Lazerle Varis Tedavisi
Anestezi Türü | : Lokal Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 40 Dakika |
Hastanede Kalma Süresi | : 2 - 4 Saat |
İşe Dönme Süresi | : 1 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Lazerle Varis Tedavi Edilir mi?
- Lazerle Varis Tedavisi Kaç Saat Sürer?
- Lazerle Varis Tedavisini Hangi Hastaneler Yapar?
- Varis Tanısı Nasıl Konulur?
- Lazerle Varis Tedavisi Fiyatları Ne Kadardır?
- Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
- Lazerle Varis Tedavisinde Hangi Anestezi Türü Uygulanır?
- Ameliyattan Sonra İyileşme Süreci Nasıl Olur?
- Ameliyattan Sonra İz Kalır mı?
- Tedavi Sonrası Ağrı Olur mu?
- Varis İlaçla Tedavi Edilir mi?
- Kılcal Varisler Büyük Varise Dönüşür mü?
- İç Varis ve Dış Varis Nedir?
- Tedaviden Sonra Bacaktaki Kan Kalbe Nasıl Taşınıyor?
- Varis Kaç Seansta Tedavi Edilir?
- Tedaviden Sonra Varisler Hemen Kaybolur mu?
- Lazerle Varis Tedavisi Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşilir?
- Lazerle Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Lazerle Varis Tedavisi Sonrası Duş Ne Zaman Alınır?
- Lazerle Varis Tedavisi Riskleri Nelerdir?
Lazer yöntemi 2000’li yıllardan beri varis tedavisi uygulamalarında kullanılmaktadır. Lazerle varis tedavisi varis oluşan damarın lazerle tedavi edilmesi yöntemidir. Kılcal damarlardaki varis oluşumu ameliyata gerek kalmadan cilt yüzeyinden uygulanan lazer ile tedavi edilebilir. Tedavi sırasında lazer ışınının taşıdığı ısıyla damarın hasar görmesi sağlanır. Diğer damarlardaki varis oluşumunun tedavisi için ameliyat gereklidir. Burada da lazer yöntemiyle damar içinden tedavi amacıyla müdahale gerçekleştirilir.
Varis toplardamarlarda oluşan genişlemelerdir. Varis oluşumu gözlenen hastaların varis tedavisi için büyük çoğunluğunda lazerle varis ameliyatı tercih edilir. Yaygın kullanılan lazer yardımıyla varis ameliyatı yönemiyle başarılı sonuçlar alınır. Lazer yardımıyla varis tedavisi ameliyatı lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Varis oluşumu yaşanan damarın içinden gerçekleştirilen lazer müdahalesiyle damarın tıkanması sağlanır. Buna benzer başka bir yöntemse ses dalgaları kullanarak varis oluşan damarın kapatılmasıdır. Varis tedavisi süreci uygulamasında kullanılan lazer yöntemi de ses dalgaları da büyük riskler taşımayan, iyileşme süreci kısa bir işlemdir.
Lazer yardımıyla varis tedavisi sürecinde genellikle ameliyatsız yöntemler tercih edilse de bazı durumlarda ameliyata ihtiyaç duyulur.
Lazerle Varis Tedavisi Hakkında
Lazer yardımıyla gerçeklekleştirilen varis ameliyatı tedavisi endovenöz lazer ablasyon tekniğiyle gerçekleştirilir. Lazer işleminin ve tedavi yönteminin uygulanacağı bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Açılan küçük kesilerden tedavi amacıyla damar içine girilir. Tedavi amacıyla açılan kesilerin boyutu kalem ucu kadar küçüktür. Damar içine lazer fiberi denen çok küçük alet ile ulaşılır. Alet istenen noktaya geldiğinde lazer ile varisli damar tıkanır, kapatılır. Damarın kapatılması lazer ışınlarının taşıdığı ısıyla sağlanır. Isı, sorunlu damara hasar verir ve damarı tıkar. Lazer yardımıyla gerçekleştirilen varis tedavisi esnasında ultrason cihazıyla lazer fiberi izlenir. Varis oluşan damarlar kapatıldıktan sonra tedavi işlemi bitirilir. Daha ileri seviyedeki varis tedavi süreçlerinde lazer tedavisi yöntemine ek olarak başka yöntemler de kullanılabilir.
Lazerle varis ameliyatında lazer işlemi ile kapatılan damarlar işlevini yitirir. Bunlar vücut tarafında atılır ve yerlerine yeni damarlar geçer. Bu yüzden herhangi bir soruna yol açmaz. Tedavi işleminden sonra zaman içinde varis oluşan damarın diğer damarlar üzerindeki etkileri kaybolur. Lazer yardımıyla varis tedavi işleminin süresi varis oluşan damarların durumuna göre değişse de, tedavi işlemi yaklaşık 40 dakika sürer.
Lazer yardımıyla gerçekleştirilen varis ameliyatı sonrasında belirgin izler kalmaz, hasta aynı gün evine ve rutin hayatına dönebilir. Lazer yardımıyla varis tedavisi işleminin yan etkileri kısa sürede ortadan kalkar. Tedavi amacıyla işlem gören bölgede belirgin izler kalmaz. Tedavi sonrasında varisin aynı bölgede tekrarlama olasılığı düşüktür. Lazerle varis tedavisi işlemi öncesinde sorunlu tüm damarların tespit edilmesi tedavi sürecinin başarısı açısından önemlidir. Bu yüzden lazer yardırımıyla uygulanan varis tedavileri sıklıkla tercih edilir.
Belirtileri
Varis vücudun birçok yerinde oluşabilen toplardamar kaynaklı bir sorundur. Bazı durumlarda herhangi bir ağrı, sızı oluşturmaz. Varis sadece oluşturduğu görüntüden dolayı kişiyi rahatsız eder. Bazı durumlarda da varis şikayeti olan hastalarda görüntü bozukluklarının yanında ağrılı şikâyetler de görülür. Varis oluşan damar cilt yüzeyinde belirginleşir. İlerlediği durumlarda ayakta şişlik, uyuşma, kaşıntı gibi belirtiler gösterir. Nadir görülse de bazı durumlarda ağrı ortaya çıkarabilir. Varis oluşan bölgeye ilerlemeden müdahale edilmesi daha avantajlıdır ve varis tedavisi daha kolay gerçekleşir. Varis oluşumu hastalarda ilk dönemlerde büyük şikâyetlere yol açmaz. Zamanla varis nedeniyle şikâyetler artar. Varisin ortaya çıkardığı şikayetler yaz aylarında ve geç saatlerde daha şiddetli görülür.
