Göz İltihabı (Enfeksiyonu)
- Sık Sorulan Sorular
- Göz iltihabı kör eder mi?
- Göz iltihabı tedavisi nasıl yapılır?
- Göz iltihabı yüksek ateş yapar mı?
- Bebeklerde göz iltihabı görülür mü?
- Güneş gözlüğü kullanımı göz iltihaplanmasını önler mi?
- Göz iltihabı için hangi ilaçlar kullanılır?
- Göz iltihabı için evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir?
- Göz iltihabı hangi hastalıkların belirtisidir?
Görme organımız olan gözümüz hayati derecede önem arz eden bir organdır. İnsanların günlük yaşamlarını idame ettirmeleri, çalışma hayatları ya da sosyal yaşantısı için önemli bir duyu organıdır. Göz sağlığı, kimi zaman elde olmayan sebeplerden dolayı kimi zaman da dikkatsiz davranışlarımız yüzünden kötüleşebilir. Bu durumlardan bir tanesi de göz iltihabıdır. Göz iltihabı diğer adıyla oküler iltihap, gözün bir ya da birden çok kısmının şişmesi ile karakterize edilmiş bir durumdur.
Göz İltihabı Hakkında
Görme duyumuzu sağlayan gözlerimiz hassas bir dokuda oldukları için birçok şeyden etkilenir. Göz iltihabı ülkemizde ve dünyada çok sık rastlanan bir sağlık durumudur. Günümüzde tıp biliminin ve teknolojinin gelişmesiyle beraber göz sağlığıyla ilgili sorunlar daha rahat teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir hale gelmiştir. Göz iltihabı olayı günlük yaşamda sık rastlanan bir durumdur ve tedavisi hakkında halk arasında çok yanlış ve eksik bilgiler bulunmaktadır. Göz iltihabı tedavi edilmezse ya da yanlış tedavi edilirse görme duyusunu kaybetmeye kadar varabilen birtakım sonuçlar doğurabilir. Bundan dolayı göz iltihabı tedavisi için mutlaka bir göz doktoruna muayene ve tedavi olmak gerekir.
Göz İltihabı Nedir?
Göz iltihabı genellikle virüs ya da bakteri enfeksiyonundan kaynaklanan bir hastalıktır. Oküler iltihap olarak da adlandırılan göz iltihabında göz kenarlarında şişme, gözlerde kızarıklık, sulanma ve yanma gözlemlenir. Göz iltihabı çok farklı durumlardan kaynaklanabilir. Gözler yapıları gereği hassas oldukları için göz sağlığı konusunda oldukça titiz davranılmalıdır. Bakteri ya da virüs bulunana herhangi bir şeyin göz ile teması göz iltihaplanmasına neden olur. Göz iltihaplanması gözün tabakalarının herhangi birinde olabilir. Göz iltihaplanması sırasında bakteri ya da virüsün neden olduğu iltihaplanma hangi katmanda olmuşsa durum bu etkilenen tabakaya göre sınıflandırılır. Göz üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar:
- Retine
- Uvea
- Sklera
Bu üç tabakadan herhangi birinde oluşan iltihaplanmaya göre hastalığın türünün sınıflandırılması ise şu şekildedir:
- Sklerit
- Ön üveit
- Arka üveit
- Panüveit
Blefarit
Blefarit diğer ismiyle göz kapağı iltihabı her yaşta ve cinsiyette olabilen oldukça yaygın bir göz hastalığıdır. Göz içerisinde ve kenarlarında aşırı bakteri birikmesine bağlı olarak oluşan bu iltihaplanma ikiye ayrılır: ön blefarit ve arka blefarit. Vücut içerisinde fazla bakteri birikimi ve yağlı vücutta daha çok görülen bu iltihaplanmada göz kapağının iç ve dış kenarları, kirpik dipleri ve gözyaşı bezleri doğru çalışmaz ve önemli derecede etkilenir. Blefarit çok sık rastlanan bir durumdur ve belirtileri açığa çıktığında kolayca tanımlanabilen bir iltihaplanma türüdür. Blefarit hastalığının en önemli belirtisi göz kapağında hissedilen şişlik hissidir. Bunun yanı sıra ışığa karşı hassasiyetin gelişmesi ve kirpiklerde kızarıklık da blefaritin belirtileri arasındadır. Tedavi edilmemesi durumunda kirpiklerde dökülme, kirpiklerin göze batması ve gözlerde kızarıklık gibi farklı sorunlara da neden olabilir. Bunun dışında nadiren de olsa kornea tabakasında iltihaplanmaya da neden olabilir. Tedavisi için sağlık kuruluşlarına başvurmak ve alanında uzman bir göz doktoruna muayene olmak gerekir. Tedavi yöntemi olarak çoğunlukla ilaç tedavisi çözüm olmaktadır.
