Göz Sulanması
- Sık Sorulan Sorular
- Göz Sulanması İçin Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
- Bebeklerde Göz Sulanması Olur mu?
- Göz Sulanması Nasıl Tedavi Edilir?
- Göz Sulanması İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?
- Göz Sulanması Kendiliğinden Geçer mi?
- Göz Sulanması İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?
- Göz Makyajı Göz Sulanması Yapar mı?
Göz sulanması epifora adıyla da bilinir. Gözyaşının genellikle net bir sebebi olmadan yüze taşması durumudur. Göz veya gözlerden yeterince gözyaşı drenajı yoksa bunlar yüze taşarlar. Gözün ön tarafının sağlıklı kalması ve net bir görüş elde etmek için gözyaşları gerekir. Fakat bölgede çok fazla gözyaşı bulunması görmeyi bulanıklaştıreabilir. Bu araba sürmeyi zor ya da tehlikeli hale getirebilir.
Epifora her yaşta gelişebilir, ancak 12 ayın altında veya 60 yaşın üzerinde olanlarda daha sık görülür. Bir veya iki gözü birden etkileyebilir. Göz sulanması genellikle etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Gözyaşları vücutta birkaç anahtar rol oynar. Gözleri nemli tutar ve yabancı parçacık ve tozları temizlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin sizi enfeksiyonlara karşı koruyan bir bileşenidir.
Üst göz kapaklarının derisinin altındaki bezler su ve tuz içeren gözyaşı üretir. Göz kırptığınızda gözyaşları yayılır ve gözlerinizi nemli tutar. Diğer bezler, gözyaşlarının çok hızlı buharlaşmasını veya gözlerinizden dökülmesini engelleyen yağlar üretir.
Gözyaşları normal olarak gözyaşı kanallarından boşaltılır ve sonra buharlaşır. Çok fazla gözyaşı üretildiğinde gözyaşı kanalları tıkanır ve sulu gözler ortaya çıkar. Göz sulanması çoğu zaman tedavi olmadan çözülür, ancak durum bazen kronik bir problem haline gelebilir. Uzun süre göz sulanması vakası varsa, özellikle de diğer semptomların eşlik etmesi durumunda doktorunuza danışın.
Göz Sulanması Hakkında
Gözlerin sürekli sulanması ilgili bir sorun yaşarsanız, bunun nedeni genellikle aşırı gözyaşı üretimi veya kötü gözyaşı drenajıdır. Vücudumuz gözlerimizin yağlanmaması ve yabancı cisimlerin çıkarılmasına yardımcı olması için gözyaşı üretir. Fakat vücut çok fazla gözyaşı ürettiğinde veya gözyaşı drenajı etkilendiğinde sonuç aşırı derecede sulanmış gözlerdir. Asla zararlı olmasa da, sulu gözler rahatsız edici ve tahriş edici olabilir. Neyse ki, yeni ve geliştirilmiş yönetim seçenekleri, genellikle kesin bir tedavi olmasa da, sulamanın önemli ölçüde azaltılmasına yardımcı olur.
Göz sulanması gözlere camsı bir görünüm verebilen ve gözyaşlarının akması veya gözlerden damlaması ile sonuçlanabilecek fazla miktarda gözyaşı ile karakterize edilir. Bazen aşırı gözyaşı üretimi soğuk veya rüzgarlı ortamlarda veya yabancı bir cisim göze girerse doğaldır. Bununla birlikte, aşırı ve sürekli sulama normal değildir ve birçok nedenden dolayı oluşabilir.
Gözyaşı aşırı salgılanmasına genellikle göz yüzeyinin tahriş olması veya iltihaplanması neden olur. Bu, kirpik ve göz kapağı problemleri veya alerjiler dahil olmak üzere birçok nedenden ötürü ortaya çıkabilir.
Göz sulanmasının ilginç bir nedeni de kuru gözlerdir. Kuru göz problemi bazen göz sulanmasına neden olabilir, çünkü göz tahrişe ve kuruluğa karşı aşırı gözyaşı üretir.
Göz sulanması gözyaşı drenaj kanalları normal bir gözyaşı hacmini boşaltamadığında da oluşabilir. Bloke olmuş bir gözyaşı drenaj kanalı buna neden olabilir veya dar, yer değiştirmiş gözyaşı drenaj açıklıkları (punkta) veya normal gözyaşı drenajı "pompasının" arızalanmasına neden olan gevşek göz kapakları tarafından oluşturulabilir.
