İdrar Yolları İltihaplanması
- Sık Sorulan Sorular
- İdrar yolları iltihaplanması tüketilen besinlerle ilgili mi?
- İdrar yolları iltihabı tamamen temizlenebilir mi?
- İdrar yolları iltihabının tedavisi var mı?
- İdrar yolları iltihabının günlük yaşama etkileri nelerdir?
- İdrar yolları iltihabı ağrı yapar mı?
- İdrar yolları iltihaplanması riskli mi?
- İdrar yolları iltihabı bulaşıcı mı?
- İdrar yolları iltihabı ölüm riski taşıyor mu?
- İdrar yolları iltihabı ameliyat gerektirir mi?
- Bebeklerde idrar yolları iltihaplanması gözlenir mi?
- Hamilelerde idrar yolları iltihaplanması nasıl tedavi edilebilir?
- İdrar yolları iltihaplanmasında hangi ilaçlar kullanılır?
- İdrar yolları iltihaplanması olan hastalar kan verebilir mi?
- İdrar Yolları İltihabı Cinsel Organda Yaralara Sebep Olur mu?
- İdrar yolları iltihaplanması başka hastalıklara yol açar mı?
- İdrar yolları iltihabı tedavi edilmezse ne olur?
- İdrar yolları iltihaplanması kokuya sebep olur mu?
- İdrar yolları iltihaplanması nasıl geçer?
- İdrar yolları iltihaplanmasına ne iyi gelir?
- İdrar yolları iltihaplanması neden olur?
- İdrar yolları iltihaplanması ne kadar sürer?
İdrar yolları iltihaplanması, genellikle kadınlarda görülen ciddi bir sağlık sorunudur. Yaygın olarak görülen bu hastalık, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Bunun nedeni kadınların idrar yollarının erkeklere göre daha kısa olmasıdır. Hayat kalitesini bozan ve tedavi edilmediğinde daha kötü sonuçlara yol açan idrar yolları iltihaplanması, bulunduğu bölgenin tahriş olmasına ve zamanla enfeksiyon oluşmasına neden olur. Her 5 kadından birinde görülen bu rahatsızlık, çocukların %2’lik kısmını etkiler.
İdrar Yolu İltihaplanması Hakkında
İdrar yolu iltihaplanması mikropların idrar kanalına girmesiyle oluştuğu gibi idrar kanallarının tahriş olmasıyla da oluşabilir. İdrar torbasında, idrarın torbaya değmesini önleyen bir koruyucu bir tabaka bulunur. Bu tabakanın zamanla azalması, idrar torbasının tahriş olmasına neden olur. Bu durum, idrar yolu iltihaplanmasını kolaylaştırır. Koruyucu tabakanın azalması, günlük sıvı alımı az olan kişilerde görülür.
İdrar yolu iltihaplanması ağrı, sık idrara çıkma, idrar sırasında yanma gibi şikâyetler ile ortaya çıkan bir sağlık sorunudur ve sıklıkla tekrarlayabilir. Koruyucu önlemler alınmadığı zaman ise ciddi sağlık sorunlarını doğurabilir.
İdrar Yolları iltihaplanması Nedir?
İdrar yolunun görevi, vücudun sıvı atığı olan idrarın depolanmasını ve atılmasını sağlamaktır. İnsanların normal idrarında bakteri bulunmaz ancak dışarıdan giren bakteriler, idrar yoluna ve idrar kanallarına girerek iltihaplanmaya yani enfeksiyona neden olurlar. Bu bakteriler genellikle E. coli adı verilen bakterilerdir. İdrar yolu iltihaplanması, idrar yolundan mesaneye kadar olan bölgeyi etkileyebilir.
Böbrekler (Akut Pyelonefrit)
Üst idrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinen bu hastalık, idrar yolu iltihaplarının böbreği etkilemesi nedeniyle meydana gelir. Akut pyelonefrit, genellikle kadınlarda görülür ve oldukça ciddi bir sağlık sorunudur.
Bu hastalık nadir olarak kanın böbreğe ulaşması sonucunda da meydana gelebilir. Bu hastalık sonucunda böbrek büyür ve ödemli hale gelir. İltihaplanan böbrekler hastaların titreyerek ateşlenmesine ve vücut ateşinin 38 derecenin üzerine çıkmasına neden olur. Bu hastalığı taşıyan kişilerde halsizlik, mide bulantısı, kusma, idrarda yanma gibi şikâyetler de görülür.
Bu hastalığın teşhisi için öncelikle kan ve idrar kültürü alınır. Böbreklerinde iltihaplanma olan kişilerin tedavisi için antibiyotik ilaçlar verilir. Bunların yanında ağrı kesiciler, bulantı ve ateş için ilaçlar da verilir. Hastaların sıvı alımları artırılır. 72 saat içinde bu ilaçlara yanıt vermeyen hastalar, hastaneye yatırılmalıdır.
Akut pyelonefrit, tedavi edilmediğinde ciddi böbrek sorunlarına neden olur. Bu durum kronik böbrek yetmezliği nedenlerinde ön plandadır. Hastaların tedavi sırasında yatak istirahatinde bulunmaları ve dinlenmeleri gerekir.
Mesane (Sistit)
İdrar yolunda görülen ve iltihaplanmaya neden olan bakterilerin idrar torbasını etkilemesine ve bu bölgede enfeksiyon oluşturmasına sistit adı verilir. Yaygın olarak kadınlarda görülen bu hastalık, erkeklerde nadiren görülür. Bu hastalığın oluşma nedeni bakterilerin idrar torbasına girmesi ve buraya yerleşerek çoğalmasıdır. Her kadın hayatı boyunca bir kez de olsa sistit hastalığını yaşamıştır. Bu hastalığın mutlaka erken tedavi edilmesi gerekir çünkü ilerlediğinde böbreklere sıçrayarak, kronik böbrek rahatsızlıklarını meydana getirebilir.