Orbital Selülit
Orbital selülit diğer adıyla göz kapağı süliti, halk arasında sık rastlanan göz hastalıklarının biri türüdür. Bu hastalığın nedeni göz kapağı etrafında birikmiş bakterilerdir. Bu bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastanın gözlerinde şişlik, yanma, kızarıklık ve ateşe neden olur. Her hastalıkta olduğu gibi orbital selülitte de erken tanı çok önemlidir ve erken tanı yapıldığı takdirde çok ciddi sonuçlar doğurmaz. İlk aşamalarda genellikle yanma, hafif şişkinlik hissi ya da gözle görülebilen şişkinlik ya da kaşıntı şeklinde kendini belli eder. Belirtilerin görülmesi halinde erken tedavi edildiğinde tehlikeli bir durum oluşturmaz ve genellikle antibakteriyel ilaç tedavisi ile hasta iyileşebilir. Tedavide geç kalındığı takdirde görme sorunlarına ve cerrahi operasyonlara neden olabilir. Çoğunlukla yetişkinlerde görülen bir hastalıktır ve ortaya çıkmasındaki en önemli nedenler böcek ısırmaları ya da göz etrafında açık yara varsa bakteri kapması gibi durumlardır. Bunun dışında zaman içerisinde farklı nedenlerle orada birikmiş bakteriler de bu hastalığa neden olabilir.
Keratit
Keratit korneada bakteri birikmesi sonucu iltihaplanmadır. Bakteriyel keratit korneayı etkiler ve korneada doku yıkımına neden olur. Kornea gözün görme işlevi için önemli bir yerde durmaktadır. Bu sebepten dolayı korneadaki bakteriyel birikme sonucu görme duyusunda ciddi kayıplar meydana gelebilir. Yine diğer hastalıklarda olduğu gibi keratit hastalığında da erken tanı ve tedavi çok önemli bir yerde durmaktadır. Keratitin erken tanısı görme duyusu kaybının önemli bir parçası olduğu için belirtilerinin bilinmesi de oldukça önemlidir. Keratit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Gözde ağrı-batma
- Kızarıklık
- Bulanıklık
- Beyaz lekeler
- Gözde yaşarma
Keratit hastalığının oluşmasının en sık rastlanan türü bakteriyel olanıdır ve tedavisi erken aşamada tanı konulduğu zaman antibakteriyel ilaçlarla rahatlıkla yapılabilir. Bakteriyel keratit dışında farklı nedenlerden dolayı oluşan keratit türü de mevcuttur:
- Bakteri keratiti
- Virüs keratiti
- Mantar keratiti
- Romatizma hastalıklarına bağlı oluşan keratit
Dakriyosistit
Dakriyosistit daha bilinen ismiyle gözyaşı kesesi iltihabı daha çok çocuklarda ve bebeklerde görülmekle beraber iki türü mevcuttur:
- Doğuştan dakriyosistit
- Sonradan gelişen dakriyosistit
Göz kapakçığı gözlerimizi dış etkenlerden koruyan bir yapıdır. Göz kapağıyla beraber gözlerimizi koruyan bir diğer yapı ise gözyaşı kesesidir. Gözün içerisine giren bakterileri temizlemek için vücut içgüdüsel olarak antibakteriyel bir özelliğe sahip olan gözyaşı salgılar. Gözyaşı kesesi çalışmadığı durumlarda gözün etrafında biriken halk adıyla çapak diye bilinen sarı lekeler oluşur. Bu sarı lekelerin çoğalması ile beraber gözyaşı kesesi iltihabı oluşur. Gözyaşı kesesi iltihaplanmasında yanma, şişlik ve yapışma gibi şikayetler görülür. Erken tanı ve tedavisi oldukça önemlidir aksi takdirde görme kayıplarına neden olabilmektedir. Doğuştan gelen darkiyosistit: çocuklarda kanaldaki tıkanıklık ilk 6 ayda kendiliğinden açılabiliyorken bazı çocuklarda bu tıkanıklık devam eder. Bu durumda dakriyosistit hastalığı oluşur. Yeni doğan çocukların yaklaşık yüzde 3-5 ‘inde görülür. Sonradan gelişen darkiyosistit, akut darkiyosistit ve kronik darkiyoysistik olmak üzere ikiye ayrılır. Sonradan gelişen dakriyosistit hastalığında kronik dakriyosistit daha yaygın görülen türdür. Akut darkiyosistitde medikal tedavi uygulanabilirken kronik dakriyosistit hastalığında mutlaka cerrahi bir tedavi şarttır.