Ayak Şişliği
Varis oluşumuyla damarlar şişkinleşir. Varisin neden olduğu bu durum beraberinde ayak şişmesini de getirir. Varis oluşan damarlarda kimi zaman pıhtılaşma da görülür. Varisin yapısında pıhtılaşma görülen bu durumlarda pıhtılaşma da şişkinliğe sebep olabilir. Varis kaynaklı şişmeler ayağın geneline yayılır.
Bacaklarda Kramp
Varis problemlerinde krampa çok sık rastlanır. Kramp kaslarda istemsiz kasılmalardır. Varis oluşan damarların kan dolaşımını kötü etkilemesiyle istemsiz kasılmalar meydana gelir. Varis kaynaklı kramplar genellikle gece geç saatlerde ortaya çıkar ve ağrıya sebep olur. Varisin krampa neden olduğu durumlarda doktora başvurmak ve varis tedavisi sürecine başlamak en uygun seçenektir.
Ayak Parmaklarında Uyuşma
Ayak parmaklarında uyuşma başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Fakat varis de kan dolaşımını olumsuz etkileyerek ayak parmaklarında uyuşma hissine sebep olabilir. Bu durum kişiyi günlük yaşantısında huzursuz hissettirir. Uyuşma durumu zaman içinde kaybolsa da varisin ortaya çıkardığı diğer sorunlar devam eder.
Varis Olan Bölgede Kaşıntı
Varisin en sık görüldüğü bölge bacaklardır. Varis oluşan damarların taşıdığı kanda oksijen yoktur. Damar şiştikçe deri yüzeyi gerginleşir. Bunların sonucunda varis olan bölgede kaşıntı meydana gelir. Bu durumla çok sık karşılaşılmaz. Fakat bazı durumlarda ortaya çıkabilir.
Diz Altında Yanma Hissi
Varis problemi diz altında yanma, sıcaklık gibi hislere neden olabilir. Varis oluşan toplardamar özellikle sıcak günlerde gün yüzüne daha çok çıkar. Yanma hissi de böyle havalarda daha fazla görülür. Varis oluşan bölgeye soğuk su ile müdahale edilmesi geçici bir tedavi çözümü sağlayabilir.
Ayak Bileklerinde Şişme
Varis kaynaklı ayak şişmeleri genellikle ayak bileğinden yukarıdaki kısımlarda görülmez. Ayak bileğinden itibaren genel olarak ayakta şişme görülür. Bu durum varisleşen damarda pıhtı oluşmasından da kaynaklanabilir. Ayrıca varisleşen damarda pıhtı oluşma ihtimali de artar.
Damarlarda Şekil Bozukluğu
Varis oluşan damarlar genişler. Bu damar yapıları düzensiz şekilde boğumlanarak cilt yüzeyinde belirgin hale gelirler. İlk başlarda sadece koyu renk damar görüntüleri halinde belli olurlar. İlerledikçe damar cilt yüzeyinde çıkıntılar ve boğumlar oluşturur. Lazer ve buna benzer varis ameliyatlarıyla bu görüntü de ortadan kalkar.
Ayak Bileğinin Hemen Üstündeki Yağ Dokusu Sertleşebilir
Varis problemi bazı durumlarda ayak bileği üstündeki dokunun sertleşmesine sebep olabilir. Bu durum varis sorununun ileriki aşamalarında gerçekleşir. Varis oluşumu nedeniyle ortaya çıkan bu sertleşme sorunu baş gösterdiğinde vakit kaybetmeden doktora görünmekte ve gereken varis tedavisi sürecinin başlatılmasında fayda vardır. Varis nedeneniyle ortaya çıkan bu sorun kendi kendine geçebilen bir sorun değildir.
Nedenleri
Daha çok bacaklarda görülen varis, toplardamarlardaki kapakçıklarda sorun oluşmasından kaynaklanır. Varis nedeniyle kapakçıkları bozulan damar genişler ve belirgin hale gelir. Varis nedeniyle özellikle bacaklardaki toplardamarlar içindeki kan yerçekimine ters yönde hareket etmelidir. Bu hareketi zorlaştıracak etmenler varis oluşumunu tetikler. Bu etmenler genel olarak uzun süre ayakta durma, menopoz, gebelik, yaralanmalar, genetik faktörler şeklinde olabilir. Bunların dışında kan dolaşımını kötü etkileyen sigara da varis oluşumunu tetikleyebilir.
Uzun Süre Ayakta Durma
Uzun süre ayakta ve durağan kalmak varis oluşumunun başlıca sebeplerindendir. Küçük bir hareket alanında uzun saatler ayakta kalmak toplardamardaki basıncı arttırır. Uzun saatler boyunca ve sürekli olarak basınca maruz kalan damarlarda varis oluşumu görülür. Varis oluşunun önüne geçmek için belli aralıklarla yürümek hareketsizliği aşmak faydalı olur.
Menopoz Dönemlerinde
Menopoz dönemi kadında üreme döneminin bitişidir. Menopoz ile östrojen hormonunun salgılanma oranı düşer. Bu değişim birçok hastalığa yol açabilir. Varis de menopoz sonrasında oluşabilecek hastalıklardandır. Fakat bu dönemde her hastada varis durumu görülmez.
Damar Kapakçığının Düzgün Çalışmaması Durumunda
Varis, toplardamardaki kapakçıkların bozulmasıyla ortaya çıkar. Toplardamarlarda belli aralıklarla kapakçıklar bulunur. Bunlar kirli kanın kaçırılmamasını sağlar. Kapakçılar düzgün çalışmadığında kirli kan toplardamarlarda bekler. Bu durum sonucunda damarlarda genişleme ve renklerinde belirginleşme görülür. Damarlardaki kapakçıkların bozulmasına uzun süre ayakta kalmak, fazla kilo, gebelik gibi durumlar yol açabilir.
Gebelik Dönemi
Hormonal değişimler varis oluşumunu büyük oranda tetikler. Gebelik dönemi de kadın vücudunda hormonal ve fiziksel değişimler meydana getirir. Bu da varis özelinde risk durumunu arttırır. Kadınlarda gebelik döneminde kılcal varis oluşumu görülebilir. Bu şekildeki varis oluşumu kadınların birçoğunda görülür ve genellikle gebelik sonrasında ortadan kalkar. Gebelik sonrasında varis oluşumu geçmiyorsa doktora başvurmakta ve varis tedavisi sürecinin başlatılmasında fayda vardır.