Sistit olan hastalarda idrarda yanma, kesik kesik idrar yapma, sürekli idrar varmış gibi hissetme, terleme, yüksek ateş, yorgunluk, bulantı, kusma, kasıklarda ve makata bölgesinde ağrı hissetme, idrarın bulanık olması gibi şikayetler görülür. Cinsel organ temizliğine dikkat etmeyenler ve çok eşli olan kişiler, bu hastalığa yakalanma riski altındadır.
Sistit tedavisi için antibiyotik, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Bu tedavilere yanıt vermeyen hastalar değerlendirilir ve yeni bir tedavi programı belirlenir. Sistit tedavisine yardımcı olmak için genital bölgenin sürekli temiz tutulması, bol sıvı alınması, pamuklu çamaşırlar giyilmesi, temiz tuvaletlerin kullanılması, genital bölge temizliğinin önden arkaya doğru yapılması ve iç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi önemlidir.
Üretra (Üretrit)
Üretra, mesaneyi yani idrar torbasını dışarıya bağlayan borunun ismidir. Bu boruda meydana gelen iltihaplanmalara ise üretrit adı verilir. Üretranın iltihaplanması, şişmeye ve idrar yaparken acı çekmeye neden olur. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir iltihaplanmadır. Üretritin nedenleri bakteriler ve virüslerdir. Bunlarla birlikte kimyasal tahriş edicilerin kullanılması ya da mastürbasyon sırasındaki sürtünme ile cinsel organın tahriş olması da üretrit hastalığını meydana getirebilir.
Erkekten kadına kadından da erkeğe bulaşabilen bu hastalık, korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir. Kadınlarda anormal vajinal akıntıya, kaşıntıya, pelvik bölgesinde ve karında ağrıya, ilişki sırasında ağrıya, sık idrar çıkmaya ve ateşe neden olur. Erkeklerde ise idrarda ya da meni sıvısında kan olması, peniste kaşıntı ve yanma, karın bölgesinde büyüme ve idrar yaparken yanma gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bu hastalığın tedavisi eşler ile birlikte yapılır. Antibiyotik ilaçlar ile tedavi sağlanır. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında korunma ve bol sıvı alımı tavsiye edilir.
İdrar Yolu İltihaplanması Hastalığının Nedenleri
İdrar yolu iltihaplanması, bakterilerin ya da virüslerin idrar yolundan mesaneye kadar ulaşması nedeniyle meydana gelir. Bu bakteriler temiz olmayan tuvaletlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişki sırasında da cinsel organa geçebilir.
Mesane Enfeksiyonu (Sistit)
Mesaneye yerleşen ve burada üreyen bakteriler, tedavi edilmediği zaman tüm idrar yollarını etkiler ve böbreklerden idrar kanallarına kadar iltihaplanmaya neden olur.
Üretra Enfeksiyonu (Üretrit)
Üretrada yani idrar yolu kanalında meydana gelen iltihaplanma önce mesaneye oradan da böbreklere sıçrayabilir ve bu şekilde tüm idrar yolunu etkilemiş olur. Zamanında tedavi edilmeyen üretrit, hızlı bir şekilde ilerleyebilir.
İdrar Yolu İltihaplanması Hastalığının Belirtileri
İdrar yolu iltihaplanması kadınlarda ve erkeklerde farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Hafif derecede olan iltihaplanma, bazen hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu iltihaplanmalar oldukça önemlidir ve ciddi sağlık sorunları meydana getirebilir. Bu nedenle belitlerden biri ya da birkaçı görüldüğü zaman mutlaka doktora gidilmelidir.
İdrar Yaparken Yanma Hissi
İdrar yolunda meydana gelen iltihaplanmalar, idrar yaparken yanmaya neden olur. Bu iltihaplar, idrar kanalında tahrişe yol açtığı için idrarda bulunan asitler, idrar kanalının ve cinsel organın yanmasına yol açar.
Koyu Sarı Renkli Akıntı
İdrar yollarına bulunan bakteriler şiddetli akıntı olmasına neden olur. Bu akıntının rengi, iltihaptan dolayı koyu renklidir ve sarıdır. İltihaplanma ilerledikçe bu sıvının rengi yeşil ya da koyu kahverengiye dönebilir. Koyu renkli olan akıntı görüldüğünde, vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Sık İdrara Çıkma
İdrar yolunda meydana gelen iltihaplanmalarda hastalar, sık sık idrara çıkma isteği hisseder. Bunun nedeni idrar torbasının ve kanallarının tahriş olması ve idrarı dışarı atmak istemesidir. Bu hastalarda genellikle yarım saat aralıklarla idrar çıkma isteği görülür.
Kusma
Özellikle mesaneyi ve böbrekleri etkileyen iltihaplanmalarda, hastalar kusma şikâyeti ile doktora başvururlar. İdrar yollarında meydana gelen iltihaplanma, hastaların şiddetli bulantı hissetmesine ve bununla birlikte kusmasına neden olur.
Bulanık İdrar
Normal idrarda bakteri bulunmaz. Bu nedenle idrarın rengi şeffaftır ve sarıdır. İdrar yollarında iltihaplanma olan kişilerde, idrarla birlikte bakteriler de dışarı atıldığı için idrarın rengi bulanıklaşır ve idrar koyulaşır.
Sırtın Arka Bölümünde Meydana Gelen Ağrı
İdrar yolu iltihaplanması ilerlediyse ve böbrekleri etkilediyse, hastaların sırt bölümlerinde ağrı görülür. Mesane, cinsel organ, pelvik ve penis ağrısı ile birlikte karın bölgesine yayılan ağrılar, zaman ilerledikçe sırt bölgesinde de görülmeye başlar. Sırt ağrılarının nedeni, böbreklerin iltihaplanması nedeniyle şişmesi ve büyümesidir.
