Arpacık Göz Hastalığı
- Sık Sorulan Sorular
- Arpacık Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
- Arpacık Hastalığı Bitkisel Yöntemlerle Tedavi Edilebilir Mi?
- Gözde Oluşan Kitleyi Patlatmak Zararlı Mı?
- Arpacık Görme Kaybına Sebep Oluyor Mu?
- Arpacık Hastalığı Kimlerde Görülür?
- Arpacık Hastalığı Kaç Günde Geçer?
- Arpacık Hastalığına Tıbbi Müdahale Yapılmazsa Kendiliğinden Geçer Mi?
- Arpacık Hastalığı Tedavi Sonrası Tekrar Oluşur Mu?
- Arpacık Hastalığı Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?
- Arpacık Hastalığı Neden Oluşur?
Her ne kadar göz hastalığı olarak bilinse de arpacık hastalığı, göz kapaklarını tutan bir cilt hastalığıdır ve mikrobik bir hastalık olduğunu da belirtmek gerekiyor. Halk arasında it dirseği olarak da bilinen hastalık ile birlikte göz kapağı içerisinde iltihaplı bir beze oluşur ve göz kapağı kısa sürede şişerek kendini daha net bir şekilde belli eder.
Arpacık hastalığı kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır ve yalnızca çocuklarda değil, yetişkinlerde de görülen bir hastalıktır. Risk faktörlerinin çok fazla olduğunu da belirtmek gerekiyor ve bunlardan en bilineni ise temizlik ve bakımın doğru bir şekilde yapılmamasıdır. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülen bir hastalık olduğunu da söyleyebiliriz.
Arpacık Göz Hastalığı Hakkında
İt dirseği olarak da bilinen hastalık, göz kapağındaki iltihabın büyümesi ile kendini daha net bir şekilde ortaya koyuyor. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülen bu hastalık yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da görülebiliyor. Sağlık açısından olduğu gibi estetik açıdan da kişiye zarar veren bir hastalıktır ve kısa bir süre sonra görüş mesafesini de büyük ölçüde daraltır. Tedavi edilmediği birçok farklı hastalığı da gün yüzüne çıkartan tehlikeli bir hastalıktır. Erken teşhis ile birlikte kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor ve ilaç tedavisi de en başarılı yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Arpacık Göz Hastalığı Nedir?
Tıp dilinde ‘’Hordeolum’’ olarak da bilinen arpacık hastalığı, göz kapağı iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Göz kapaklarında bulunan yağ bezlerinin tıkanması ile birlikte ortaya çıkan mikrobik bir hastalıktır ve risk faktörleri de bir hayli fazladır. Tıkanma ile birlikte göz kapaklarının içinde iltihaplı bir beze meydana geliyor ve bu durum şişmeye neden oluyor.
Aureussebep isimli bakterinin de şişme sorununa neden olduğu ifade ediliyor ve göz bakımı doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde her yaş grubundaki insanın risk taşıdığını söyleyebiliriz. Tedavisi oldukça basit olan hastalık, erken teşhis ile birlikte ilaç tedavisi doğrultusunda kısa sürede ortadan kaldırılacaktır.
Göz Kapağı İyi Huylu Tümörleri
İyi huylu tümörler, kendiliğinden geçen ve kanser riski taşımayan tümörlerdir. Tedavi sürecinde doktor takibi düzenli olarak yapılır ve herhangi bir büyüme ya da gelişme söz konusu değilse müdahaleye gerek yoktur ancak takip süresince büyüme söz konusu ise vakit kaybetmeden müdahale etmekte fayda vardır. Göz kapakları da iyi huylu tümörlere ev sahipliği yapıyor ve bu bölgenin bakımı düzgün bir şekilde yapılmadığı takdirde arpacık gibi hastalıklar gün yüzüne çıkabiliyor.
Arpacık hastalığı, tedavi edilebilen bir hastalıktır ve herhangi bir şekilde cerrahi müdahale de gerektirmez. Endişe etmenize gerek yoktur ve en kısa süre içerisinde profesyonel yardım almanız yeterli olacaktır.
Melanom
Derinin en üst tabakasında konumlanmış olan ve ‘’Melanosit’’ olarak adlandırılan renk hücrelerinin farklı nedenlerden dolayı kötü hücreler ile birlikte çoğalmasına ‘’Melanom’’ adı veriliyor. Bu çoğalma durumu cilt kanserinin de en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Arpacık türü hastalıklar doğrudan kanser riski taşımaz ya da bu etkiyi göstermez ancak tedavi edilmediği takdirde birçok farklı hastalığa sebebiyet veriyor ve bu hastalıklar da kanser riski taşımaktadır.