Aşırı gözyaşı üretimi durumunda, göz sulanması genellikle gözyaşı kanalına sıcak kompresler uygulanması gibi birçok müdahale ile dengelemek suretiyle çok basit bir şekilde tedavi edilebilir. Gözyaşı drenaj sorunlarının tedavisi genellikle cerrahi yardım gerektirir, ancak çoğu tedavi hızlı ve oldukça etkili olduğu için endişelenmenize gerek yoktur. Tam bir teşhis ve mevcut tüm tedavi seçeneklerini tartışmak için bir göz doktoruna görünmek gerekir.
Göz Sulanması Nedir?
Göz sulanması (epifora) sürekli veya aşırı derecede gözyaşının gözlerden yanaklara taşmasıdır. Sebebe bağlı olarak göz sulanması kendi başlarına temizlenebilir. Evde öz bakım önlemleri, özellikle kuru gözlerden kaynaklanıyorsa, sulu gözleri tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Gözyaşları toksinleri ve yabancı istilacıları yıkar, göz yüzeyini korur ve bölgeye besin sağlar. Gülmek veya esnemek kadar basit bir şey gözlerinizin sulanmasına neden olabilir; parlak ışıkta veya ekranların önünde çok fazla zaman harcamak da benzer bir etki bırakır. Bunların hiçbiri çok fazla endişe kaynağı değildir.
Ancak çok fazla gözyaşı üretmek aynı zamanda bir sorunun habercisi olabilir. Görme değişikliklerine de neden olan sulu gözleriniz varsa, acı çekiyorsanız, gözyaşı kanalının yanında bir yumru veya gözlerinizde kaybolmayan bir şeyin hissi varsa, bir göz doktoruna danışın. Ayrıca, göz sulanması zamanla azalmazsa yardım isteyin.
Göz Sulanması Nedenleri
Göz sulanmasının birçok nedeni olsa da, neredeyse hepsi benzer semptomları paylaşır. Bu nedenle doğru tanı konmak çok önemlidir. Bir doktora gitmek, aşırı gözyaşlarınıza neyin sebep olduğunu ve bunları tedavi etmenin en iyi yollarını bulmanıza yardımcı olacaktır. Göz sulanmasının çok yaygın olmayan nedenleri arasında şunlar vardır:
- Bell’in felci, yüz kaslarınızı zayıflatan bir sinir rahatsızlığı
- Göz yaralanmaları ve kimyasallara, dumana maruz kalma
- Romatoid artrit gibi enflamatuar hastalıklar
- Yüz ameliyatı veya bazı ilaçlar
Bunların dışında sık karşılaşılan birçok göz sulanması nedeni vardır. Bunların neredeyse tamamı etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Hastaların bir terslik olduğunda zaman kaybetmeden doktora gitmesi önemlidir.
Gözyaşı Kanalının Tıkanması
Gözyaşı kanallardan geçer. Bunların çeşitli nedenlerle tıkanması özellikle yetişkinlerde gözlerin sulanmasının en yaygın nedenidir. Bazı insanlar yeterinde gelişmemiş gözyaşı kanallarıyla doğar. Yeni doğan bebekler yaygın olarak göz sulanması sorunu yaşar. Bu durum kanallar geliştikçe birkaç hafta içinde iyileşir ve normale döner. Daha uzun sürmesi gözyaşı kanallarında bir soruna işaret olabilir.
Yetişkinler ve daha büyük çocuklar arasında gözlerin sulanmasının en yaygın nedeni tıkalı kanallar veya çok dar kanallardır. Gözyaşı kanallarının daralması çoğu zaman şişme veya iltihaplanma sonucu meydana gelir. Gözyaşı kanalları daralırsa ya da tıkanırsa, gözyaşı buradan akamaz ve kese içinde birikir.
Gözyaşı kesesinde biriken ve akamayan durgun gözyaşı enfeksiyon ihtimalini arttırır. Göz yapışkan bir sıvı üreterek sorunu daha da kötü hale getirir. Enfeksiyon bunun yanında gözün yan tarafında, burun tarafında iltihaplanmalara yol açabilir. Gözün iç kısmındaki dar drenaj kanalları tıkanabilir. Buna şişme veya yaralar neden olur.