Bacak Yaralanmalarında
Bacakları etkileyen bir yaralanma sonucunda damardaki kapakçıklar zarar görebilir. Bacağa alınan darbeler veya damarları etkileyebilecek başka yaralar kapakçıkların düzgün çalışmasını engelleyebilir. Varis problemi yaralanmaların üzerinden zaman geçtikçe kendini belli eder. Böyle durumlarda varis tedavi sürecinin başlatılmasında fayda vardır.
Genetik Yapı
Varis oluşumunu genetik yatkınlık tetikleyebilir. Ailesinde varis problemi olanlarda görülme olasılığı daha fazladır. Bu durum bazı insanların damar kapakçıklarında doğuştan gelen bir zayıflık olmasından kaynaklanır. Zayıflık genetik olarak aktarılmış olabilir. Bu yüzden birinci derece yakınlarında varis görülen kişiler daha dikkatli davranmalı ve önlem almalıdır.
Tedavi
Varis tedavisi, varisin durumuna göre seçilir. Tedavi amacıyla erken müdahale edilen varis oluşumlarında ameliyatsız olarak lazer tedavisi uygulanabilir. Ameliyatsız lazer tedavisi yöntemiyle gerçekleştirilen varis tedavisi yöntemi cildin yüzeyinden lazer uygulanarak gerçekleştirilir. Varis hastalığında damar içinden müdahale gerektiren durumlarda ise lazer ablasyon veya radyo frekans ablasyon uygulanabilir. Lazer ablasyon veya radyo frekans ablasyon yöntemlerinde de damar içinden girilerek damarın tıkanması söz konusudur. Sclerotherapy yöntemi yardımıyla uygulanan varis tedavisi ise varis oluşan damar içine ilaç enjekte edilerek uygulanır. Kılcal damar çatlakları, ince ve kalın varisler bu yöntemle tedavi edilebilir. Şişkin ve cilde yakın varis oluşumlarının tedavisi sürecinde ise damar soyma ameliyatı tercih edilebilir. Ameliyat gerektirmeyen varis oluşumları ilaçla kontrol altına alınabilir veya varis çorabı ile tedavi edilir. Varis çorabı diğer tedavi yöntemleri ile birlikte de kullanılabileceği gibi önlem amaçlı da kullanılabilir. İlerlememiş varis durumlarında bitkisel çözümler denenebilmektedir. Fakat bunlar doktora danışarak uygulanmalıdır. İlerlemiş varis durumlarında varis tedavisi sürecinde bitkisel çözümler işe yaramazlar. Böyle varis tedavisi yöntemleri için doktora başvurmak gerekir.
Lazer Tedavisi
Lazerle varis tedavisi ameliyatlı varis tedavisi veya ameliyatsız varis tedavisi olarak uygulanır. Yöntemler varisin durumuna göre belirlenir. Kılcal damar sorunlarında ameliyatsız yöntem tercih edilir. Ameliyatsız lazer tedavisi cilt yüzeyinden uygulanır. Varisleşmiş damarların tedavisi amacıyla damarlara cilt yüzeyinden lazer ışınları verilir. Lazer ışınları ısı taşır. Bu sayede lazer yardımıyla varis tedavisi yöntemi uygulanan sorunlu damar hasar görür ve işlevsizleşir. Cilt yüzeyinden uygulanan lazer yönteminden önce anestezi uygulanmaz. Varis oluşan bölgeye soğutucu jel uygulanır. Bu sayede lazer yardımıyla varis tedavisi yönetiminin uygulandığı esnasında hasta varis olan bölgede herhangi bir acı hissetmez. Varis tedavisi sürecinde lazer uygulaması sonrasında ciltte soyulmalar görülebilir. Bu lazer ışınından kaynaklanır ve kısa sürede geçer. Lazer yardımıyla uygulanan varis tedavisi yöntemi tamamlandıktan sonra hasta bir saat gözlenir ve sonrasında eve dönebilir. Hiçbir şekilde hastada lazer yardımıyla uygulanan varis tedavisi sonrası iz kalma gibi bir durum olması mümkün değildir. Lazer varis tedavisi uygulaması damar içinden de gerçekleştirilebilir. Bu ameliyatlı varis tedavisi yöntemidir. Varis tedavisi amacıyla çok küçük kesilerden damar içine girilir. İşlem ultrason ile takip edilir. Sorunlu damara içeriden lazer uygulanır. Böylece damar tıkanması sağlanır. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Tedavi sonrasında herhangi bir iz kalmaz. Hasta aynı gün evine, günlük yaşantısına dönebilir. Varisin durumuna göre lazer yöntemine ek tedaviler de söz konusu olabilir.
Radyo Frekans Ablasyon
Radyo frekans ablasyon, varis tedavisi yönteminde lazer yöntemiyle benzer bir tekniktir. Varis tedavisi amacıyla varisleşen damarın içine çok küçük kesilerden girilir. İşlem ultrason ile takip edilir. Damarın kapatılması işlemi radyo frekans ile sağlanır. Radyo frekans damarı büzer ve işlevsiz hale getirir. İşlevini kaybeden damar vücut tarafından atılır. Varis tedavisi uygulamalarında lazer yönteminden daha az maliyetli bir işlemdir. Bu işlem yüzeysel toplardamarlardaki varisleşmelerde kullanılır. Lazer cerrahisi işlemi tamamlandıktan bir iki saat sonra hasta hastaneden çıkılabilir ve günlük rutine dönebilir. Meydana getirilen tedavi sonrası herhangi bir iz kalma sorunu yaşanmaz.
Sclerotherapy(İğneyle Damara Damarı Koruyucu Kimyasal Enjekte)
Sclerotherapy, ameliyatsız bir tedavidir. Cilt yüzeyinde belirginleşen damarların tedavisi amacıyla kullanılır. Varis tedavisi amacıyla belirginleşen damara bazı kimyasallar enjekte edilir. İçeriğinde bazı ilaçlar, alkol ve sodyum tetradecy vardır. Bu karışım damara enjekte edildikten sonra damar sertleşir ve tıkanır. Uygulamadan birkaç gün sonra da yok olur. Sertleşme döneminde varis damarları daha büyük veya koyu renkte görünebilir. Bu durum geçicidir. Varis tedavisi amacıyla uygulanan bu işlemin öncesinde veya sonrasında hiçbir şekilde ağrı yaşanmamaktadır. En az 1, en fazla dört seans uygulanır. Seanslar yaklaşık 15 dakika sürer. Varis tedavisi işlemi sonrasında bir süre varis çorabı kullanılır. Seanslardan sonra aynı gün eve dönmek ve günlük yaşama devam etmek mümkündür.