Ağır Kokulu İdrar
Normal insanların idrarlarında koku olur ancak ağır değildir. İltihaplanma olduğunda idrarın kokusu oldukça ağırlaşır. İltihaplanma olan kişiler, idrar sırasında gelen konunun çok ağır ve dayanılmaz olduğunu belirtmiştir.
İdrar Yolu İltihaplanmasında Tanı ve Teşhis Yöntemleri
İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için bazı testlerin yapılması gerekir. Kandaki kırmızı ve beyaz hücrelerin sayılması ve bakterilerin tespit edilmesi için bazı testler yapılır. Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen iltihaplanmalar için daha detaylı taramaların yapılması gerekir.
İdrar Tahlili
Kanda bulunan kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayısı, enfeksiyon olup olmadığının en önemli göstergesidir. Bu nedenle tam sayım için idrar tahlili yapılır. İdrar tahlilinde aynı zamanda, idrarda bulunan bakteriler de belirlenebilir.
İdrar Kültürü
Tam idrar tahlilinden sonra idrarda görülen bakterilerin teşhis edilebilmesi için yapılan önemli bir testtir. Bu testte, idrarda bulunan bakteriler laboratuvar ortamına alınır ve çoğaltılır. Bu sayede hangi bakteri türü olduğu belirlenir. Bu bakterilerin antibiyotik tedavisine ne kadar cevap verdiği de idrar kültürü ile belirlenir.
İntravenöz Pyelogram (İVP)
Bu test ile hastalara, özel bir boya verilir. Bu boya mesane, böbrek ve idrar kanallarında bulunan bakterilerin X ışınları ile daha rahat görünmesini sağlar.
Ultrason
Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen ya da tekrarlayan idrar yolları iltihaplanmasının tespit edilmesinde kullanılan bir diğer yöntemdir. Ultrason ile ses dalgaları verilir ve böbrekler, idrar kanalları ve mesane incelenir.
Sistoskopi
Bu yöntemde mesanenin içine sistoskop adı verilen aletle bakılır. İdrar kanalları ve mesane, bu aletten çıkan ışıklar ile incelenir. Mesanede ve idrar kanallarında iltihaplanma ile birlikte başka sorunlar varsa, bu alet yardımıyla tespit edilir.
CT Taraması
Bilgisayarlı tomografi de denilen bu yöntemde, oldukça hassas olan X ışınları kullanılır ve böbrekler ile mesanenin nasıl çalıştığı hakkında detaylı bilgi edinilir.
İdrar Yolu İltihaplanması Risk Faktörleri
Bu hastalık özellikle korunmasız cinsel ilişkiye giren, cinsel organ temizliğine dikkat etmeyen ve çeşitli kimyasallar ile temizlik yapan kişilerde daha fazla görülür. Bunlarla birlikte bazı kişilerde, bu hastalığın görülme ihtimali yüksektir.
Kadın Olmak
Yapılan araştırmalar, idrar yolları iltihaplanmasının kadınlarda görülme oranının erkeklere göre 2 kat fazla olduğunu gösterir. Kadınların %95’lik kısmında bu hastalık görülmüştür. Kadınların idrar kanallarının erkeklere göre daha kısa olması, bu hastalığın kadınlarda daha sık görülme ihtimalini artırır.
Cinsel Açıdan Aktif Olmak
Cinsel açıdan aktif olan yani tek eşli olmayan kişilerde, idrar yolları iltihaplanması görülme ihtimali yüksektir. Çünkü bu iltihaplanma, cinsel yolla kolaylıkla bulaşabilir. Korunmasız olarak cinsel ilişkiye giren kişilerde de görülme sıklığı fazladır.
Menopoz Geçirmiş Olmak
Menopoz dönemi ile birlikte östrojen seviyesi düşer ve bunun sonucunda, idrar yolunun astarı incelir. Aynı zamanda menopoz dönemi ile birlikte mesanede bulunan koruyucu tabakanın da azaldığı gözlemlenmiştir. Bunların sonucunda mesane ve genital bölge, bakterilere karşı savunmasız hale gelir ve idrar yolları iltihaplanmasının meydana gelmesi kolaylaşır.
İdrar Yolu Anormallikleri
İdrar yolu anormallikleri ile doğan bebeklerde, idrarın idrar yolunda birikmesi durumu görülür. Biriken idrar ise iltihaplanmaya neden olur.
İdrar Yolu Tıkanması
Böbrek taşı ve prostat büyümesi gibi sorunları olan kişilerde idrar yollarının tıkanması problemi yaşanır. Bu tıkanma sonucunda idrar, mesanede kalır ve iltihaplanma oluşması riski yükselir.
Baskılanmış Bağışıklık Sistemi
Şeker hastalığı, HIV gibi hastalıklar bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur. Bu baskılanma sonucunda vücut, bakteriyel hastalıklara karşı korumasız hale gelir. Bu baskılanmayı yaşayan kişilerde, idrar yolları iltihaplanması görülme riski yüksektir.
İdrar İçin Sonda Kullanma
Bazı hastalıklarda ya da ameliyat sonrasında sonda kullanılması gerekebilir. Bu sonra idrar yolunun ve kanallarının tahriş olmasına neden olarak, iltihaplanma ihtimalini yükseltir.
Bazı Doğum Kontrol Yöntemleri
Bazı kadınlar doğum kontrolünü sağlamak için diyafram ve sperm öldürücü ajanlar kullanırlar. Bu kadınlarda, normal kadınlara göre idrar yolları iltihaplanması daha fazla görülür.