Aşırı Gözyaşı Üretimi
Tahriş olmuş gözler aşırı gözyaşı üretilmesine neden olabilir. Gözyaşları vücudun savunma sistemlerine dahildir. Vücut tahriş edici etkeni temizlemeye çalışırken normalden daha fazla gözyaşı üretebilir. Aşağıda sıralanan tahriş edici etkenler fazla gözyaşı üretilmesine yol açabilir:
- Duman ve soğan gibi bazı kimyasal maddeler
- Konjonktivit enfeksiyonu
- Alerjiye bağlı göz nezlesi
- Bir çizik veya bir miktar kum ile göze zarar verme (küçük çakıl veya kir parçası gibi)
- Kirpiklerin içe doğru büyümesi
- Ektropion, yani alt göz kapağının dışa dönmesi
Bazı kişilerin gözyaşları yüksek düzeyde yağ veya lipit içerir. Fazla yağ ve lipit, göz yaşının göze eşit şekilde yayılmasını engeller. Bu da ağrılı, tahriş olmuş ve gözün daha fazla gözyaşı üretmesine yol açan kuru lekeler bırakır.
Kuru Gözler
Kuru göz sorunu ilginç bir şekilde göz sulanmasına neden olabilir. Çünkü bağışıklık sisteminiz bu soruna çok fazla gözyaşı üreterek yanıt verebilir. Ayrıca batma, yanma, kızarıklık ve görme problemleriniz de olabilir. Belirtiler geçmezse, doktorunuza başvurmanız önerilir.
Hafif kuru göz vakalarında yapay gözyaşı damlaları kullanmak genellikle yardımcı olur. Ayrıca, iltihabı hafifletmek veya gözyaşı oluşturmaya yardımcı olmak için reçeteli ilaçlar da alabilirsiniz. Diğer seçenekler arasında yapay gözyaşı bezleri veya hafif terapi ve göz masajı kombinasyonu gibi işlev gören uygulamalar vardır.
Konjonktivit
Gözleriniz tüm bu gözyaşlarıyla birlikte pembe veya kırmızı görünüyorsa, bir çeşit iltihaplanma söz konusu olabilir. Diğer belirtiler bulanık görme, gözdeki irin ve kırmızı iç göz kapaklarıdır. Bu tip belirtiler yaşanıyorsa hemen bir doktora görünmek gerekir. Tedavisi sebebin bakteri, virüs veya alerji olmasına bağlı olacak şekilde değişir. Ayrıca, ilaçlarınızı uygulamadan önce ve sonra ellerinizi gözlerinizden uzak tuttuğunuzdan ve ılık sabunlu suyla yıkadığınızdan emin olun. Havlu, el bezi veya gözlerinize dokunacak herhangi bir şeyi başkasıyla paylaşmayın.
Göz Kapağı Problemleri
Göz kapakları gözlerinizin drenaj sisteminin bir parçasıdır. Göz kapaklarından biri sarkarsa veya dışa doğru dönerse, gözyaşları olması gerektiği gibi işleyemez ve gözleriniz sulanır. İçeri doğru büyürse, gözünüzü ovalar ve tahriş eder. Diğer problemler kızarıklık, mukus, kuruluk ve ışığa duyarlılığı içerebilir.
Kapaklarınız sarkarsa veya gözleriniz her zaman sulu ve tahriş olmuşsa, doktorunuz yardımcı olabilir.
Yapay gözyaşları ve merhemler yazabilir, ancak çoğu kişinin sorunu çözmek için ameliyat olması gerekir.
Doktorlar, gözlerinizi koruyan, iç kapaklar için daha cerrahi olmayan seçenekler sunabilir. Botoks ve cilt bandı da göz kapağı dönmesini önleyebilir.
Arpacık
Göz kapağı üzerinde büyük bir yumru fark ederseniz arpacık gibi bir probleme sahip olabilirsiniz. Arpacık genellikle ağrılı ve daha büyüktür. Göz kapağı yumrularını temizlemek için temiz bir bezi sıcak suyla ıslatın ve göz kapağınıza 10-15 dakika kadar tutun. Bunu günde 3 ila 5 kez yapın. Ayrıca temiz bir parmağınızla bir yumrunun etrafına hafifçe masaj yapabilirsiniz.