Göz İltihabı Nedenleri
Göz iltihabı farklı farklı nedenlerden dolayı oluşabilen hastalıklardır. En çok rastlanan türü bakteriyel nedenlere bağlı gelişen iltihaplanmadır. Gözlerimiz hayatımızın önemli bir noktasında duran bir organımız olduğu için özen gerektiren bir bakım ve dikkat gerektirir. Dışarıdan herhangi bir müdahaleyle ya da istemsiz bir şekilde bakteriyel birikmeye sebep verebilecek hareketlerden kaçınılmalıdır. Kendiliğinden gelişebilen göz iltihabı nedenleri mevcutken doğuştan gelen nedenlerle de göz iltihabının oluşması görülebilir.
Alerjik Reaksiyonlar
Alerjik nedenlere bağlı oluşan göz iltihaplanmaları diğer türlere göre biraz daha az riskli bir iltihaplanma türüdür. Alerjik reaksiyonlara bağlı gelişen göz iltihaplanmasında genellik burun akıntısı, burun tıkanması, gözde yaşarmalar ve diğer alerjik reaksiyonlar görülür. Tedavisi çok zor değildir ve bilinçli bir şekilde evde de yapılabilir.
Çevresel Tahriş Edici Maddeler
Göz hayatımızı düzgün bir şekilde idame ettirmemiz için elzem olan bir duyu organımız olduğu için sürekli çalışır bir halde olması gerekmektedir yani sürekli olarak açık ve çevresel tahriş edici herhangi bir maddenin tehlikesiyle karşı karşıyadır. Çevresel tahriş edici maddelerin göz iltihaplanmasına neden olmamaları için dikkat edilmesi gerekmektedir. Çok tozlu ya da kirli bir gazın olduğu ortamlarda bulunmak, göze yakın parfüm sıkmak vs. gibi dışarıdan etkiler gözde iltihaplanmaya neden olabilir. Bunun yanı sıra bakteriyel bir ortamdan gözümüze gelebilecek herhangi bir madde de ( su ya da gaz vs.) göz iltihaplanmasına neden olur.
Mekanik Tahriş Edici Maddeler
Göz organı çok önemli bir duyu organıdır ve dışarıdan gelebilecek herhangi bir müdahaleye karşı oldukça hassastır. Göze yakın yerlere gelebilecek ve oraya bakteri yerleştirebilecek mekanik darbeler, kirli ellere gözleri ovuşturmak ya da iş ortamında çalışırken koruyucu herhangi bir şey kullanmamak gözlerde iltihaplanmaya neden olur. Bu tür mekanik ve gözü tahriş edebilecek maddelerden gözü korumak göz sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Göz İltihabı Belirtileri
Göz iltihabı diğer hastalıklar gibi erken teşhis edildiğinde ciddi bir soruna yol açmadan tedavi edilebilir aksi takdirde sonu görme kayıplarına kadar varabilen olaylara neden olabilir. Göz iltihabının erken tanı ve teşhisi için belli başlı birkaç belirtiden faydalanabiliriz. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Gözde kızarıklık
- Sulanma
- Yanma
- Kaşıntı
- Şişme hissi ya da gözle görülebilir şişme
Göz iltihaplanmaları gözün hangi kısmında oluştuğuna bağlı olarak farklı isimlendirilir ve tedavileri de farklı yapılır. Bu iltihaplanmalar gözün daha iç kısımlarında oluşursa sonuçları da daha ciddi olabilmektedir. Göz iltihaplanmalarında genel belirtiler bunlar iken bunlar dışında daha ciddi belirtiler de kendini gösterebilir.