İdrar Yolu İltihaplanmasında Komplikasyonlar
İdrar yolu iltihaplanması tedavi edilmediğinde hızla ilerler ve daha ciddi sağlık sorunları meydana getirir. Özellikle hamilelik döneminde tedavi edilmeyen iltihaplanmalar, bebeğin erken doğmasına neden olabilir. İlerleyen iltihaplanma böbrekleri de etkiler.
Böbrek Enfeksiyonlarına Sebep Olması
İdrar yolu enfeksiyonuna, genellikle bağırsaklarda bulunan E. coli bakterileri sebep olur. Bu bakteriler tedavi edilmediğinde idrar kanalından böbreğe kadar ulaşır ve buraya yerleşir. Böbreklerde üreyen bakteriler, böbrek yetersizliğine ve böbrek iltihabına neden olabilir.
Hamilelerde Prematüre Bebek Doğurma Riski
Hamilelik döneminde sıklıkla sistit görülür. Sistit tedavi edilmediğinde bakteriler böbreklere ulaşır ve pyelonefrit adı verilen böbrek iltihabına yol açar. Hamilelik döneminde böbrek iltihabının görülme sıklığı %20 ile %40 arasındadır. Oldukça ciddi olan bu sorun genel olarak hamileliğin son 3 ayında ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde ise erken doğumla sonuçlanabilir.
İdrar Yolu İltihaplanması Nasıl Önlenir
İdrar yolu iltihaplanması, ciddi derecede rahatsızlık veren ve yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Bu hastalığı tekrar yaşamamak ya da hastalığın oluşmasını önlemek için alınabilecek bazı önlemler mevcuttur.
Bol Miktarda Sıvı Tüketimi
Yapılan araştırmalar, idrar yolları iltihaplanmasının az su içen kişilerde daha fazla görüldüğünü kanıtlamıştır. Fazla su tüketmek, idrar üretimini arttırır ve bakterilerin idrarla birlikte dışarı atılmasını sağlar. Başka bir ifade ile ne kadar çok idrar dışarı atılırsa bakteriler de o kadar azalır. Bol sıvı tüketerek idrar oluşumu artırabilir ve bu hastalığı önleyebilirsiniz.
Tuvalet Sonrası Cinsel Bölge Temizliği
Tuvaletten sonra yanlış temizlemekten kaynaklı olarak bakterilerin idrar yoluna girmesi, olağan bir durumdur. Rektal bölgede bulunan bakteriler arkadan öne doğru yapılan temizliklerde idrar yollarına geçer ve iltihaplanmaya zemin hazırlar. Bunu önleyebilmek için tuvalet temizliğinin önden arkaya doğru yapılması gerekir. Temizlik, mutlaka ıslak ve kuru tuvalet kağıtları ile yapılmalıdır.
Cinsel İlişki Sonrası İdrar ve Temizlik
İdrar yolu iltihaplanmasına neden olan bakterilerin cinsel olarak aktif olan kişilerde daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. Cinsel ilişkiden sonra hemen idrar yapmak, bu bakterilerin yayılmasını önler ve dışarı atılmasını sağlar.
Potansiyel Olarak Tahriş Edici Ürünlerden Kaçınmak
Kadınların, vajina temizliği için bazı tahriş edici temizleyiciler kullandıkları görülür. Piyasada, genital bölge temizliği için çok sayıda kimyasal temizleyici bulunur. Bu temizleyicilerin içinde bulunan parfümler ve diğer kimyasallar, vajinanın PH dengesini bozar ve daha çabuk tahriş olmasını sağlar. Bu tahriş sonucunda bakteriler daha kolay ürer ve yayılır. İdrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlayan bu kimyasal temizleyicilerden uzak durulmalıdır. Genital bölge temizliği su ile yapılmalıdır.
İdrar Yolu İltihaplanması Nasıl Önlenir
İdrar yolu iltihaplanması, ciddi derecede rahatsızlık veren ve yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Bu hastalığı tekrar yaşamamak ya da hastalığın oluşmasını önlemek için alınabilecek bazı önlemler mevcuttur.
Bol Miktarda Sıvı Tüketimi
Yapılan araştırmalar, idrar yolları iltihaplanmasının az su içen kişilerde daha fazla görüldüğünü kanıtlamıştır. Fazla su tüketmek, idrar üretimini arttırır ve bakterilerin idrarla birlikte dışarı atılmasını sağlar. Başka bir ifade ile ne kadar çok idrar dışarı atılırsa bakteriler de o kadar azalır. Bol sıvı tüketerek idrar oluşumu artırabilir ve bu hastalığı önleyebilirsiniz.
Tuvalet Sonrası Cinsel Bölge Temizliği
Tuvaletten sonra yanlış temizlemekten kaynaklı olarak bakterilerin idrar yoluna girmesi, olağan bir durumdur. Rektal bölgede bulunan bakteriler arkadan öne doğru yapılan temizliklerde idrar yollarına geçer ve iltihaplanmaya zemin hazırlar. Bunu önleyebilmek için tuvalet temizliğinin önden arkaya doğru yapılması gerekir. Temizlik, mutlaka ıslak ve kuru tuvalet kağıtları ile yapılmalıdır.
Cinsel İlişki Sonrası İdrar ve Temizlik
İdrar yolu iltihaplanmasına neden olan bakterilerin cinsel olarak aktif olan kişilerde daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. Cinsel ilişkiden sonra hemen idrar yapmak, bu bakterilerin yayılmasını önler ve dışarı atılmasını sağlar.