Arpacık, halk arasında basit bir hastalık gibi lanse ediliyor ve insanların düştüğü en büyük hatalardan bir tanesi de budur. Her hastalık tehlikelidir ve arpacık belirtileri ile de karşı karşıya geldiğinizde hiç tereddüt etmeden uzman yardımı almanız gerekiyor.
Arpacık Göz Hastalığı Nedenleri
Genetik yatkınlık, arpacık hastalığının en önemli nedenleri arasında gösteriliyor ancak ailenizden birilerinde bu hastalığın olması sizin de kesinlikle bu hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmez. Risk altında olduğunuzu bilmeniz ve tedbirlerinizi de buna göre almanız yeterli olacaktır. Bir diğer neden ise göz ve çevresinin bakımının doğru bir şekilde yapılmıyor olmasıdır. Özellikle kadınlar makyajlarını silmeden yattıklarında kalıntılar cilde zarar verebiliyor, bu yüzden gün içerisinde yapılan makyajın mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Bir diğer neden olarak ise kirli ellerin göz ile temasını söyleyebiliriz. Bu bölgenin enfeksiyon kapma riski bir hayli fazla ve bu bağlamda dikkatli olmanız gerekiyor. Aksi takdirde arpacık hastalığı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Temizliğe Riayet Etmeme
Göz ve çevresi, kısa sürede enfeksiyon kapan ve tehdit oluşturan bölgelerden bir tanesidir. Kirli ellerle buraya dokunmak ya da bu bölgenin bakımını düzgün bir şekilde yapmamak da arpacık hastalığına neden olan faktörlerden bir tanesidir. Özellikle çocuk yaştaki kimseler gözü ile çok daha fazla oynuyor ve ebeveynlerin de bu konuda ekstra hassasiyet göstermeleri gerekiyor.
Göz ve çevresinin bakımı doğal ürünler ile yapılmalı ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu konuda göstereceğiniz hassasiyet, arpacık hastalığı riskini de en aza indirgeyecek ve sizleri de koruma altına alacaktır. Dikkatli davranmakta fayda var çünkü arpacık hastalığı tehlikeli bir hastalık ve birçok farklı göz hastalığına da neden olabiliyor.
Denizden Havuzdan Mikrop Kapma
Deniz ve havuz gibi kalabalık insan topluluklarının faydalandığı alanlar, ne yazık ki gerçek bir mikrop yuvası ve hassas bir bünyeye sahip iseniz bu tür yerlere girip çıktıktan sonra duş almanız ve özellikle göz bölgesinin temizliğini kusursuz bir şekilde yapmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Arpacık hastalığının en önemli nedenlerinden bir tanesi de mikrop kapma durumudur. Bu tür kalabalık ortamlar da mikropların kol gezdiği ortamlardır ve dikkat edilmediği takdirde hastalık kapmanız da oldukça kolay olacaktır. Hassas cilt yapısına sahip olan kimseler daha fazla risk taşıyor ve bu tür durumlardan daha fazla etkileniyorlar.
Göz Kapağı Enfeksiyonu Geçirme
Göz kapağı enfeksiyon riski de arpacık hastalığını tetikleyen faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Göz kapağı iltihabı ile birlikte göz kapağında meydana gelen şişme durumu görüş mesafesini de daraltıyor. Arpacık hastalığı çok sayıda risk faktörü barındırıyor ve dikkatli davranmadığınız takdirde risk grubunda yer almanız da mümkündür. Enfeksiyon riskinin birçok nedeni olabilir ve az önce bahsettiğimiz mikrop kapma durumu da göz kapağı enfeksiyonunu tetikliyor. Havuz ve deniz gibi kalabalık insan topluluklarına hizmet eden yerlere girip çıktıktan sonra göz ve çevresinin bakımı doğru bir şekilde yapılmalıdır.
Yetersiz Beslenme
Beslenme düzeni insan sağlığı için en önemli detaylardan bir tanesidir. Düzenli ve sağlıklı beslenme ile birlikte bağışıklık sistemine de katkıda bulunuyor ve vücudun savunma mekanizmasını daha güçlü hale getirebiliyorsunuz. Yetersiz beslenme durumunda ise bağışıklık sistemi çok kısa bir süre içerisinde çöküyor ve artık vücut kendini savunamaz hale geliyor. Bağışıklık sisteminin zayıflaması birçok hastalığı da beraberinde getiriyor ve arpacık hastalığı da bu hastalıklardan bir tanesidir. Özellikle çocuk yaştaki kimselerin bu konuda daha dikkatli davranmaları gerekiyor. Fast food ve aşırı yağlı gıdalardan olabildiğince uzak durmalı ve ev yemeklerine ağırlık verilmelidir. Yağda uzun süre kızartılan gıdalar da insan vücuduna zarar veren gıda grupları arasında yer alıyor. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak adına düzenli beslenme konusunda ekstra hassasiyet göstermek gerekiyor.