- Gözde ve baş bölgesinde ağrı
- Birbirine yapışan göz kapakları
- Görmede sorun (bulanıklık, karartı vs.)
- Işığa karşı aşırı duyarlılık
- İrin salgılanması
Gözde Ağrı
Gözü iltihaplanmaları gözün farklı bölümlerinde oluşmasına göre farklı belirtiler ve sonuçlar doğurur. Bunlardan birisi de gözde ağrıdır. Genellikle keratit ve dakriyosistit hastalığında bu belirti görülür. Bunun dışında diğer göz iltihaplanmaları çeşitlerinde de görülebilir.
Görüş Bulanıklığı
Göz iltihaplanmaları belirtilerinden birisi de görüşte bulanıklıktır. Bütün iltihaplanma çeşitlerinde görülebilir ve genellikle iltihaplanmanın ilk safhalarında görülür.
irin salgılanması
İrin salgılanması durumu göz iltihabı için ciddi bir durumun olabileceğinin işaretidir. Bu durumla karşı karşıya kalan kişilerde şiddetli bir ağrı görülebilir ve görmede bazı sıkıntılar yaşayabilirler.
Gözde Kızarıklık
Gözde kızarıklık göz iltihabı belirtilerinden bir tanesi olduğu gibi farklı bir göz hastalığına da işaret olabilir. Göz iltihabında genellikle ilk karşılaşılan bulgulardan bir tanesidir. Göz iltihaplanması çeşitlerinin hemen hemen tamamında görülebilir.
Kaşıntı Ve Yanma Hissi
Özellikle göz iltihaplanmasının blefarit türünde görülen bir belirti olmakla beraber diğer türlerinde de görülebilir. İltihaplanma sonucu göz çevresinde biriken bakterilerin orayı tahriş etmesinden dolayı istemsiz bir kaşıntı ve yanma hissi oluşur. Burada kişilerin elleriyle ya da farklı bir şeyle orayı kaşımaları tehlikeli bir durum yaratabileceği için en sağlıklı yol bir doktora başvurmaktır.
Göz Sulanması Ve Şişme
Blefarit ve orbital selülit gibi göz iltihaplanmaları türlerinde sık görülen bir belirtidir. Bunun dışında keratit türünde de görülebilir. Göz iltihaplanmalarında sulanma sık yaşanır ve anti bakteriyel bir yapıya sahip olduğu için vücut gözyaşı keselerinden gözyaşı salgılar. Bunun dışında yine göz iltihaplanmasında özellikle orbital selülit in ilk safhalarında hasta gözlerinde bir şişkinlik hissi yaşar ya da gözle görülebilecek küçük şişlikler oluşur; fakat ilerleyen safhalarda şişme kesinlikle olur. Yine aynı şekilde keratit ve blefarit türünde de hasta gözlerinde bir şişkinlik hissi ya da gözle görülebilecek küçük şişkinlikler yaşayabilir.
Göz İltihabı Tanı Ve Teşhis Yöntemleri
Gözler çok hassas ve dışarıdan etkilere açık bir durumda olduğu için günlük yaşamda ve iş hayatında oldukça dikkat edilmesi gereken bir organdır. Günlük yaşamımızda çok sık rastlanan bir göz hastalığı olduğu için gelişen tıp bilimi ve teknoloji ile beraber hem tanısı hem de tedavisi mümkün ve kolay bir duruma gelmiştir. Göz iltihaplanması durumu kendisini bir takım belirtiler şeklinde gösterir. Alanında uzman bir doktor ve sağlık kuruluşuna başvurmadan kendi başımıza çözebileceğimiz bir hastalık değildir; çünkü göz iltihaplanmasının nedeni ve teşhisi için profesyonel bir yardım gereklidir. Göz iltihaplanmasının nedenini belirlemek için doktorlar tarafından biyomikroskop ile muayene ve farklı muayene tetkikleri uygulanır.