Potansiyel Olarak Tahriş Edici Ürünlerden Kaçınmak
Kadınların, vajina temizliği için bazı tahriş edici temizleyiciler kullandıkları görülür. Piyasada, genital bölge temizliği için çok sayıda kimyasal temizleyici bulunur. Bu temizleyicilerin içinde bulunan parfümler ve diğer kimyasallar, vajinanın PH dengesini bozar ve daha çabuk tahriş olmasını sağlar. Bu tahriş sonucunda bakteriler daha kolay ürer ve yayılır. İdrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlayan bu kimyasal temizleyicilerden uzak durulmalıdır. Genital bölge temizliği su ile yapılmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Bu hastalık hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, kendinizi o kadar çok koruyabilirsiniz. Hastalığın tedavisi hakkında doktorunuzdan detaylı bilgi isteyebilirsiniz. İdrar yolu iltihaplanması ile ilgili aklınıza takılan tüm sorular hakkında doktorunuzdan bilgi alarak, tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz.
İdrar yolları iltihaplanması tüketilen besinlerle ilgili mi?
İdrar yolları iltihaplanması bakteriler nedeniyle oluşur. Ancak bu bakterilerin daha fazla üremesini sağlayan besinler mevcuttur. Bazı besinler tüketildiğinde bakterilerin üremesini ve yayılmasını kolaylaştırır. Bu da hastalığın daha kötü bir hale gelmesine neden olabilir.
Şeker; bakterilerin beslenmesini sağlar. Kurabiyeler, tatlılar ve şeker içeren tüm gıdalar enfeksiyonun kötüleşmesine neden olurken, iyileşme dönemini yavaşlatır. Bu nedenle işlenmiş olan tüm şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.
Kafein, gazlı içecekler ve alkol; idrar yolları iltihaplanması için tüketilmemesi gereken içecekler arasındadır. Alkol, mesanenin tahriş olmasını sağlar. Kafein, mesane ve idrar kanallarının olduğu bölgedeki kan akışını hızlandırarak, iltihabın yayılmasını hızlandırır. Asitli ve gazlı içecekler de aynı etkileri yaparlar. Bu nedenle çay, hazır meyve suları ve tüm asitli içeceklerden uzak durulması tavsiye edilir.
Asit içeren meyveler; içinde bulundurdukları fazla asit nedeniyle mesaneyi tahriş eder. Özellikle turunçgillerin içinde bulunan asitler, iltihaplanmayı hızlandırır. Tedavi sürecinde portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgillerin tüketiminden kaçınmanız gerekir.
Baharatlı gıdalar; mesanenin tahriş olmasını sağlarken aynı zamanda vücutta bulunan asit miktarını artırır. Bu durum, bakterilerin büyümesi için gerekli ortamın oluşmasını sağlar. Bu nedenle sosis, baharatlı cipsler ve yiyecekler, işlenmiş et ve kimyon gibi besinlerden, tedavi sürecinde uzak durmanız gerekir.
Beyaz un; işlenmiş olan undur ve bu un ile yapılan makarna, pizza, mantı gibi gıdalar, vücuttaki şeker oranını arttırır. Çünkü bu gıdalar ile alınan rafine un, vücutta şekere dönüşür ve bu da idrar yollarında bulunan iltihaplanmanın artmasını sağlar. Bu nedenle tedavi süreci boyunca rafine un içeren tüm gıdalardan uzak durulması gerekir.
Kırmızı et; vücudun fazla asit üretmesine ve bakterilerin çoğalmasına neden olur. İdrar yolları iltihabı tedavisi boyunca ızgara et, burger, bonfile gibi kırmızı et içeren yemeklerden uzak durmanız tavsiye edilir.
İdrar yolları iltihabı tamamen temizlenebilir mi?
İdrar yolları iltihabı henüz idrar kanallarında ya da cinsel organda ise temizlenme ihtimali yüksektir. Alınan bol sıvı ve antibiyotikler ile iltihabı sağlayan bakterilerin temizlenmesi sağlanabilir. Ancak bu bakterilerin mesaneye ve böbreklere ulaşmış olması, tamamen temizlenmesini zorlaştırır. Tedavi programının değiştirilmesi ile bu iltihaplardan kurtulmak mümkündür.
İdrar yolları iltihabının tedavisi var mı?
İdrar yolları iltihabı, çeşitli antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilebilir. İdrar kültürü sonucunda, iltihaba neden olan bakterilerin antibiyotiğe olan dirençleri kontrol edilir ve etkili olacak bir antibiyotik tedavisine başlanır. Tedavi için bakterilerin ölmesini sağlayan farklı antibiyotik grupları tercih edilebilir. Burada önemli olan nokta antibiyotiklerin, doktorun reçete ettiği şekilde ve düzenli olarak kullanılmasıdır. Çünkü tam olarak tedavi edilmeyen enfeksiyonların tekrarlama ihtimali yüksektir. Bu iltihaplanmanın tedavisine yardımcı olduğu düşünülen bazı bitkiler ve çaylar da bulunur. Evde yapılabilecek bu çayların tüketilmesi ya da besinlerin düzenli olarak kullanılması ile iltihaba neden olan bakterilerin büyük bir kısmı temizlenebilir.
Kızılcık suyu;
Kızılcık suyu asitlidir ve idrar yolunda iltihaplanmaya neden olan E. coli bakterilerini temizlemek için antibiyotik özelliği olduğu bilinir. İdrar yollarında iltihaplanma olmasını önlemek için günde yarım su bardağı kızılcık suyu içilmesi tavsiye edilir. İltihaplanma varsa, günde 3-4 bardak kızılcık suyu içilmelidir. Böbrek taşı sorunu olanların, bu suyu içmemesi gerekir. Kızılcık suyunun faydalı olabilmesi için doğal olması, şeker ve katkı maddesi içermemesi gerekir.