Makyaj Ürünlerinin Yan Etkisi
Makyaj ürünleri ve kozmetik markalarının piyasaya sürdüğü birçok ürün ne yazık ki kimyasal içerikler barındırıyor ve bu da insan cildi için zararlı bir durumdur. Kadınlar makyaj yaptıktan sonra kimi zaman bu makyajı silmeyi ihmal ediyor ve yataklarına da makyajlı bir şekilde giriyorlar. Makyaj ürünlerinin yan etkisi bu aşamada devreye giriyor ve kalıntılar arpacık hastalığı gibi birçok hastalığa sebebiyet verebiliyor.
Göz ve çevresinin bakımı mümkün olduğunca düzenli ve doğru ürünler tercih edilerek yapılmalıdır. Aksi takdirde arpacık gibi hastalıklar ile karşı karşıya gelme ihtimaliniz her geçen gün biraz daha artacaktır.
Kirli Ellerin Göz ile Teması
Özellikle çocuklar bu konuda daha dikkatsiz davranıyor ve kirli elleri ile göz ve çevresine dokundukları için mikropları da bu bölgeye taşımaları daha kolay bir hal alıyor. Ebeveynlerin bu konuda sorumluluk almaları gerekiyor ve dikkatli davranmalarında fayda vardır. Gün içerisinde çocuklar birçok noktaya elleri ile dokunuyor ve keşfetmek için de yine ellerini kullanıyorlar. Kirli ellerin göz ile teması durumunda elde bulunan mikroplar da direkt olarak göz bölgesine aktarılıyor. Çocuklarınızı arpacık hastalığından korumak isterseniz eğer bu konuda daha dikkatli olmanız gerekiyor ve çocuklarınızın ellerini gün içerisinde sık sık yıkamanızda fayda vardır.
Genetik Yatkınlık
Genetik faktörler, birçok hastalığın ailedeki diğer bireylere taşınmasına neden olabiliyor. Arpacık hastalığı da bu hastalıklardan bir tanesidir ve eğer ailenizde bu hastalığı yaşayan birileri varsa risk altında olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken hususları göz önünde bulundurarak hareket etmeli ve daha dikkatli davranmalısınız. Arpacık hastalığı tedavi edilebilen bir hastalık ancak kendiliğinden geçmesini beklediğinizde birçok farklı hastalık ile de karşı karşıya gelebiliyorsunuz.
Uzman yardımı almak her zaman için faydalı olacaktır ve erken teşhis ile birlikte ilaç tedavisi de etkisini daha hızlı ve güçlü bir şekilde gösterecektir. Genetik yatkınlık riski barındırıyorsanız eğer düzenli doktor kontrolleri ile birlikte tedbir alabilirsiniz.
Stres
Stres ve baskı ortamı, insan sağlığına en çok zarar veren durumlardan bir tanesidir. Özellikle son dönemde yetişkinler bunu daha sık yaşıyor ve bu durumla daha sık karşı karşıya geliyorlar. Stresli ortamlardan uzak durmak ve zihinsel rahatlığı elde etmek adına kendinize istirahat verebilirsiniz. Stres ve baskı ortamı, arpacık hastalığı ile birlikte psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor ve yalnızca arpacık hastalığından bahsetmek hatalı olacaktır.
Yoğun çalışma temposuna sahip kimselerde bu hastalığın daha fazla görüldüğünü söyleyebiliriz ve bu tür durumlarda işinize bir süreliğine ara verebilir ya da iş yükünüzü hafifletecek eylemlere imza atabilirsiniz. Çok düşünmek ya da üzerine gitmek ne yazık ki hem zihinsel hem de bedensel olarak sizlere zarar verecektir.
Makyaj Artıklarının Gözde Kalması
Makyaj yapan kadınların büyük bir kısmı, yatmadan önce makyajını temizlemeyi ihmal ediyor ya da vakit bulamadığı için bu durumu tercih etmiyor. Makyaj malzemelerinin büyük bir kısmı ne yazık ki kimyasal içeriklere sahip ve bu içeriklerin uzun süre ciltte kalması durumu da insan vücuduna farklı şekillerde zarar veriyor. Arpacık hastalığı da bunun en önemli göstergesidir. Göz bölgesinde kalan makyaj artıkları bir süre sonra bu bölgenin enfeksiyon kapmasına ve şişmesine neden oluyor. Eğer düzenli olarak makyaj yapıyorsanız yatmadan önce makyajınızı temizlemeyi de ihmal etmeyin. Bu detay çok daha sağlıklı bir hamle olacak ve cildinizi de büyük ölçüde rahat ettirecektir.
