ise doktor tarafından antibiyotik müdahalesi yapılarak sorun çözülmektedir.
Göz Kızarıklığı
Şalazyon ameliyatı sonrası en çok meydana gelen sıkıntılardan birisi de göz kızarıklığı olmakla birlikte bu durum kronik bir hal almaması halinde kötü hastalıkların habercisi olmaz. Genellikle ameliyatın ardından kısa süre içerisinde kızarıklık ortadan kalkar. Kızarıklığın kronik bir hal alması ve düzelmemesi halinde ise doktor tarafından göz damlası ile benzeri ilaçlar verilebilmektedir.
Alerjik Reaksiyonlar
Hastanın durumuna bağlı olarak zaman zaman kullanılan araçlar, anestezi türü ve enjekte edilen ilaçlar sonrasında alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Doktor tarafından alerjinin türü incelenmekte ve daha sonra tedavisine başlanılmaktadır.
Anestezi Komplikasyonları
Her ne kadar operasyon öncesinde çeşitli anestezi kontrolleri yapılsa da ameliyat sonrasında hastada beklenmedik şekilde anestezi komplikasyonları meydana gelebilir. Doktor tarafından ilk olarak anestezi yönteminin hastada oluşturduğu reaksiyon belirlenmekte ve problemin çözülmesi için gerekli ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Cerrahi Girişim Kaynaklı Riskler
Özellikle son dönemde gelişen teknoloji ve kullanılan araçlar ile bu riskler en aza indirgense de doktorun hatalı bir şekilde kesik atması halinde göz bölgesinde ciddi yırtılmalar ve yaralanmalar meydana gelebilir. Yaşanılan riskin türüne bağlı olarak doktor tarafından farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Sıkıntının büyük olması ya da düzeltilmemesi halinde ise geçici veya kalıcı körlükler oluşabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat sonrasında doktor tarafından verilen yönergelere uyulması ve duş alma, güneşlenme, seyahat gibi durumlarda dikkat edilmesi halinde hem oluşabilecek riskler en aza indirilmekte hem de iyileşme süresi kısaltılmaktadır.
Duş Almak
Hastalar tarafından ameliyatın ardından en çok merak edilen konulardan birisi de duş alınıp alınmadığıdır. Ameliyat günü genellikle duş alınması önerilmemekle birlikte operasyondan birkaç gün sonra hasta gözünü koruyacak şekilde duş alabilir. Ayrıca duş sırasında suyun çok fazla sıcak ya da soğuk olmaması da göze zarar vermemesi için önemlidir.
Güneşlenmek
Güneş ışınları her ne kadar vücudumuza fayda sağlasa da cerrahi operasyonlar sonrasında bazı sıkıntılara yol açabilir. Bu sebeple ameliyat sonrası iyileşme tamamlanana kadar hastanın güneş ışınlarına dikkat etmesi ve uzun süre güneşlenmemesi önerilmektedir.
Basınçlı Ortamlar
Uçak, su altı gibi bölgeler sürekli olarak basınç değişimlerinin yaşandığı yerler olarak da gösterilir. Ameliyat sonrasında doktor tarafından aksi belirtilmediği sürece basınçlı ortamlar göz bölgesine çok fazla zarar vermemektedir. Ancak belli bir süre iyileşme dönemi atlatıldıktan sonra bu tür ortamlara girmesi önerilir.
Buhar Banyosu
Hastanın durumuna da bağlı olarak buhar banyosu zararlı olmamakla birlikte iyileşme sürecinin tamamlanmasını beklemek, oluşabilecek sıkıntıların da önüne geçmenizi sağlar. Özellikle buharlı ortamlarda havanın temiz olması gibi detaylar, gözün sağlığı için önemlidir.
Seyahat
Hastanın kendisini iyi hissetmesi ve göz bölgesinde herhangi bir sıkıntı bulunmaması halinde seyahat etmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Hastanın kirli ortamlarda bulunmaması ve hijyene dikkat etmesi yeterlidir.
Dikişler
Şalazyon ameliyatında doktor tarafından göz kapağına herhangi bir dikiş uygulaması yapılmaz. Bu sebeple de ameliyat sonrasında pansuman gibi uygulamaların yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Hastanın göz sağlığına dikkat etmesi ve doktor tarafından verilen yönergelere uyması yeterlidir.
Dikişler Alınır mı? Kendiliğinden Erir mi?
Şalazyon ameliyatından sonra hastanın göz bölgesine herhangi bir dikiş atılmaması nedeniyle dikişlerin alınması ya da kendiliğinden erimesinin beklenmesi gibi detaylara gerek duyulmamaktadır.
Ameliyat Sonrası Beslenme ve Diyet
Hastanın durumuna da bağlı olarak doktor tarafından ameliyat öncesinde verilen beslenme planının uyulması talep edilebilmekle birlikte ameliyat sonrasındaki gelişmelere bağlı olarak farklı beslenme planı da yine diyetisyen aracılığıyla hazırlanabilir. Bu süreçte ise hastanın zararlı ve yağlı besinlerden uzak durması, sigara, alkol gibi ürünleri de tüketmemesi istenmektedir. Özellikle hastanın yağlı besinleri tüketmemesi, tekrardan yağ bezesinde şalazyon ya da arpacık oluşumunu önler.