Bu işe yaramazsa, doktorunuz bir yumrunun şişmesini önlemek için antibiyotik veya bir steroid ilaç reçete edebilir. Şişlik kaybolmazsa veya görüşünüzü etkiliyorsa, doktor onu bölgeden çıkarabilir. Fakat bu işleme doktor olmayan kişiler kesinlikle girişmemelidir. Bu oldukça riskli bir hal alır.
Yanlış Kirpik Yönü
Kirpikleriniz içe doğru büyüdüğünde, gözlerinizin içine sürtünürler. Bu gözleri tahriş eder ve fazladan gözyaşları üretilmesine neden olur. Doktorunuz kirpikleri kalıcı olarak çıkarmak için iç içe olan kirpikleri alabilir veya ameliyat önerebilir. Eğer tedavi olmazsanız kornea çizikleri ve ülserler gibi daha ciddi problemler ile karşılaşabilirsiniz.
Kornea Sorunları
Kornea ile ilgili sorunlar küçük çiziklerden ülser adı verilen açık yaralara kadar değişebilir. Kornea da iltihaplanabilir ki buna keratit denir. Bunların her biri gözyaşlarınızın fazladan çalışmasına neden olabilir.
Kornea çiziği varsa bu kolayca anlaşılabilir.Gözünüz ekstra sulu, acı verici ve ışığa karşı çok hassas olacaktır. Kapattığınızda içinde bir şey varmış gibi hissedebilirsiniz. Tedavi etmek için gözünüzü tuzlu su çözeltisiyle yıkayın, birkaç kez göz kırpın veya üst göz kapağınızı alt göz kapağınızın üzerinden çekin. Bu adımlardan herhangi biri sorun çıkaran nesneyi gözünüzden temizleyebilir. Ancak enfeksiyondan kaçınmak için doktora görünün.
Ülserler ve keratit için derhal doktora başvurmak gerekir. Gecikmeler görme duyunuza zarar verebilir veya körlüğe neden olabilir. Doktorunuz muhtemelen antibakteriyel, antiviral veya antifungal göz damlaları ve ardından anti-enflamatuar damlalarla tedaviye başlayacaktır. Gözünüzün tedavisi zorsa, görüşünüzü korumak için bir kornea nakline ihtiyacınız olabilir.
Uzun süre kullanımda olan kontakt lensler kullanıyorsanız veya onları gece çıkarmıyorsanız keratit olma ihtimali artar. Bunu önlemenin en iyi yolu lensleri uygun şekilde dezenfekte etmek ve çok uzun süre kullanılmadıklarından emin olmaktır.
Alerjiler
Milyonlarca insanın alerjisi vardır ancak çoğu bunun gözlerini nasıl etkilediğini görmezden gelir. Polen, evcil hayvan tüyü, akarlar ve dumanlara maruz kalmak gözlerinizin kızarmasına, kaşınmasına ve sulanmasına neden olabilir. Bunu iyileştirmek için göz damlası ve antihistaminikler gibi reçetesiz ilaçları deneyin. Bunlar yardımcı olmuyorsa reçeteli ilaçlar veya alerji testleri için doktora gitmek isteyebilirsiniz.
Göz Sulanması Belirtileri
Gözyaşı gözün normal bir fonksiyonudur. Aşırı gözyaşı altta yatan bir sağlık durumunun veya hastalığın belirtisi olabilir. Gözyaşları, dış gözün üstünde bulunan lakrimal bez adı verilen gözyaşı bezinden gelir.
Gözyaşları su, yağ ve antikorlardan oluşur. Gözün önündeki gözyaşları ve korneadaki nem, korneanın zarar görmesinin engellenmesi ve iltihaplı hale gelmesini (keratit), korneanın aşınmasını ve kornea ülserine yol açmasını önlemek için esastır.
Gözyaşı, göz kanallarından (lakrimal kanallar) gözün içinden buruna akmaktadır. Gözyaşı kanalları tıkanırsa, gözlerde göz yaşları iyice yükselebilir ve aşırı hale gelebilir. Bu tıkanma zaman zaman ağlamakla karıştırılan göz sulanması ile sonuçlanabilir. Gözyaşı kanalları, her ikisi de aşırı gözyaşı üretimine yol açabilecek olan enfeksiyon ve iltihaplanma nedeniyle tıkanabilir. Gözyaşı kanallarının tıkanması ayrıca sarkoidoz, lenfoma, IgG ile ilgili hastalık gibi hastalıklardan, ayrıca travma ve radyasyon tedavilerinden de kaynaklanabilir.