Damar Soyma\Sıyırma
Varis tedavisi amacıyla damar soyma\sıyırma işlemi cerrahi bir işlemdir. Ağrı oluşturan, ileriki dönem varis oluşumlarında tercih edilen bir işlemdir. Varis tedavisi amacıyla uygulanan bu yöntem genel anestezi veya belden uyuşturma ile gerçekleştirilir. Varisin oluştuğu damarın cerrahi yöntemle alınması işlemidir. Bu cerrahi yöntem yaklaşık bir buçuk saatte tamamlanır. Varisin her iki bacakta da görülmesi durumunda ve cerrahi işlem sırasında alınması gerekiyorsa hasta bir gece hastanede kalır. Varis tedavisi işlemlerinde cerrahi işlem zorunda kalınmadıkça tercih edilmez.
Bitkisel Tedavi
Varis sorununda kullanılan bitkisel varis tedavisi kan dolaşımını arttırmaya yönelik çabalardır. Bu varis tedavisi yöntemlerinin bazıları cilt yüzeyine uygulanırken bazıları yiyecek olarak tüketilir. Zencefil, varis tedavisi amacıyla önerilen bitkilerden biridir. Genellikle E vitamini ile birlikte varisin oluştuğu bölgeye uygulanması önerilir. Sarımsak da yiyecek olarak tüketilir ve varisin görüntüsünü azaltmada kullanılır. Çiğ soğan tüketmenin de varisin görüntüsünün azalmasına yardımcı olduğu düşünülür. Brahmi, biberiye, sarı kantaron otu, güvercin ağacı, çobanpüskülü, guggul, ekinezya da varis tedavisi amacıyla kullanılarak varis belirtilerini iyileştirmede kullanılır. Bunlardan herhangi birine alerjisi olanlar varis tedavisi amacıyla bitkiyi kullanmamalıdır. Bu bitkiler varis tedavisi amacıyla da olsa gereğinden fazla tüketilmemelidir. Bitkisel tedavilere rağmen ilerleyen varisin olduğu durumlarda doğrudan doktordan randevu alarak gerekli varis tedavisi sürecinin başlatılması gerekmektedir. Aynı şekilde zaten ilerlemiş ve çok fazla şikâyete neden olan varisin olduğu durumlarda doğrudan doktordan randevu almak gerekir. Varisin etkilerine iyi geldiği söylenen maddeler doktordan randevu alınarak danışılmadan kullanılmamalıdır. Merdiven altı üretilen ve bitkisel olduğu söylenen jeller, kremler veya ilaçlara varis tedavisi amacıyla kimi zaman rastlanmaktadır. Varis tedavisi için herhangi bir madde kullanmadan önce doktordan randevu alarak danışmak gerekir.
Basınçlı Çorapla Tedavi
Varis sorunlarında varis tedavisi amacıyla basınçlı çoraplar sıklıkla kullanılır. Tek başına varis çorabının tedavi edici özelliği yoktur. Varis tedavisi sürecinde varis çorabı hastalığın ilerlemesini yavaşlatır, varis kaynaklı ağrıyı azaltır ve varis kaynaklı kaşıntıyı önler. Varis çorapları bazı tedavilerden sonra da kullanılır ve iyileşmeyi hızlandırır. Gebelik döneminde varis tedavisi uygulamalarından bazıları uygulanamaz ve gebelik sonrasına ertelenir. Ertelenen varis tedavisi sürecini kapsayan bu süreçte şikâyetleri azaltmak amaçlı da varis çorapları kullanılabilir. Varis çorabı tek kişiye ait olmalıdır. Varis çorabının paylaşılması sağlıksızdır. Varis çorapları uyumadan önce çıkarılır ve gün içinde kullanılır. Kullanım süresi randevu alınarak tedavi sürecine dahil olan doktorun belirttiği kadar olmalıdır.
İlaçla Tedavi
Varis tedavisi sürecinde varisler ilaç tedavileri ile iyileştirilemezler. Varis tedavisi sürecinde ilaçlar varis kaynaklı ağrılar, kramplar, şişme durumları ve ısınma hissinin azaltılmasında kullanılırlar. Herhangi bir ağrıya, sızıya sebep olmayan varislerde kullanılmazlar. Varis kaynaklı şikayetlerin ortadan kaldırılmasında varis ilaçları kullanılır. Bu ilaçlar kesin çözüm sağlamazlar. Şikayetleri kalıcı olarak ortadan kaldırmazlar; ilaç bırakıldığında varis kaynaklı şikayetler tekrar ortaya çıkar. Bazı varis hastalarında ilaçlar şikayetleri ortadan kaldırmaz. Yirmi gün ilaç kullanıldığı halde varis şikayetleri geçmediyse ilaç kullanmak gereksizleşir. Ağrılı varislerin tedavi yöntemine karar verme aşamasında varis ilaçları kullanılabilir.
Lazerle Varis Tedavisi Öncesi
Lazer yöntemiyle varis tedavisi sürecinde cerrahi müdahale öncesinde bazı hazırlıklar yapılır. Bunlar; hastanın genel sağlık durumunun tedavisi ve işlem görecek damarların belirlenmesinde kullanılan tetkikleri de kapsar. Bu tetkikler kimi rutin testleri ve doktorun hastanın tedavisi için uygun gördüğü ek testleri kapsar. Bunun yanında işlem görecek bölgenin, damarların durumunun değerlendirilmesi gerçekleştirilir. Değerlendirmeler tamamlandıktan sonra hasta tedavisi için işleme hazırlanır. Lazerle varis ameliyatı öncesindeki hazırlık süreci ve işlem görece kısa süren bir süreçtir. Hastanın tedavisi için geniş zamanlar ayırmasını gerektirmez.
Tetkikler
Lazerle varis ameliyatı tedavisi öncesi çeşitli tetkikler uygulanır. Bunlar işlem görecek damarların iyi tespit edilmesini sağlar ve hastanın genel sağlık durumu açısından önemli bilgiler verir. Hastanın tedavisi öncesinde genellikle ultrason, kan ve idrar tahlilleri, akciğer filmi, EKG gibi testler uygulanır. Bunlardan bazıları gerekli iç organların görüntülenmesi, bir kısmı da bazı tahlilleri içerir.
Ultrason
Ultrason vücut içindeki bölgeleri görüntüleme tekniklerinden biridir. Tanısal amaçlı kullanılır. Görüntüleme için yüksek frekanslı ses dalgalarından faydalanır. Ultrason ile görüntüleme işlemi genellikle cilt yüzeyinden yapılır. Görüntülenmek istenen bölgeye küçük miktarda jel sürülür. Jelin üzerinde cihaz gezdirilir ve görüntü ekrana yansır. Ultrason ile görüntülemenin farklı çeşitleri vardır. Hastanın ihtiyacına göre bunlardan biri seçilir. Herhangi büyük bir yan etkisi ve riski olmayan, güvenli bir görüntüleme yöntemidir.