Biyomikroskop ile Muayene
Biyomikroskop yöntemi muayene yöntemi sadece göz iltihaplanmasında değil farklı birçok göz hastalığını teşhis etmek için de kullanılan bir yöntemdir. Biyomikroskop denilen cihaz göz içerisine tutularak görüntü 5 ile 40 kat kadar büyütülür. Gözün içerisindeki katmanları ve göz iltihaplanmasına neden olan unsurların tespiti bu şekilde yapılır. Biyomikroskop cihazının karşısına oturtulan hasta sabit durur ve doktor göz içerisindeki katmanları inceler. Göz içerisindeki katmanlar ve göz kapağının içi ve dışına bakılır. Bu şekilde göz iltihaplanmasının türü belirlenir ve bu duruma göre tedavi yapılır.
Tetkikler
Bazı hastalıkların tanı ve teşhisi gözle bile görülebilirken bazılarınınki ise daha sağlıklı bir tedavi için farklı yollara başvurmayı gerektirmektedir. Bu yollardan birisi son zamanlarda kullanılmaya başlanmış biyomikroskop cihazı ile gözün katmanlarını incelemektir. Günümüzde hala kullanılan ve geçmişi daha eski olan diğer tetkik yöntemleri ise anjiyografi, ultrasonografi, ERG gibi ileri tetkik yöntemleridir.
Göz İltihabı Risk Faktörleri
Göz iltihabı her ne kadar sık rastlanan bir durum olsa da tedavisinde gecikildiğinde ya da tedavi edilmediğinde birçok riski de beraberinde getirir. Kişinin hayatını önemli bir derecede etkileyebilen bu riskler erken tanı, teşhis ve tedaviyle önlenebilir. Göz iltihaplanmasının yarattığı risklerden bazıları kirpiklerde dökülme, astigmat gibi kırılma hastalıkları ve farklı görme kusurları. Bu durumları doğuran nedenlerin ortaya konulması hayati bir derecede önemlidir. Göz iltihaplanmasına neden olan olaylar sistematik hastalıklardan ya da çevresel faktörlerden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Bu durumun iyi anlaşılması hastalığın tedavisi için de yol göstericidir.
Sistematik Hastalıklar
Göz iltihaplanmasına neden olabilecek durumlardan bir tanesi de sistematik hastalıklardır. Her ne kadar göz ile ilgili olmasa da gözü etkileyebilen bazı hastalıklar göz iltihaplanmalarına neden olabilir. Bunlardan bazıları şöyledir:
- Behçet hastalığı
- Vücudun başka bir yerinde başlamış ve göze kadar yayılmış viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar
- Vücudun farklı bir yerinde oluşmuş mantar
- Parazitler
- Göz travması ve ameliyatları
- Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları
- Romatizmal hastalıklar
- Ülseratif kolit
- Sarkoidoz
Çevresel Faktörler
Göz iltihaplanmasına neden olan önemli bir neden de çevresel faktördür. Gün içerisinde kullandığımız makinelerden çalıştığımız yerin temizlik duruma kadar birçok çevresel etken göz iltihaplanmasına neden olabilir. Gözlerimiz gün içerisinde sürekli olarak açık olduğundan ve etrafta gözle görülemeyecek çok fazla bakteri ve virüs olduğundan dolayı göz sağlığı açısından dikkatli olunması gerekmektedir. Göz iltihaplanmasına neden olan çevresel etkenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Kirli ellerle gözlerin ovuşturulması
- Kirli bir ortamda çalışmak
- Bakteri ve virüsün fazla bulunduğu bir ortamda bulunmak
- Çok fazla ışığa maruz kalmak
- Gözün kozmetik ürünlere maruz kalması
- Kontakt lens kullanan kişilerin lensleri steril bir ortamda tutmaması
- Göze lens takarken temiz ellerle takılmaması
Göz İltihabı Komplikasyonları
Göz iltihabı sorunu dışarıdan görüldüğünde basit bir durum olsa da erken tanı ve tedavi hayati bir önem taşımaktadır. Uygulanan yanlış bir tedavi ya da umursamazlık birçok farklı sonuca neden olabilir. Bunlardan bazıları görme kaybı, görmede bozukluk ya da kalıcı astigmat.