Göz sulanması başlı başına bir belirtidir. Fakat genellikle buna eşlik eden diğer belirtiler de benzerdir. Göz sulanması ile bağlantılı olabilecek şikayetler şu şekilde gelişebilir:
- Göz ağrısı, göz iltihabı veya göz enfeksiyonu
- Burun akması, görme bozukluğu, başka alerjik tepkiler
- Hapşırma, göz şişmesi ve kızarıklık
- Göz sulanması hafif bir nedenden kaynaklanıyorsa kısa sürede geçer. Fakat aşağıdaki belirtiler ortaya çıkarsa, kişi derhal doktora görünmelidir:
- Görüşün azalması veya değişmesi
- Göz çevresinde ağrı veya şişlik
- Bir şeyin gözünde olduğu hissi
- Gözdeki kalıcı kızarıklık
Göz Sulanması Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Göz sulanmasının birçok nedeni vardır fakat bu nedenler genellikle benzer belirtiler verir. Semptomlar hafif değilse, kısa süre içinde bir hafifleme olmadıysa ve görüşte bozulmalar varsa derhal doktora gitmek gerekir. Doktor göz sulanmasının nedenini kısa süre içinde ve hasta için zorlayıcı olmayan yöntemlerle belirleyebilir. Ardından buna uygun tedavi seçeneklerini sıralar.
Fizik Muayene
Göz sulanmasının teşhisi oldukça kolaydır. Doktor gözde lezyon, enfeksiyon, entropiyon (içe dönük göz kapağı) veya ektropiyon (dışa dönük göz kapağı) gibi durumların olup olmadığını anlamaya çalışır. Bazı durumlarda hasta, gözlerini muhtemelen anestezi altında inceleyecek olan bir göz doktoruna sevk edilebilir.
Tıkalı olup olmadıklarını görmek için gözün içindeki dar drenaj kanallarına bir prob yerleştirilebilir. Sıvı, hastanın burnundan çıkıp çıkmadığını bulmak için bir gözyaşı kanalına yerleştirilebilir. Engellendiği tespit edilirse, tıkanmanın tam yerini bulmak için bir boya enjekte edilebilir. Ardından bu alanın bir X-ışını ile görüntülenmesi gerçekleştirilir.
Göz Sulanması Risk Faktörleri
Göz sulanmasına neden olabilecek birçok etken vardır. Bunların yanında bir de göz sulanmasına yakalanma ihtimalini artıran faktörler vardır. Risk faktörleri bir sorunu bazı gruplara dahil insanların daha sık yaşadığı anlamına gelir.
Yaş
Göz sulanması sorunu daha çok küçük çocuklarda ve 60 yaş üzeri kişilerde görülür. Özellikle yeni doğan çocuklarda gözyaşı kanalları gelişmeye devam ettiği için yaşarma fazla olabilir. Bunun zamanla düzelmesi gerekir. Yaş göz sulanması için önemli bir risk faktörüdür. Fakat bu sorunun sık görüldüğü başka gruplar da vardır.
Kanser Tedavileri
Kemoterapi kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan en yaygın yöntemlerden biridir. Hücre bölünmesini, büyümesini ve çoğalmasını engelleyen bu tip ilaçlar kontrolsüz gelişen kanserli hücrelerin durdurulmasında kullanılır. Kemoterapi ilaçları çok çeşitlidir ve hepsinin farklı yan etkileri vardır. Bazıları ise kullanıldıkları dönem boyuna yoğun göz yaşarmasına neden olur.
Tedavi sırasında veya sonrasında yaşayabileceğiniz herhangi bir rahatsızlık, ağrı veya aşırı sulanma konusunda daima bir doktora veya hemşireye danışın. Doktor tıkanmış bir gözyaşı kanalıyla ilişkili şişliğin azaltılmasına yardımcı olmak için ilaçlar yazabilir.