Kan ve İdrar Tahlili
Kan ve idrar tahlilleri çok sık karşılaştığımız tahlillerdir. Tanı koymada büyük önem taşırlar. Kan tahlili genellikle koldaki damarlardan enjektör yardımıyla alınan örnek kan ile gerçekleştirilir. Örnek kan çeşitli laboratuar analizlerinden geçirilir. Örnek kan ile kan sayımı, biyokimya testleri, pıhtılaşma tahlilleri gibi pek çok test gerçekleştirilebilir. Hepsine genel olarak kan tahlili denir. Varis tedavisi işlemi öncesinde hastanın genel sağlık durumu hakkında önemli bilgiler verir. İdrar tahlilinde de idrar örneği alınır ve laboratuvar ortamında değerlendirilir. Hastanın genel sağlık durumu hakkında önemli bilgiler verir. İdrar örneğinin yoğunluğu, görüntüsü, içeriği laboratuvar ortamında incelenir. İdrar tahlilleri tanı koymada, var olan bir hastalığı takip ermede, genel sağlık durumunu incelemede kullanılır. Diyabet, idrar yolları enfeksiyonları, böbrek hastalıkları gibi sorunlar idrar tahlili yardımıyla tespit edilebilir.
Renkli Doppler Ultrason
Renkli ultrason damar içinden akan kanın renk ile kodlanmasıyla çalışır. Renkli ultrason ile damarların boyutu, kanın akış hızı ve yönü gözlenebilir. Bu yüzden varis tanısında sıklıkla kullanılır. Renkli ultrasonun uygulanışı da diğer ultrason gibidir. Cilt yüzeyine az miktarda jel sürülür ve cihaz bölgede gezdirilir. Görüntüler ekrandan takip edilir.
Akciğer Filmi
Akciğer filmi bu bölgedeki organların görüntülenmesini sağlayan yöntemdir. İki aşamada gerçekleştirilir. İlk olarak grafisi çekilir. Ardından akciğer görüntüsü ön ve arka taraftan alınır. Akciğer filmi hasta ayakta iken çekilir. Kollar görüntüden çıkarılır. Görüntü alınırken hastanın önce nefes alması ve tutması gerekir. Akciğer filmi cerrahi işlemlerden önce sıklıkla istenir. Özellikle genel anestezi uygulanacaksa büyük fayda sağlar.
EKG
EKG, kalpte elektriksel eylemi kaydetmede kullanılan yöntemdir. İşlem öncesinde hastanın ayrı bir hazırlık yapması gerekmez. Herhangi bir yan etkisi yoktur ve işlem esnasında ağrı, sızı yaşanmaz. Hasta uzanmış vaziyetteyken uygulanır. Elektrot diskleri göğüs kafesinin olduğu bölgeye, kollara ve bacaklara konulur. İşlem on dakika tamamlanır. Kalpteki ritim bozuklukları, kalp dışı hastalıkların kalbe etkisi, kalbe dair diğer sorunlar bu yöntem ile tespit edilebilir. Varis tedavisi sürecinden önce doktor gerekli gördüğünde kullanılabilir.
Hastanın Değerlendirilmesi
Varis tedavisi süreci öncesinde hastanın ve hastalığın durumu değerlendirilir. Bazı varisler hiçbir şikâyete sebep olmadan büyüyebilirken bazıları ağrılı ve sancılı olur. İşlemin uygulanmasında varisleşen damarların iyi tespit edilmesi, varisleşmenin derecesi, oluşturduğu şikâyetler dikkate alınır. Varisin ilerleme durumu varisin tedavisi yöntemini belirler. Ayrıca varisleşen damarların hepsinin tespit edilememesi ve işlem esnasında müdahale edilmemesi sorunu devam ettirir.
Ağrı
Varis oluşumu bazı durumlarda ağrıya sebep olur. Bu şikâyet her variste görülmez. Varis kaynaklı ağrı durumu tedavinin seyrini belirler. Ameliyat öncesinde ağrının şiddeti gözlemlenir. Varis tedavisi öncesinde de ağrıyı hafifletecek önlemler alınır. Ameliyat sonrasında ağrı yaşanmaz.
Şişme
Varis kaynaklı şişme genellikle ayak bileklerinin altında başlar ve ayağın geneline yayılır. Bu durum varisten kaynaklanan dolaşım bozukluğunun etkisidir. Ameliyat öncesinde şişlikler gözlemlenir. İşlem sonrasında şişlikler zamanla kaybolur.
Bacakta Kramp
Varisler bazı durumlarda krampa neden olur. Kramplar genellikle gece geç saatlerde ortaya çıkar. Yaklaşır bir dakika kadar sürer. Ağrılara sebep olabilir. Ameliyat sonrasında kramplar geçer.
Kaşıntı
Damarlar genişleyerek cilt yüzeyinde belirginleşirler. Ciltte oluşan gerginlik kaşıntıya sebep olur. Varis kaynaklı kaşıntı genişleyen damarın bulunduğu bölgede yoğunlaşır. Bölgenin aşırı tahriş edilmesi ufak çaplı kanamalara da neden olabilir. Varisin tedavi edilmesiyle ortadan kalkar.
Kıl Dönmesi
Kıl dönmesi hastalığı kuyruk sokumu, göbek deliği veya parmak aralarında oluşan bir sorundur. Vücudun başka bölgelerinden kopan kıllar bu bölgelerde birikir ve gözeneklerden içeri girer. Girdiği yerde iltihaplanır ve rahatsızlıklara yol açar. Genellikle kıl batmaları, kıl dönmeleriyle karıştırılır. Kıl batmaları, kılın çıkarken yanlış yöne yönelmesiyle oluşur. Genellikle epilasyon uygulanan bölgelerde görülür. Özellikle bacaklarda varis oluşumu damarı belirginleştirdiğinde, kıl yönünde sapma oluşabilir ve batıklar görülür.