Kalıcı Astigmat
Göz iltihaplanması durumunda yanlış tedavi ya da tedavide geç kalınması durumunda birçok farklı komplikasyon gelişebilir. Bu komplikasyonlardan birisi de kalıcı astigmat durumudur. En çok yumuşak lens kullanan kişilerde derin kornea iltihaplanmaları oluştuğunda tedavisi yapılmadığında ya da geç yapıldığında ve kalıcı astigmat oluşur. Alerjik durumlardan dolayı iltihaplanma oluşan kişilerde gözlerde kaşınma çok oluştuğu için kornea tabakasında incelme oluşabileceğinden yine kalıcı astigmata ve koretakonus denilen hastalık oluşabilir.
Göz İltihabı Nasıl Önlenir
Göz sağlığı hayati bir önem taşır. Görme gibi çok işlevsel bir duyumuzun zarar görmemesi için göz sağlığımıza dikkat etmemiz gerekir. Göz sağlığını tehdit eden en önemli ve en sık rastlanılan durum ise göz iltihabıdır. Göz iltihabına yakalanmamak için kişinin kendi başına ya da bir göz doktorundan yardım alarak uygulayabileceği bazı önlemler mevcuttur. Bu önlemler hem göz iltihabını önlemeye yöneliktir hem de göz iltihabı oluştuğu zamanda tedaviye yardımcı olabilir. Bu önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Alerjilere karşı önlem almak
- Göz hijyenini sağlama
- Makyaj malzemelerinin kullanımına dikkat etmek
- Kontakt lens kullanımında dikkatli olmak
Alerjilere Karşı Önlem Almak
Göz iltihaplanmalarının en sık rastlanılan nedenlerinden birisi de alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişen iltihaplanmalardır. Herhangi bir şeye ya da duruma karşı oluşan alerjileri önlemek adına alınabilecek önlemler aynı zamanda göz iltihaplanmalarının da önüne geçer.
Göz Hijyenini Sağlama
Gözlerimiz gün içerisinde görme duyumuzu kullandığımızdan dolayı sürekli açık olur ve dışarıdan etkilere karşı hassas bir durumdadır. Bu hassasiyet asla görmezden gelinmemeli ve göz hijyeni her daim sağlanmalıdır. Özellikle gün içerisinde işten ya da farklı bir sebepten dolayı bulunduğumuz ortamlarda gözlerimizin temiz kalması ve zarar görmemesi için koruyucu önlemler alınmalıdır. Bunun dışında gün içerisinde tozdan veya kirden dolayı oluşabilecek bakteriyel enfeksiyonlara karşı yüz temizliğine önem gösterilmelidir; çünkü yüz bölgesinde başlayabilecek bir bakteriyel çoğalma yayılarak gözlere etki edebilir. Bunun yanı sıra ellerimiz kirli iken istemsiz bir şekilde gözlerimize dokunduğumuzda da bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğimiz için ellerimizi de temiz tutmalıyız.
Makyaj Malzemelerinin Kullanımı
Gün içerisinde estetik kaygıdan dolayı ya da farklı bir sebepten dolayı özellikle göz kenarına yapılan makyaj göz iltihaplanmalarına neden olabilir. Bundan dolayı hem makyaj yapılmadan önce hem de makyaj yapıldıktan sonra yüz ve göz çevresi yıkanmalıdır. Makyaj yaparken çok titiz ve dikkatli davranılması gerekmektedir. Açık ve bakteriyel enfeksiyonlara açık bir durumda olan makyaj malzemelerinin göz içerisine kaçması yine göz iltihaplanmalarına neden olabilir.