Limon suyu;
Limonun, vücutta bulunan tüm zararlı bakterileri öldürme ve dışarı atma özelliği bulunur. Sabahları aç karnına bir su bardağı içerisine yarım limon sıkarak, ılık su ile karıştırın ve tüketin. Limon suyu, idrar sökücü özelliği sayesinde mesanede ve idrar kanallarında bulunan bakterilerin temizlenmesine faydalı olacaktır.
Elma sirkesi;
İdrar yolu iltihaplanması olan kişilerin tedavisi için elma sirkesi içeren suda banyo yapmak, doktorlarında tavsiye ettiği bir yöntemdir. Elma sirkesinin içinde potasyum, pek çok mineral ve enzimler bulunur. Bu sayede idrar yollarında bulunan bakterilerin büyümesini önleyebilir. Elma sirkesini iki yemek kaşığı kadar bir bardağa alıp sulandırarak tüketebilirsiniz. Bunun dışında, küvetteki banyo suyunuzun içine bir miktar elma sirkesi koyarak banyo yapmanız da önerilir.
Maydanoz kürü;
Maydanozun da vücutta bulunan bakterin atılmasına yardımcı olduğu bilinir. İyi bir idrar sökücü olan maydanozu sabahları bir tutam kadar, üzerine limon sıkıp aç karnına tüketebilirsiniz. Bu sayede bakterilerden kurtulurken vücudunuzdaki yağ yakımını da hızlandırabilirsiniz.
Çay ağacı yağı;
Çay ağacı yağının antibiyotik özelliği bulunur. Bu sayede mesanede ve idrar yollarında bulunan enfeksiyonları tedavi etmeye yardımcı olduğu düşünülür. Çay ağacı yağını 10 damla kadar suya damlatın ve bu su ile genital bölgeyi yıkayın. Bu şekilde bakterilerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Bir iki damla çay ağacı yağını iç çamaşırınıza damlatabilir ve genital bölgenin bu yağ ile ısınmasını sağlayarak, iltihaplanmanın etkilerini azaltabilirsiniz.
Turna yemişi;
Kurutulmuş olan turna yemişi bitkisinden bir tutam kadar alarak, bir su bardağı suda 10 dakika demleyin. Bu çayı günde bir bardak tüketebilirsiniz. Bu çayın idrar sökücü özelliği vardır ve bu sayede idrar yolu iltihaplanmasının tedavisine büyük katkı sağlar.
Kırkkilit otu çayı;
Atkuyruğu olarak da bilinen kırkkilit otu çayı için aktardan aldığınız otun bir tutam kadarını sıcak suda demlemeniz gerekir. 10 dakika demlemenin ardından günde 2-3 bardak tüketebilirsiniz. Bu çayın çok güçlü bir idrar sökücü olduğu bilinir.
Kurutulmuş böğürtlen;
Kurutulmuş olan böğürtlenden elde edeceğiniz çay ile idrar yolları iltihabının tedavisine yardımcı olabilirsiniz. Böğürtlenin içerisinde de antibiyotik özelliği bulunduğu düşünülmektedir. Bir tutam yani bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş böğürtleni 1 bardak sıcak suda 5 dakika dinlendirin. Bu çayı günde 2 kez tüketebilirsiniz.
Nar suyu;
İçinde bulunan bol miktarda C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve bakterilerle savaşır. Aynı zamanda barındırdığı antioksidanlar sayesinde mesane içinde bulunan bakterilerin dışarı atılmasını sağlar. Günde 2-3 bardak, kendi sıktığınız nar suyunu tüketebilirsiniz.
Altın mühür çayı;
Erkeklerde meydana gelen idrar yolu enfeksiyonu, genel olarak bel soğukluğu adı verilen hastalıktan kaynaklanır. Bu şekilde meydana gelen enfeksiyonların tedavisinde altın mühür bitkisi ile yapılan çayın tedavi edici olduğu düşünülmektedir. Bu bitki ile 10 dakika demleyeceğiniz bir su bardağı çayı, günde iki üç kez tüketebilirsiniz.
Sarımsak çayı;
Doğada bilinen en doğal ve en güçlü antibiyotik olan sarımsağın bakteri ve iltihabı yok etme özelliğini, idrar yolları iltihaplanması için de kullanabilirsiniz. İki diş ezilmiş sarımsağı bir bardak sıcak suda bekleterek çayınızı yapın ve bu çayı günde en az 3 bardak için. İdrar yolu iltihaplanması ile savaşmak için gece yatmadan önce ya da sabah aç karnına bir diş sarımsağı, çiğ olarak da tüketebilirsiniz.
Kişniş tohumu;
Enfeksiyonların azalmasına yardımcı olur. Bu tohumun 10 gram kadarını geceden bir bardak suda bekletin ve sabah içine bir tutam şeker ekleyerek karıştırın. Bu karışımı günde bir kez tüketebilirsiniz.
Karpuz suyu;
Temizleyici ve tazeleyici özelliği sayesinde yaz aylarının vazgeçilmezidir. Karpuz suyunun aynı zamanda idrar yolunda bulunan bakterilerle savaştığı ve bu bakterileri temizlediği de bilinir. Günde en az 3 dilim karpuz tüketebilir ya da mikserden geçirdiğiniz karpuzun suyunu içebilirsiniz.
İdrar yolları iltihabının günlük yaşama etkileri nelerdir?
İdrar yolları iltihabı hem erkekleri hem de kadınları olumsuz etkiler. Erkekler idrar yapma sırasında büyük bir acı ve yanma hissederler. Kadınlarda ise aynı etkilerle birlikte sık idrar çıkma görülür. Neredeyse yarım saatte bir idrar çıkma isteği olur. Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanır ve kötü kokulu akıntı, cinsel hayatın olumsuz etkilenmesine neden olur. Sürekli akıntı ve kötü koku hisseden kişiler kendilerini toplumdan soyutlar ve özgüvenini kaybedebilir. İdrar yolu iltihaplanmalarının böbrekleri etkilemesi bel ve sırt ağrılarını arttırır ve bu da kişinin iş hayatını ve sosyal hayatını olumsuz etkiler.