Bacaklarda Huzursuzluk Hissi
Varisler bacakta ağrı, kaşıntı, yanma gibi problemler meydana getirirler. Bunların yanında huzursuz bacak olarak adlandırılan rahatsızlığa da sebep olabilirler. Huzursuz bacak sendromu özellikle kişi dinlenme halindeyken bacaklarda huzursuzluk hissedilmesi ve kişinin bacağını hareket ettirmek zorunda hissetmesidir. Günün geç saatlerinde daha şiddetli görülür. Bu durumun tam sebebi anlaşılamasa da varisle bağlantılı olduğu noktalar vardır. Huzursuz bacak sendromu yaşayan hastaların genelinde venöz(toplardamar) yetmezlik görülür. Bu toplardamar kapakçıklarının olması gerektiği gibi çalışmaması durumudur. Varis problemi de bacaktaki toplardamar kapakçıkların düzgün çalışmamasıyla ortaya çıkar.
Ayak Bileğinde Yara Oluşması
Damar probleminde çok ilerlediği durumlarda bilek çevresinde yaralara sebep olabilir. Bu yaralara venöz ülser de denir. Bacaklardaki toplardamarların içinden akan kan yer çekimine karşı hareket eder. Buradaki kapakçıklar da kanın aşağı akmasını engeller. Kapakçıkların bozulması zaman geçtikçe kanın aşağıya kaçmasına neden olur. Bölgede basıncın artması dokuları tahrip eder. Bilek çevresinde kötü yaralar oluşur. Bu durum genellikle varislerle bağlantılıdır. Bu yaralar kendiliğinden geçmez. Tedavisi gerçekleştirilmediği müddetçe ilerlemeye devam eder.
Hastanın Ameliyata Hazırlığı
Varis tedavisi işlemi öncesinde çoğu zaman büyük hazırlıklara gerek duyulmaz. İşlem görecek bölgenin hazırlanması ve hastanın bazı önlemler alması yeterli olur. Bazı durumlarda ek önlemler gerekebilir. Bu konuda randevu alınan doktor hastayı bilgilendirir.
Ameliyat Bölgesinin Temizlenmesi
Varis tedavisi ameliyat öncesinde varisli bölge işleme hazırlanır. Genellikle bölgede kıllanma varsa tıraş edilir ve buna özel temizleyicilerle dezenfekte edilir. Ardından lokal anestezi uygulanır. Hasta işlem öncesinde fazla endişeliyse rahatlaması için önlemler de alınabilir.
Sigara Kullanımını Bırakma
Sigara kan dolaşımını kötü etkiler ve kandaki oksijen oranını da düşürür. Başlı başına varis oluşumunu tetikleyen bir etkendir. Varis tedavisi işleminden en az bir hafta önce sigarayı bırakmış olmak faydalıdır.
Lazerle Varis Tedavisi Sonrası
Lazerle varis tedavisi sonrası hasta için büyük sorunlar teşkil etmez. Hastaların varis tedavisi işleminden bir iki saat sonra evlerine dönmeleri mümkündür. Hastaya verilen ağrı kesiciler baş dönmesi yapabileceğinden varis tedavisi işlemi sonrasında bir iki saat hastanede beklemek faydalı olur. Hastalar ertesi gün de iş yaşantılarına dönebilirler. Hastaların varis tedavisi işleminden hemen sonra araba sürmeleri önerilmez. Bu ameliyat günü için geçerlidir. Varis tedavisi işlemi sonrasında yaşanabilecek risk oranı düşüktür. Büyük kesiler açılmadığından uzun iyileşme dönemleri de gerekmez. İşlemlerin tecrübeli doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi işlemin güvenliğini arttırır.
Komplikasyonlar
Lazerle varis tedavisi güvenli bir yöntemdir. Büyük ve kalıcı etkiler bırakmaz. İşlem sonrasında yaşabilecek durumlar genelde geçicidir. Ameliyatın veya varis tedavisi sürecinin tecrübeli doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi risk oluşma ihtimalini düşürür.
Ağrı
Lazerle varis tedavisi işleminde varisleşen damarın kapatılması, tıkanması söz konusudur. Varis tedavisi işlemi gören damarlar boyunca ağrı oluşması beklenen bir durumdur. Bunlar zamanla geçer. Bu süre içinde doktorun önerdiği ağrı kesiciler sorunu kontrol altına alır.
Hissizlik
Hissizlik her varis tedavisi ameliyatından sonra oluşmaz. Varisler bacağın ön kısmında ve diz altında ise uygulanan tedavi sinirleri etkiler. Bu da genelde ayak bileği çevresinde karıncalanma, hissizlik, uyuşma gibi sonuçlar doğurur. Bu durum zamanla ortadan kalkar. Kalıcı bir sorun değildir.
Şişme
Lazerle kapatılan damarın çevresinde şişme, sertleşme, morarma görülmesi normaldir. Kapatılan damar vücut tarafından atıldıktan sonra bu durumlar ortadan kalkar. Herhangi bir soruna yol açmazlar.
Alerjik Reaksiyon Gelişmesi
Varis tedavisi işleminde kullanılan herhangi bir şeye alerji gelişmesi düşük bir ihtimaldir. Varis tedavisi işlemi öncesinde alınan önlemler bu durumu büyük oranda ortadan kaldırır. Yine de hastanın bilinen bir alerjisi varsa doktora bildirmesi faydalı olur. İşlem sonrasında verilen bir ilaca alerji gelişmesi durumunda ilaç bıraktırılır ve yerine başka bir ilaç verilir.
Yan Etkiler
Lazerle varis tedavisi ameliyatından kaynaklanan bazı yan etkiler mevcuttur. Fakat bunlar kısa sürede geçen, beklenen etkilerdir. Büyük ve kalıcı sorunlara yol açmazlar. İşlemden kaynaklanan yan etkiler kızarıklık, sertlik, uyuşma, doku hassasiyeti, baş dönmesi şeklinde gelişebilir.
Kızarıklık
Varis tedavisi ameliyatı esnasında kapatılan damarlar boyunca kızarıklıklar genellikle görülür. Bu durum kalıcı bir sorun değildir. Damarın atılmasıyla geçer ve bölgede kalıcı bir renk değişikliği görülmez.
Sertlik
Varis tedavisi işlemi sırasında kapatılan damar önce sertleşir ve belirginleşir. Bu durum beklenen bir etkidir. Sonrasında işlevsiz damar vücut tarafından atılır ve sertlik de ortadan kalkar.
Uyuşukluk Hissi
Uyuşma durumu işlem sonrasında her zaman görülmez. Varisleşen damarlar bacağın ön yüzünde ve diz altındaysa görülür. İşlem sırasında bölgedeki sinirler etkilenir ve genellikle bilek çevresinde uyuşmalar görülür. Bunlar zamanla azalarak geçer. Kalıcı bir durum değildir.