Kontakt Lens Kullanımı
Özellikle görme bozukluğu olan kişilerde sık rastlanan bir durum olan kontakt lens kullanımı azami özen isteyen bir durumdur. Kontak lensin saklanmasından, takarken ellerin temizliğine kadar çok titiz olunması gerekmektedir. Kontak lensler gece yatarken çıkarılıp sabah geri takılırken özel solüsyon içerisinde ve steril bir ortamda saklanmalıdır. Bunun dışında kontak lens gözde çok uzun süre durmamalıdır aksi takdirde gözde bakteriyel birikme için zaman tanınmış olur. Kontakt lens takarken ellerin temiz olması çok önemlidir. Kirli ellerle takılan kontakt lens yoğun bir bakteri üretimine neden olur ve çok ciddi sorunlara yol açabilir. Kontakt lens kullanımından dolayı oluşan göz iltihaplanmaları daha tehlikeli bir durumdur; çünkü bakteriyel enfeksiyon gözün iç kısımlarında meydana gelebilir ve sonu görme kayıplarına kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurur.
Sık Sorulan Sorular
Göz iltihaplanması kimi zaman çok umursanmadığı için tehlikeli durumlar olabilir. Bu durumun en önemli nedenlerinden birisi de halk arasında göz iltihaplanmasının ya çok hafife alınması ya da eksik ve yanlış bilgi birikimidir. Göz iltihaplanması ile karşı karşıya kalan kişilerin durumun ciddiyeti fark etmeksizin en kısa sürede bir göz doktoruna ya da bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.
Göz iltihabı kör eder mi?
Göz iltihabı farklı nedenlerden dolayı oluşur ve sonuçları da farklılık gösterir. Göz iltihabının gözün hangi katmanında oluştuğuna göre de iltihabın türü değişir, buna bağlı olarak da yöntemi de değişir. Göz iltihabı gözün eğer daha iç kısımlarında oluşursa daha ciddi bir durumdur ve bu durum görme kayıplarına yani körlüğe kadar gidebilir. Göz iltihaplanması durumunda erken tanı ve tedavi en önemi noktada durmaktadır. Gözün hangi katmanında oluştuğu fark etmeksizin eğer tedavide çok geç kalınırsa ya da hiç tedavi edilmezse yüksek ihtimalle görme kaybıyla sonuçlanır; fakat tehlikeli bir bölgede oluşsa dahi eğer erken tanı ve tedavi uygulanırsa büyük bir sorun çıkmadan hasta sağlığına kavuşabilir.
Göz iltihabı tedavisi nasıl yapılır?
Göz iltihabı birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir ve iltihabın oluştuğu bölgeye göre türü ve tedavi yöntemi de değişiklik gösterir. Göz iltihabı bakteriyel bir nedenden dolayı oluşmuş ise ve erken tanı konulmuş ise basit antibakteriyel ilaçlar ile tedavi mümkün olabilir; fakat eğer tanı da geç kalınmışsa cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Mantarlara, virüslere ya da alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişen göz iltihaplarının tedavileri de kendilerine has olmaktadır. Dakriyosistit türünde olan göz iltihabında iki durum vardır: akut dakriyosistit ve kronik dakriyosistit. Akut darkiyoy sistit genellikle medikal tedaviler ile giderilebilirken kronik dakriyosistit için cerrahi operasyon şarttır.
Göz iltihabı yüksek ateş yapar mı?
Göz iltihabında erken tanı ve teşhis önemli bir yerde durmaktadır ve bu erken tanıya yardımcı olabilecek belirtilerden bir tanesi de yanmadır. Göz etrafında yanmalar göz iltihabının belirtilerinden bir tanesidir ve genellikle iltihabın ilk aşamalarında kendini göstermektedir. Fakat iltihap tedavi edilmezse belirtiler yüksek ateş ve baş ağrısı gibi ciddi durumlara dönüşür.
Bebeklerde göz iltihabı görülür mü?