Doktor Kontrolleri
Doktor tarafından ilk olarak ameliyat günü ve taburcu edilmeden kontrol yapılırken, ikinci doktor kontrolü ameliyattan 1 ay sonra gerçekleştirilir. İyileşme sürecine bağlı olarak kontroller tamamlanmakta ya da hastanın tekrar gelmesi talep edilmektedir.
İyileşme Süreci
Şalazyon ameliyatının iyileşme süreci diğer cerrahi operasyonlara göre çok daha kısadır. Hasta ameliyatının gününün ardından işine dönebildiği gibi yaklaşık olarak 1 hafta içerisinde de göz kısmında oluşan morluk ile kızarıklıklar ortadan kalkar. Hasta 1 hafta içerisinde tamamen iyileşme sürecini tamamlamış olur. Ancak hastada çeşitli enfeksiyonlar, riskler ya da komplikasyonlar meydana gelmesi halinde bu sürede artış olabilir.
Sık Sorulan Sorular
Şalazyon hastalığının halk arasında sıkça yaşanması ve uygulanan tedaviler sonrası başarılı olunmaması durumunda cerrahi operasyonların tercih edilmesi nedeniyle hastalar tarafından bazı sorular sorulmaktadır.
Ameliyatsız Müdahale ile Şalazyon Tedavi Edilebilir mi?
Şalazyon hastalığı ameliyatsız olarak sıcak kompres, ilaç ve iğne gibi uygulamalar ile tedavi edilebilmektedir. Ancak bu uygulamalar her hasta için aynı sonucu vermemekte ya da bilinçsiz şekilde yapılması halinde farklı sorunlara yol açmaktadır. Ayrıca doktorlar tarafından uygulanan tedavi yöntemlerinin başarı oranı hastanın durumuna da bağlı olarak %60 ile %70 arasında değiştiği gibi başarısız olunması halinde ameliyat yapılmasına karar verilir.
Ne Kadar Süre Geçtiğinde Ameliyata Başvurulur?
Genellikle hastalığın ortaya çıkmasının ardından ilk olarak ilaç ve sıcak kompres tedavisi uygulanır. Yapılan işlemlerin ardından son olarak iğne tedavisi de tercih edilirken, başarılı olunmaması halinde ameliyata başvurulur. Bu süreç genellikle hastalığın oluşumundan en geç 1 ay sonra ameliyat yapılması şeklindedir.
Şalazyon Ameliyatı Ayakta mı Yapılır?
Şalazyon ameliyatı cerrahi operasyon şeklinde yapıldığı için ayakta gerçekleştirilmemektedir. Uygulanan tedavi sırasında genel anestezi uygulanmadığı için hasta uyanık olur ancak acı ya da ağrı hissetmez.
Genel Anestezi Talep Edebilir miyim?
Genellikle şalazyon ameliyatında lokal anestezi yapılmakta ve operasyon başarılı bir şekilde tamamlanmaktadır. Ancak hastanın psikolojik olarak kendisini kötü hissetmesi halinde genel anestezi uygulaması da yapılabilir. Bu durum hastanın isteğine ve doktor tarafından yapılan incelemelerin ardından belirlenmektedir.
Ameliyat Ağrılı mı? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
Şalazyon ameliyatı ağrılı operasyonlar arasında gösterilmemektedir. Özellikle ameliyat sırasında uygulanan lokal anestezi sayesinde herhangi bir acı hissedilmemekte, operasyon sonrasında ise kısa süreli olarak batma şeklinde ufak ağrılar meydana gelmektedir. Ağrıların artış göstermesi halinde ise doktor tarafından ilaç tedavisi uygulanır ve ağrı problemi ortadan kaldırılır.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Göz kapağına uygulanan anestezi sonrasında kesi açılmakta ve iltihaplı yağ dokusu boşaltılmaktadır. Yapılan işlemlerin tamamı ortalama 20 dakika civarında sürmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak sürede artış ya da azalma meydana gelmekle birlikte, şalazyon ameliyatı en kısa süren cerrahi operasyonlar arasında yer alır.
Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
Ameliyat sonrasında doktor kontrolleri ilk gün yapılmakla birlikte hasta taburcu edilmekte ve ikinci kontrol ise 1 ay sonrasında yapılmaktadır. Hastada oluşabilecek farklı komplikasyonlar ya da riskler sonrasında bu kontrollerin süresi azaltılmakta veya arttırılmaktadır.
Yaş Sınırı Var mı?
Bilindiği üzere gözde oluşan arpacık ya da şalazyon benzeri sorunlar çeşitli riskleri beraberinde taşıması nedeniyle mutlaka ameliyat edilmesi gereken hastalıklar arasında yer alır. Bu sebeple de doktorlar tarafından çıktığı andan itibaren en geç 1 ay içerisinde alınması amaçlanır ve herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?