Doku Hassasiyeti
Varis tedavisi işleminin uygulandığı bölgede doku hassasiyeti ender olarak görülebilir. Bu durum kısa zamanda geçer. Büyük rahatsızlıklar meydana getirmez.
1- 2 Saat Boyunca Sonra Baş Dönmesi
Lazerle varis tedavisi işlemi sırasında hastaya verilen ağrı kesiciler ve ilaçlar bir iki saatlik baş dönmesi yapabilir. Bu yüzden işlem sonrasında birkaç saat boyunca hastanede durmak söz konusu olur. Bu sürede durum gözlenir ve hafiflediğinde eve dönmek mümkün olur.
Ameliyattan Sonra 1-2 Saat Dikkat Dağınıklığı
Varis tedavisi işlemi sırasında hastanın ağrı, sızı hissetmemesi ve endişelenmemesi için verilen ilaçlar işlem sonrasında birkaç saat etkilerini sürdürür. Bu yüzden bir iki saat hastanede kalmak söz konusu olur. Durum hafiflediğinde hastaneden çıkılabilir. Fakat işlemin yapıldığı gün araç sürmemek gerekir. Hastaneye kişisel araç ile gelindiyse, dönüşte aracı sürecek bir kişi hastaya yardımcı olabilir. Hasta aracı kullanmadığı sürece diğer taşıma araçlarına binmek sorun olmaz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lazerle varis tedavisi ameliyatlarında iyileşme süreci kısa ve konforludur. Yine de bir süre bazı önlemler almak iyileşmenin seyrini iyi etkiler. Doktorun önerilerini bu süre boyunca uygulamak iyileşme açısından önemlidir.
3-7 Gün Banyo Yapmama
Lazerle varis tedavisi ameliyatlarında küçük damar girişleri açılır. İşlem sonrasında bu girişlerin kuru tutulması önemlidir. İşlemin gerçekleştiği gün banyo yapılması önerilmez. Sonraki günlerde işlem gören bölgeye dikkat ederek banyo yapılabilir. Lazerle varis işlemine ek olarak başka tedaviler uygulandıysa banyo yapma süresi uzayabilir. Burada doktorun belirttiklerine uymak önemlidir.
Sigara Kullanmama
Sigara kan dolaşımını kötü etkiler ve kanda oksijen oranını düşürür. İşlem sonrasında iyileşmesi gereken bir bölge söz konusudur. Bu yüzden sigara tüketmek iyileşmeyi kötü etkiler. Mümkünse bırakmak gerekir.
Egzersiz Yapma
Lazerle varis tedavisi ameliyatlarından hemen sonra yürümek mümkündür. Fakat ilk beş gün uzun süre ayakta kalmamak ve dinlenmek iyileşme için faydalıdır. Dinlenme, gün boyu yatmak anlamına gelmez. Günlük işler yapılabilir. Uzun süre ayakta kalmadan kısa yürüyüşler yapılabilir. Varis tedavisi sürecinin ilk beş gün ağırlık kaldırmamak gerekir. Bu sürenin sonunda egzersiz ve spor yapılabilir fakat bir süre için bunları yaparken ayakta uzun süre kalınmamalıdır.
Uzun Süre Hareketsiz Kalmamaya Dikkat Etme
Varis tedavisi işlemi sonrasında dinlenmek önemli olsa da uzun süre hareketsiz kalmak kan dolaşımını olumsuz etkiler. Kısa yürüyüşler, günlük işlerin yapılması, aktif olmak önemlidir. Yatarken bacakların biraz daha yüksekte tutulması faydalı olur.
Sık Sorulan Sorular
Lazerle Varis Tedavi Edilir mi?
Lazer ışınları kullanılarak varis tedavisi mümkündür. Varis sorunlarında en sık kullanılan yöntemlerden biri lazerdir. Lazer ışınları damar içinden veya cilt yüzeyinden uygulanabilir. Bu teknikler arasındaki tercih varisin durumuna göre yapılır. Lazer ışınları ısı taşır. Bu ısı yardımıyla varisleşen damarlar tıkanır, kapatılır. Varis problemi çözülmüş olur.
Lazerle Varis Tedavisi Kaç Saat Sürer?
Varis tedavisi ameliyatı sırasında müdahale edilecek damarların durumu işlem süresini değiştirebilir. Fakat işlem ortalama 40 dakikada tamamlanır. Bazı varisler ek müdahale de gerektirebilir. Böyle durumlarda süre biraz daha uzayabilir. Yine de lazerle yapılan varis ameliyatları birçok cerrahi işleme göre daha kısa sürede tamamlanır.
Lazerle Varis Tedavisini Hangi Hastaneler Yapar?
Lazerle varis ameliyatı birçok hastanede yapılabilmektedir. Bunun için uzman ekibin bulunması ve yeterli fiziki şartların sağlanması yapılabilmesini sağlar. Varis tedavilerinde lazer yaygın bir yöntemdir.
Varis Tanısı Nasıl Konulur?
Varis tanısı doktorun fiziki muayenesi ve ardından tanısal ultrason yardımıyla konur. Yapılan tetkikler hastaya göre değişebilir fakat doppler ultrason kesin ve ayrıntılı sonuçlar verir. Varisler çoğu zaman gözle görülebilir.
Lazerle Varis Tedavisi Fiyatları Ne Kadardır?
Lazerle varis ameliyatlarının fiyatları varisin durumu ve yaygınlığına göre değişir. Kesin fiyat muayeneden sonra ortaya çıkacaktır. Fakat varis tedavilerini SGK karşılar ve anlaşmalı kliniklerde gerekli indirimler yapılır.
Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
İşlem sonrasında verilen varis çorabı doktorun belirttiği süre boyunca kullanılmalıdır. Bunun yanında ilk beş gün ağır kaldırmamak, uzun süre ayakta kalmamak, çok yorulmamak gerekir. Dinlenmek önemlidir fakat uzun süre hareketsiz kalmamak gerekir. Yatarken ayakları yükseltmek faydalı olur. İşlem sonrasında ilk gün duş alınması önerilmez.
Lazerle Varis Tedavisinde Hangi Anestezi Türü Uygulanır?
Lazerle varis ameliyatlarında lokal anestezi uygulanır. Fakat varisin iki bacakta da olması ya da hastanın durumuna göre diğer anesteziler de kullanılabilir.
Ameliyattan Sonra İyileşme Süreci Nasıl Olur?