Göz iltihabı durumu oluştuğu yere göre farklı isimler alır ve durumun önemi de buna göre değişir. Gözyaşı kesesi olarak da bilinen dakriyosistit hastalığı gözün iç kısmında oluşan bir iltihaplanma türüdür ve oldukça tehlikelidir. Darkiyosistit’in iki türü vardır:
- Doğuştan oluşan dakriyosistit
- Sonradan gelişen dakriyosistit
Doğuştan gelen dakriyosistit genellikle 0-6 aylık bebeklerde görülen doğuştan gelen bir iltihaplanmadır. Genellikle bebekler doğduktan sonra en fazla 6 ay içerisinde gözyaşı kesesi kanalları açılır. Bu durumun genellikle 2 ile 6 ay arasında olur. Bazı bebeklerde gözyaşı keselerinde doğuştan gelen bir iltihaplanma olduğu için bu kanallar cerrahi bir yöntem ile açılır.
Güneş gözlüğü kullanımı göz iltihaplanmasını önler mi?
Güneş gözlüğü kullanımı, güneşten gelen zararlı ışınlardan gözü korumak için faydalı bir durumdur. Güneş gözlüğü kullanımı göz sağlığımız açısından faydalıdır fakat doğru bir şekilde kullanıldığında. Piyasada bulunan bazı kalitesiz ve polarize olmayan güneş gözlükleri gözü güneşin zararlı ışınlarından korumak bir yere dursun göze daha fazla zarar verirler. Bundan dolayı güneş gözlüğü kullanırken her güneş gözlüğü değil doğru güneş gözlüğü kullanımı oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra güneş gözlüğü kullanırken güneş gözlüğünün hijyeni de göz sağlığı için oldukça önemlidir. Gözlükler gözümüz ile çok yakın temas kurdukları için sürekli olarak steril bir yerde durmayan; bakteri ve virüs birikmesine çok müsait yerlerde duran güneş gözlükleri göz iltihaplanmasına neden olabilir.
Göz iltihabı için hangi ilaçlar kullanılır?
Göz iltihabına neden olan durumların tam tespiti tedavi için önemli bir yerde durmaktadır. Göz iltihaplanmasına neden olan eğer bakteriyel bir enfeksiyon ise tedavide antibakteriyel ilaçlar yeterlidir. Eğer bir virüs ise antiviral ilaçlar kullanılır. Eğer alerjik nedenlere bağlı olarak oluşmuş bir iltihaplanma ise alerjik reaksiyonun giderilmesi için kullanılan ilaçlar da göz iltihabı tedavisinin bir parçasıdır. Bunlar dışında her iltihaplanma ilaç tedavisi ile giderilmez ve ilaçlar dışında cerrahi operasyonların kullanılabilir.
Göz iltihabı için evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir?
Göz iltihabının ortaya çıkış nedenine göre tedavi yöntemi de değiştiği için bazı göz iltihaplanmalarına evde yapılabilecek herhangi bir şey yoktur ve bir göz doktoruna görmek zorunludur. Bunun dışında eğer göz iltihaplanması daha ilk evrelerde ve bakteriyel bir durum ise doktor onayı alınmış bazı antibakteriyel ilaçlar ile bu durum çözülebilir. Halk arasında yaygın olarak bilinen diş macunu ya da buz uygulaması gibi uygulamalar durumu daha da kötüye götürebilir. Bu bilgiler doğru değildir.
Göz iltihabı hangi hastalıkların belirtisidir?
Göz iltihabı çok farklı nedenlerle oluşabilir. Çevresel bazı etkenlere bağlı da oluşabilir sistematik olarak hastalıklara bağlı da oluşabilir. Göz iltihaplanması sistematik bazı hastalıklarla beraber ortaya çıktığı için bazı hastalıkların habercisi de olabilir. Bu hastalıklardan bazıları şu şekildedir:
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Behçet hastalığı
- Vücudun başka bir yerinde başlamış ve göze kadar yayılmış viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar
- Vücudun farklı bir yerinde oluşmuş mantar
- Parazitler
- Göz travması ve ameliyatları
- Romatizmal hastalıklar