İdrar yolları iltihabı ağrı yapar mı?
Henüz kanallarda bulunan ve mesaneye ya da böbreklere kadar ilerlememiş olan iltihaplar ağrı yapmaz. Yalnızca cinsel bölgede kaşıntı ve yanma olur. Ancak mesanede olan iltihaplanma kasık ağrısı ve pelvik ağrı yapabilir. Böbreklere ulaşan iltihaplanma ise karın ile birlikte bel ve sırt ağrılarına da neden olur.
İdrar yolları iltihaplanması riskli mi?
İdrar yolları iltihaplanmasının tekrarlama riski bulunur. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşma riski de vardır. Mesanede oluşan iltihaplanmaya sistit adı verilir ve bu iltihaplanma böbreklere ulaştığında böbrek yetmezliği gibi riskler doğurur. İltihabın kana karışması ise ölüm riski ile karşı karşıya bırakır. Bu iltihaplanmanın kötü sonuçlar doğurmaması için zamanında tedavi edilmesi önemlidir.
İdrar yolları iltihabı bulaşıcı mı?
Bu iltihaplanma hijyenik olmayan tuvaletlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişki sırasında, başkalarının iç çamaşırlarının giyilmesi nedeniyle ve yanlış tuvalet temizliğinden de bulaşabilir. Bulaşma ihtimali oldukça yüksektir ve çok dikkatli olunması gerekir.
İdrar yolları iltihabı ölüm riski taşıyor mu?
İdrar yollarında oluşan iltihaplanmanın kana karışması, ölüm riskini arttırır. Çünkü kana karışan iltihap, kanın dolaştığı tüm organlara kısa sürede yayılır.
İdrar yolları iltihabı ameliyat gerektirir mi?
İdrar yolları iltihaplanmasının tedavisi için ilk seçenek ilaç tedavisidir. Ancak ilaçla tedavi edilemeyen iltihaplanmalarda, detaylı analiz yapılır. Bu hastalarda ani gülme ya da hapşırma durumlarında idrar kaçırma varsa, rahimde dolgunluk varsa ve elle hissedilebiliyorsa, idrar yaparken idrarın kısık kısık gelmesi durumunda, idrarın az miktarda ve uzun sürede yapılması durumunda, idrar tutamama ve idrar kesesinde sarkma olması durumunda ameliyat tercih edilebilir. Bu ameliyatlar zor değildir ve gerekli görülmediği sürece tercih edilmez. Bu ameliyatların yapılması hastanın isteğine bağlı değildir, yalnızca doktor tavsiyesi ile gerçekleştirilir.
Bebeklerde idrar yolları iltihaplanması gözlenir mi?
Bebeklerde de idrar yolu iltihaplanması gözlenir. Erkeklere oranla kız çocuklarında daha fazla görülür. Çünkü kız çocuklarının idrar kanalları mesaneye daha yakındır ve bakteriler daha kolay mesaneye ilerler. Bebeklerde görülen iltihaplanma böbrek sorunlarından ya da idrar yolu anormalliklerinden meydana gelebilir. Ancak 2 yaşından küçük kız çocuklarında, makat bölgesinden ve kakadan bulaşma ihtimali yüksektir.
Hamilelerde idrar yolları iltihaplanması nasıl tedavi edilebilir?
Hamilelik döneminde görülen idrar yolu iltihaplanması, bebeğin erken doğması ile sonuçlanabilir. Yapılan araştırmalar, hamilelik döneminde bu iltihaplanmaların daha sık görüldüğünü kanıtlar. Çünkü bu dönemde anne adaylarının bağışıklık sistemi zayıflar ve bakteriler daha fazla üreme ortamı bulurlar. Bu dönemde iltihaplanmanın tedavisi için antibiyotik ilaç tedavisi verilir. Bununla birlikte bol sıvı alımı, sık sık tuvalete çıkılması, günlük iç çamaşırı değişimi, iç çamaşırlarının pamuklu olması, sağlıklı beslenme ve C vitaminin alımı tavsiye edilmektedir. Bunların yanında karnınıza sıcak su torbası koyarak da iltihaplanmanın ağrılarını azaltabilirsiniz.
İdrar yolları iltihaplanmasında hangi ilaçlar kullanılır?
İdrar yolları iltihaplanması için çeşitli antibiyotik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar bakterilerle savaşarak, bu bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar. Bu iltihaplanma için iğne yoluyla ya da ağızdan alınan antibiyotik ilaçlar kullanılır. Özellikle 2 ayın altındaki bebeklerde iğne yoluyla tedavi yapılır. İdrar yolları iltihaplanması için yaygın olarak kullanılan antibiyotik grupları;
- Doksisiklin; akne ve enfeksiyon tedavileri için kullanılan etkili bir antibiyotiktir.
- Kinolon; kimyasal yolla elde edilen sentetik antibiyotik grubudur.
- Nitrofurantoin; vücutta bulunan bakterilerle mücadele eden güçlü bir antibiyotiktir.
- Sülfonamid; sülfonik asitten oluşan ve bakterilerin atılmasını sağlayan güçlü bir antibiyotik grubudur.
- Amoksisilin; bakterilerin hücre duvarlarını bozarak ölmelerine neden olan bir antibiyotik grubudur.
- Trimetoprim; bakterilerle savaşarak ölmelerine neden olan bir antibiyotik grubudur.
- Sefalosporin; yapı olarak ve etki bakımından penisilinleri andıran antibiyotik grubudur.