İşlem sonrasında hasta günlük işlerini yapabilir, yürüyebilir. İlk zamanlarda bölgede şişlik, morluk, kızarıklık görülür. Ayrıca hafif ağrılar, hissizlik de oluşabilir. Bunlar geçici durumlardır. Zamanla normale döner. Bu süreçte dinlenmek, ayakta uzun süre kalmamak gerekir. Bunun yanında ağır kaldırmamak ve hareketsiz kalmamak da önemlidir. Başka bir durum söz konusu değilse kısa sürede iyileşme dönemini atlatmak mümkündür.
Ameliyattan Sonra İz Kalır mı?
Lazerle varis ameliyatlarında açılan kesiler kalem ucu boyutundadır. Oldukça küçük alanlardan girilerek işlem yapılır. Çok küçük boyutlardaki kesiler işlemden az bir zaman sonra tamamen iyileşir. İz kalma sorunu yaşanmaz. Lazer yönteminin iz bırakmaması büyük avantajlarından biridir.
Tedavi Sonrası Ağrı Olur mu?
Lazerle varis tedavisi sonrası genelde ağrı görülür. Kullanılan varis çorapları ve ağrı kesiciler bunu kontrol altına alır. Yatarken ayağın daha yüksekte tutulması da faydalı olur. Ağrılar kısa zamanda geçer.
Varis İlaçla Tedavi Edilir mi?
Varisler için kullanılan ilaçlar varisi tedavi etmez. Varis kaynaklı ağrı, kramp gibi durumları engellemeye yardımcı olur. Fakat bazı hastalarda etkisiz kalırlar. İlaçlar varisleri geçirmez ve ilerlemesini engellemez. Varislerin ameliyatsız çözümleri vardır ve çok yaygındır. Lazerle yapılan varis ameliyatı da çok küçük girişlerle gerçekleştirilir ve tehlikesizdir.
Kılcal Varisler Büyük Varise Dönüşür mü?
Kılcal varisler kılcal damarlarda oluşmuş varislerdir. Damarlar varisleşerek büyüyebilir fakat kılcal damar olarak kalacaktır. Bölgede diğer damarlarda oluşan varisler büyük ve orta varis olarak adlandırılır. Bunlar da birbirine dönüşmez fakat genişler.
İç Varis ve Dış Varis Nedir?
İç varis esas toplardamarda oluşan varislerdir. Bu damar kasların içinde bulunur ve bacaktaki kanı kalbe götürür. İç varis bu damarda oluşur ve diğerlerinde göre daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. İlerlediği durumlarda yaralar oluşturabilir, pıhtı atmasına sebep olabilir. Tespit edilmesi için doppler ultrason gibi görüntüleme teknikleri kullanılmalıdır. Dış varis, cilt yüzeyine yakın küçük damarların varisleşmesidir. Daha çok görsel bozukluklar meydana getirir.
Tedaviden Sonra Bacaktaki Kan Kalbe Nasıl Taşınıyor?
Varis tedavilerinde sorunlu damar tıkanır ve işlevsizleştirilir. Tıkanan damar vücut tarafından atılır. Bu bölgede kaybolan damarın işlevini görecek başka damarlar oluşur. Yani tedavi ile yeni damar oluşumu tetiklenmiş olur. Kan dolaşımı da sorunsuz damarlar üzerinden, daha sağlıklı şekilde devam eder.
Varis Kaç Seansta Tedavi Edilir?
Lazerle varis tedavisi genellikle tek seferde, tespit edilen damarların tümüne uygulanır. Varisin durumuna göre ek tedaviler gerektirebilir. Fakat ameliyatsız tedaviler genellikle seanslar halinde uygulanır. Bunlar varisleşen damarlara göre bir veya dört seans sürebilir.
Tedaviden Sonra Varisler Hemen Kaybolur mu?
Varis tedavisi cerrahi ile gerçekleşiyorsa kısa sürede varis görüntüsü kaybolur. Önce işlem sırasında kapatılan damar sertleşir ve belirginleşir. Ardından kaybolur. Ameliyatsız yöntemler seanslar halinde gerçekleştirilir. Bunlarda tam olarak görüntü bozukluğunun giderilmesi için seansların bitmesi gerekir.
Lazerle Varis Tedavisi Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşilir?
Lazerle varis tedavisi oldukça konforlu bir varis tedavisi yöntemidir. Yaklaşık bir saatlik lazer uygulanmasından sonra hasta normal odaya alınır ve dinlenmesi sağlanır. Üç saat kadar dinlendikten sonra son kontrolü yapılır ve ayakta taburcu edilir. Evine yürüyerek giden hasta bir – iki gün kadar çok ayakta kalmadan ya da devamlı oturmadan istirahat etmelidir. Bir haftalık sürenin ardından ise hem iş yaşamına hem de sosyal yaşamına sorunsuz olarak dönebilir.
Lazerle Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lazerle varis tedavisi oldukça detaylı bir prosedürdür. Uygulamanın en önemli aşaması hastalıklı damarların bulunmasıdır ki bu da özel bazı tetkikler ile yapılır. Damarlar belirlendikten sonra lokal anestezi ile operasyon bölgesi uyuşturulur. Enjeksiyonlar yardımıyla damarlara girilerek ilk yol açılır. Sonrasında ise ufak borular damarlara gönderilerek lazer için yol açılır. Lazerin ışın yayacak ucu bu borulardan damarlara geçer. Sonrasında ise lazer kaynağı dalgalı olarak çalıştırılarak damarlar içten kapatılır. Tüm hastalıklı damarlar kapatıldığında operasyon tamamlanır.
Lazerle Varis Tedavisi Sonrası Duş Ne Zaman Alınır?
Lazerle varis ameliyatından sonraki gün duş alınabilir. Ancak aşırı sıcak ya da normalden daha sıcak su kesinlikle kullanılmamalıdır. Operasyon yapılan damarların genişlemesini tetikleyecektir. Hatta mümkünse soğuğa yakın duş alınması daha faydalı olacaktır. Enfeksiyon riskini azaltmak için umumi olmayan bir ortamda duş alınmalıdır. Alerjik reaksiyon riskini de azaltmak amacıyla doğal sabunlar kullanılmalıdır.
Lazerle Varis Tedavisi Riskleri Nelerdir?
Lazer varis tedavisi, diğer varis ameliyatı yöntemlerine göre çok daha az riske sahiptir. Riskleri azaltmanın yolu iyi bir hazırlık sürecinden geçer. Hastalıklı damarların tamamen keşfi, komplikasyon riskini de oldukça azaltır. Operasyon sırasında oluşabilecek en büyük risk sağlıklı damarın kapatılmasıdır. Ayrıca lazer cihazı iyi kalibre edilmezse ufak cilt yanıkları da gerçekleşebilir. Bu iki risk de sonradan tedavi edilebilecek sorunlar yaratır.