Sinüs enfeksiyonu öyküsü varsa doktorunuzla konuşun. Bu, tıkanma olasılığını artırabilir ve antibiyotik gerektirebilir. Merhem, göz damlası veya doktorunuzun önerdiği yapay gözyaşı yararlı olabilir. Bir enfeksiyon şişmeye neden oluyorsa gözyaşlarınızı boşaltmanıza yardımcı olmak için sıcak kompres kullanın. Aşırı toz, tahriş edici, polen veya hayvan kılı içeren ortamlardan kaçının. Bir hava temizleyici kullanın. Koyu veya renkli gözlüklerle gözlerinizi ışıktan koruyun. Her zaman doktorunuz tarafından size verilen tüm tıbbi talimatları izleyin.
Göz Sulanması Komplikasyonları
Göz sulanması çoğu zaman tehlikeli bir sorun değildir. Anlaşılamayan bir sebeple gözyaşı akması birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenler çok geniş bir alanı kapsar. İçinde acil olan hastalıklar da, daha hafif ve evde tedavi edilebilecek durumlar da vardır. Göz sulanmasına eşlik eden şikayetlere bağlı olarak acilen doktora gitmek gerekebilir.
Görme Kaybı ve Görme Bozuklukları
Konjonktivit, kanal tıkanması, çeşitli enfeksiyonlar ve kornea sorunları göz sulanması ile kendini belli edebilir. Bu tip rahatsızlıklar ilerlediğinde, müdahale edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin ciddi bir kornea hasarı nakil gerektirebilir. Bu nedenle şüphe edilen bir durum varsa en kısa sürede doktora gitmek gerekir.
Göz Sulanması Nasıl Önlenir?
Göz sulanmasına nedenden olan bazı etkenler günlük önlemlerle korunmak mümkündür. Fakat bazılarından kaçınmak daha zordur. Temel olarak sık sık göz sulanması sorunu yaşayan kişilerin bunu tetiklediğini deneyimledikleri şeylerden uzak durmaları gerekir.
Gözleri Dış Etkilerden Korumak
Gözlerin yabancı bir cisim, kimyasal, toz veya duman gibi etkenlerle zarar görmesi muhtemeldir. Bu durumlara sık maruz kalınıyorsa duruma uygun gözlükler kullanılabilir. Göze zarar veren kirpiklerse bunun için doktordan yardım istenebilir.
Kontakt Lensleri Doğru Kullanmak
Kontakt lensler çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Hastaların günlük yaşantısını ciddi anlamda iyileştirir. Fakat birçok insan bu aparatları doğru şekilde kullanmaz ve kornea hasarı yaşayabilir. Lens kullanan kişilerin bunların kalitesine dikkat etmesi önerilir. Lenslerin gözü çizmeyecek yapıda olması önemlidir.
Ayrıca ne kadar kaliteli olursa olsun lensler gözde uzun süre durmamalıdır. Kullanıcıların onları yatarken takmaması önerilir. Lenslerin hijyeninin sağlanmaması da en sık yaşanan sorunlardan biridir. Hastaların lens takıp çıkarırken ellerinin temiz olması ve lenslerin günlük olarak temizlenmesi önem taşır.
Göz Hijyenini Sağlamak
Göz hassas bir bölgedir ve enfeksiyon kapabilir. Göz enfeksiyonlarından korunmanın en iyi yolu hijyendir. Ellerin gözle sık sık temas etmemesi gerekir. Eller iyice yıkanmadan göz çevresine değdirilmemelidir. Ayrıca ovuşturma hareketleri çevredeki mikroorganizmaları göz içine sokabilir.
Sık Sorulan Sorular
Göz Sulanması İçin Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Göz sulanmasının tedavisi nedenine göre belirlenir. Aşırı veya uzun süreli bir göz sulanması ve aşağıdaki semptomlardan herhangi biri varsa bir doktora veya göz doktoruna başvurmalısınız:
- Görme kaybı veya görme bozuklukları
- Yaralı veya çizik göz
- Göze kimyasalların etki etmesi
- Gözde akıntı veya kanama
- Göz kapağının içinde gözünüze sıkışmış yabancı cisim
- Kırmızı, tahriş olmuş, şişmiş veya ağrılı gözler, açıklanamayan göz çevresi morarması
- Burun veya sinüslerin etrafındaki hassasiyet
- Şiddetli baş ağrısının eşlik ettiği göz sorunları
- Kendi başına kısa sürede hafiflemeyen sulu gözler
Bebeklerde Göz Sulanması Olur mu?