- Teikoplanin; bakterilerle savaşan ve bakterilerin neden olduğun enfeksiyonları tedavi eden antibiyotik grubudur.
- Flukloksasilin; bakterilerle savaşan ve stafilokok adı verilen bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi eden, penisilin grubu antibiyotiklerin etken maddesidir.
- Sefpodoksim; vücuttaki bakterilerle savaşan ve pek çok bakterinin sebep olduğu farklı türlerdeki enfeksiyonu tedavi eden antibiyotik grubunun etken maddesidir.
İdrar yolları iltihaplanması olan hastalar kan verebilir mi?
İdrar yolu iltihabı kana karışabilen bir hastalıktır ve kan yoluyla başka kişilere de bulaşabilir. Bu hastalığı taşıyan kişilerin kan vermesi tavsiye edilmez. Aynı zamanda antibiyotik tedavisine başlamış olan hastaların kan verebilmeleri için tedavinin bitmiş olması ve 7 gün içinde ağrı kesici ve antibiyotik kullanmamış olmaları gerekir.
İdrar Yolları İltihabı Cinsel Organda Yaralara Sebep Olur mu?
Bu hastalık cinsel organda yaraya sebep olmaz. Ancak aşırı kaşıntıdan dolayı çok fazla tahriş olan cinsel organda, hafif yaralar görülebilir.
İdrar yolları iltihaplanması başka hastalıklara yol açar mı?
Bu iltihaplanma idrar kesesinin sarkması, idrar tutamama, böbrek yetmezliği, kronik böbrek hastalıkları, böbrek iltihaplanması ve kana karışma ile birlikte gelen diğer hastalıklara neden olabilir.
İdrar yolları iltihabı tedavi edilmezse ne olur?
İdrar yollarına giren bakteriler tedavi edilmediğinde önce mesaneye, oradan da böbreklere ulaşır. Mesanede büyüyüp gelişmeleri ile sistit adı verilen hastalık meydana gelir. Böbreklerde ise böbrek iltihaplanması adı verilen hastalık meydana gelir. Böbreklerde meydana gelen bu hastalık, kişilerin bayılması ya da şoka girmesi gibi kötü sonuçlar doğurabilir. İdrar yollarında meydana gelen iltihaplar ne kadar çok yayılırsa, hastalarda o kadar şiddetli belirtiler meydana gelir. Bu belirtilerden en önemlisi yüksek ateştir. Böbreklerdeki iltihaplanma böbreklerin şişmesine ve ödem toplamasına neden olur. Bunun sonucunda ise kronik böbrek yetmezliği meydana gelebilir.
İltihaplanmanın böbreklerden kana karışması sonucunda ise diğer organların iltihaplanması gerçekleşir. Hızla yayılan iltihap kontrol edilemezse, hastanın ölümüyle sonuçlanır. Görüldüğü gibi basit olarak görülen ve önemsenmeyen idrar yolu iltihaplanması, ilerledikçe daha kötü sonuçlar doğurur ve tedavisi çok zorlaşır. Oysaki yeni başlayan bir iltihaplanmanın tedavisi oldukça kolaydır ve iltihabın tamamen temizlenmesi olasılığı yüksektir.
İdrar yolları iltihaplanması kokuya sebep olur mu?
Bu iltihaplanma, kadınlarda ve erkeklerde akıntıya neden olur. Bu akıntının rengi sarıdır ve koyu kıvamlıdır. Aynı zamanda bakteriler nedeniyle kötü kokar. İltihaplanma ilerledikçe kötü koku da artar.
İdrar yolları iltihaplanması nasıl geçer?
İdrar yollarında ortaya çıkan iltihaplı yapının kendi kendine geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Uzun süre tedavi edilmeyen idrar yolu iltihapları daha ciddi sorunları ortaya çıkarmaktadır. Tedavi antibiyotikler yardımıyla yürütülür. Ciddi boyuta ulaşmamış iltihaplanmalarda bir – iki hafta; daha ciddi olan iltihaplanmalarda ise üç hafta kadar antibiyotik tedavisi uygulanır.
İdrar yolları iltihaplanmasına ne iyi gelir?
İdrar yolu enfeksiyonlarında tedaviye ek olarak bazı önlemler de alınmalıdır. Bu önlemler sayesinde iyileşme hızı yükselirken aynı zamanda konfor da artmaktadır. İlk yapılması gereken sıvı tüketiminin normalin bir buçuk katına çıkarılmasıdır. Sonrasında ise bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketilmelidir. C vitamini içeren besinler, antikor içeren meyveler ve brokoli gibi sebzeler tüketilmelidir.
İdrar yolları iltihaplanması neden olur?
İdrar yollarını tutan iltihapların temel sebebi bakterilerdir. Bakterilerin vajina – penis ya da böbrek tarafından mesaneye; mesaneden de idrar yollarına geçmesiyle iltihaplı yapı ortaya çıkar. Bakterilerin ilk bulaşmasıyla ciddi bir iltihap olmaz. Gerekli tedaviler uygulanmadığında iki hafta ile altı ay arasında ciddi belirtiler veren idrar yolu iltihabı ortaya çıkar.
İdrar yolları iltihaplanması ne kadar sürer?
İdrar yollarının iltihaplanmasına sebep olan faktöre, uygulanan tedaviye ve bazı alışkanlıkların değiştirilmesine göre iltihaplı süre üç hafta ile altı – yedi ay kadar sürebilir. Esasen üst bir sınır verilmesi söz konusu değildir. Bazı idrar yolu iltihaplarında ciddi bir tedavi süreci uygulanmazsa iltihap çok uzun süreler boyunca devam edebilir ya da bitse bile tekrarlayabilir.