Genellikle ameliyat sırasında uygulanan yöntemler her hastada aynı şekilde sonuç vermekle birlikte zaman zaman hastanın ve hastalığın durumuna bağlı olarak sonuçlar farklılık gösterebilir. Bu durum önceden kestirilememekle birlikte operasyonun başarılı sonuçlanması için gerekli testler ve kontroller gerçekleştirilmektedir.
Göz Arpacığının Tekrar Etme İhtimali Var mı?
Doktorlar tarafından ameliyat sonrasında en çok endişe edilen ve oluşma ihtimali bulunan sorun ise göz arpacığının tekrar oluşmasıdır. Özellikle salgı bezlerinde yağ miktarının artması ya da hastanın vücudunda farklı sorunların meydana gelmesi halinde ameliyatın ardından tekrar göz arpacığı sorunu ortaya çıkabilir. Bu sebeple de hastanın mutlaka göz arpacığını önleyecek detaylara dikkat etmesi, oluşabilecek sorunlar sonrası erken teşhis için doktora başvurması gerekir.
İşe Ne Zaman Dönebilirim? İstirahat Raporu Verilir mi?
Şalazyon ameliyatı sonrasında genellikle hastanın 1 gün içerisinde tekrardan işe dönme ihtimali bulunmaktadır. Ancak farklı sorunlar meydana gelmesi halinde bu süreçte uzamalar meydana gelebilmekle birlikte doktor tarafından istirahat raporu da hastanın ihtiyacına bağlı olarak verilmektedir.
Ameliyat Sonrası Göz Sargı ile Kapatılır mı?
Ameliyatın ardından belli bir süre boyunca göz sargıda durmakta ve yaklaşık olarak 1 gün içerisinde doktor tarafından sargı çıkarılmaktadır. Bu durum ameliyatın hemen ardından gözün dış etkenlerden korunması ve oluşabilecek riskler karşısında direncini arttırmak amacıyla yapılır.
En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
En iyi doktor tabiri genellikle yaptığı ameliyatlara ve kazandığı tecrübelere bağlı olarak tanımlanmaktadır. Ameliyat olmadan önce doktorun daha önceden yaptığı ameliyatlarda yakaladığı başarı oranını inceleyerek sizler de en iyi doktora ameliyat olabilirsiniz.
SGK Şalazyon Ameliyatını Karşılar mı?
Bilindiği üzere Şalazyon ameliyatı isteğe bağlı olarak değil gereklilik olduğu için yapılmaktadır. Hal böyle olunca da Şalazyon ameliyatı SGK tarafından karşılanmakla birlikte operasyon sırasında farklı teknolojilerin ya da araçların kullanılması halinde ameliyat ücreti talep edilebilir. Ayrıca operasyonun özel hastanede ya da klinikte yapılması da SGK’nın karşılamadığı detaylar arasında yer alır.
Devlet Hastanesinde mi Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?
Bulunduğunuz bölgede yer alan hastaneleri inceledikten sonra hastane imkanları, doktorlar ve ameliyatta yakalanan başarı oranlarının benzer olması halinde hastaların devlet hastanesini tercih etmesi önerilmektedir. Bunun sebebi ise özel hastanelerde ameliyat ücreti doğrudan talep edilirken, devlet hastanelerinde hastanın da sağlık güvencesine bağlı olarak SGK tarafından ücretin karşılanmasıdır.
Diğer Sağlık Sorunları Şalazyon Ameliyatına Engel Olur mu?
Bazı hastalıklar, kullanılan ilaçlar ya da sağlık problemleri çeşitli cerrahi operasyonların yapılmasını engelleyebilmektedir. Bu sebeple mutlaka doktor tarafından incelemelerin yapılması ve sağlık sorunlarının türüne bağlı olarak karar verilmesi gerekir.
Ameliyat Ertelenebilir veya İptal Edilebilir mi?
Şalazyon hastalığı devamlı olarak büyüyen bir hastalık olduğu gibi hastanın hem vücut sağlığını olumsuz etkilemekte hem de görme yetisine zarar vermektedir. Bu sebeple ameliyatın ertelenmesi ya da iptal edilmesi doktorlar tarafından önerilmez. Hastalık meydana geldikten sonra en kısa süre içerisinde tedavi edilmesi, başarısız olunması halinde ise ameliyat edilmesi gerekir.
Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?
Ameliyat fiyatları ise başta hastalığın durumuna ve uygulanacak tedavi yöntemine bağlı olmakla birlikte ameliyatın yapıldığı hastane, kullanılan araçlar ve hastanın sosyal güvenceleri fiyat konusunda belirleyici olmaktadır. Devlet hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatlar ile özel hastanede yapılan ameliyatın fiyatı çok daha farklıdır.
Şalazyon Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
1 hafta içerisinde iyileşebilmektedir.
Şalazyon Ameliyatı Devlet Hastanelerinde Yapılıyor Mu?
Devlet hastanesinde yapılabilmektedir.
Şalazyon Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Şişlik Geçer?
Yaklaşık 1. haftanın sonunda geçmiş olmaktadır.
Şalazyon Ameliyatsız Geçer Mi?
Hayır, geçmez.
Şalazyon Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?
İz kalmamaktadır.