Bebeklerin gözyaşı kanalları gelişirken ilk zamanlarda bu tip sorunlar olabilir. Yeni doğanlarda, durum genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Bazen bebeğin gözünün veya gözlerinin çevresinde yapışkan bir sıvı oluşabilir. Gözleri temizlemek için steril suya batırılmış bir pamuk parçası kullanabilirsiniz. Daha uzun sürerse doktora gitmek gerekir.
Steril suyun kaynatılması gerekir, ancak pamuk yününü batırmadan önce soğutulduğundan emin olun.
Bazen gözyaşları, gözyaşı kanallarına hafifçe masaj yaparak yerinden çıkarılabilir. Burun dışına parmağınızla hafif bir baskı uygulayın.
Göz Sulanması Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi göz sulanmasında neden olan duruma ve bunun ne kadar ciddi olduğuna bağlı olarak değişir. Hafif vakalarda, doktorlar sadece dikkatli beklemenizi veya hiçbir şey yapmamanızı ve durumun ilerlemesini izlemenizi önerebilir. Göz sulanmasının farklı nedenlerinin kendine özgü tedavi seçenekleri vardır:
- Tahriş: Göz sulanmasına enfektif konjonktivit neden oluyorsa, doktor sorunun kendi kendine antibiyotik olmadan çözülüp çözülmediğini görmek için bir hafta kadar beklemeyi tercih edebilir.
- Trichiasis: İçeri doğru büyüyen bir kirpik veya göze giren yabancı bir nesne varsa doktor onu çıkarır.
- Ektropion: Göz kapağı dışa doğru dönerse hastanın dış göz kapağını yerinde tutan tendonun sıkıldığı bir ameliyat geçirmesi gerekebilir.
- Tıkanmış gözyaşı kanalları: Cerrahi, yırtık kesesinden burnun içine kadar yeni bir kanal yaratabilir. Bu gözyaşlarının, gözyaşı kanalının tıkalı kısmını atlamasına izin verir. Bu cerrahi işleme dakriyosistorinostomi (DCR) denir.
Gözün iç kısmındaki drenaj kanalları veya kanaliküller daralmış ancak tamamen tıkanmamışsa, doktor onları daha geniş hale getirmek için bir sonda kullanabilir. Kanallar tamamen tıkandığında bir operasyon gerekli olabilir.
Göz Sulanması İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?
Bazı göz sulanması vakaları doktora görünmeden tedavi edilebilir. Televizyon, tablet, telefon gibi cihazların ekranlarına uzun süre bakmamaya dikkat edilebilir. Kuru göz şikayetleri varsa reçetesiz göz damlaları işe yarar. Arpacık gibi bir sorun varsa gözlerin üzerinde ılık ve nemli bir bez tutun. Bu hafif tıkanmaları açmada da kullanılabilir ve tıkanmaları gidermek için göz kapaklarına masaj yapılabilir.
Göz Sulanması Kendiliğinden Geçer mi?
Göz sulanması bir alerjiden ya da uzaklaşılan bir tetikleyiciden kaynaklanıyorsa kendiliğinden kısa sürede geçer. Kişilerin bunu neyin tetiklediğini bilmesi avantajlı bir durumdur. Fakat bazı göz hastalıklarından kaynaklanan göz sulanması tıbbi müdahale olmadan geçmez. Bu sorunun nedenine bağlıdır.
Göz Sulanması İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?
Göz sulanmasına neyin yol açtığına bağlı olarak kullanılan ilaçlar değişir. Göz kuruluğu varsa yapay gözyaşı damlaları yardımcı olur. Bir bakteri enfeksiyonu varsa anti-bakteriyel ilaçlar verilir. Bir tıkanma söz konusuysa ufak bir cerrahi işlem gerekebilir.
Göz Makyajı Göz Sulanması Yapar mı?
Bazen fark etmeden makyajınız göz içine giriyor olabilir. Bu özellikle kirpik ve göz arasındaki küçük boşluğa göz kalemi uygulanması ile ilişkilidir. Bu alanın boyanması fazla göz yaşının buharlaşmasını sağlayan yağları kötü etkiler. Bu alandan makyajın çıkarılmaya çalışılması da bölgeyi tahriş eder. Bunu önlemek için makyajı kirpiklerden daha iç bölgelere uygulamamak gerekir.