Arpacık Göz Hastalığı Belirtileri
Ağrı, kaşıntı ve yanma hissinin yanı sıra göz kapağının şişmesi de hastalığı net bir şekilde ortaya çıkartıyor. Arpacık hastalığının belirtileri oldukça keskindir ve diğer hastalıkları taklit etmediği için hastalığın daha kısa sürede teşhis ve tespit edilmesi de mümkündür. Hastalığın bir diğer belirtisi ise ışığa karşı yaşanan hassasiyet durumudur. Eskiye nazaran bu hassasiyet giderek artacaktır ve ışıklı ortamlarda rahatsız olduğunuzu fark etmeye başlayacaksınız.
Belirtilerden herhangi biri ile karşı karşıya geldiğinizde hastalığın kendiliğinden geçmesini beklemek ya da evde tedavi yöntemlerine başvurmak yerine uzmanların kapısını çalabilir ve profesyonel yardım alabilirsiniz. Bu sayede iyileşme süreci çok daha sağlıklı ve hızlı bir sürece dönüşecektir.
Göz Kapağında Şişlik ve Kızarıklıklar
Arpacık hastalığının teşhis edilmesinde fiziksel muayene yeterli olacaktır ve göz kapağında meydana gelen şişliğin yanı sıra kızarıklık durumu da hastalığı net bir şekilde ortaya koyan belirtilerden bir tanesidir. Arpacık hastalığı, diğer hastalıkları taklit edebilen bir hastalık değildir, bu yüzden belirtileri de daha keskin bir şekilde karşımıza çıkıyor. Göz kapağındaki şişlik durumu, hastalık tedavi edilmediği takdirde bir süre sonra görüş mesafesini de kısıtlayacak ve görme problemlerine neden olacaktır. Bu tür bir belirti ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde bir uzmandan yardım almanız ve erken teşhis için harekete geçmeniz daha doğru olacaktır.
Ağrı, Kaşıntı ve Yanma Hissi
Göz kapağının şişmesi ile birlikte ağrı, kaşıntı ve yanma hissi de ortaya çıkıyor. Özellikle göz kırpma durumunda bu sorunlar daha net bir şekilde fark ediliyor ve rahatsız edici bir hal alıyor. Hastalık tedavi edilmediği durumda bu sorunlar her geçen gün biraz daha artacak ve şiddetli bir hal alacaktır.
Arpacık hastalığının tedavisinde en çok tercih edilen yöntem olan ilaç tedavisi, etkisini kısa bir süre içerisinde gösterecektir. Doğal tedavi yöntemlerinden de yardım alabilir ve bu müdahaleleri evde kendi başınıza da sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz.
Işığa Karşı Aşırı Hassasiyet
Göz organı ışığa karşı her zaman için hassastır ancak arpacık hastalığı ile birlikte göz, yavaş yavaş işlevini yitirmeye başlıyor ve görevini de tam manasıyla yerine getiremiyor. Bu durum ışıklı ortamdaki hassasiyet durumunu da belli oranda arttırıyor. En önemli belirtilerden bir tanesi de budur ve bu tür bir sorun ile karşılaştığınızda da vakit kaybetmeden uzman yardımı almanız gerekiyor. Işığa karşı hassasiyet bazı hastalarda daha şiddetli olabiliyor ve ışıklı ortamda vakit geçirmek imkansız olabiliyor. Arpacık hastalığı bir an önce tedavi edilmelidir aksi takdirde ortaya çıkartacağı farklı komplikasyonlar ile birlikte yaşam kalitesini de her geçen gün biraz daha düşürecek ve insan vücuduna zarar verecektir.
Göz Çevresinde Sarı İltihap
Her hastada görülen bir durum değildir bu yüzden net bir belirti olarak bahsetmek doğru olmayacaktır. Göz çevresindeki sarı iltihap, göz kapağının şişmesine de katkıda bulunuyor. Sıkıldığı takdirde irine benzeyen bir sıvı fışkıracaktır ancak bunu amatör bir şekilde yapmak bir hayli tehlikeli bir durumdur. Sarı iltihap dışarıdan görülmeyebilir ancak az önce de belirttiğimiz gibi bölge sıkıldığı ya da bu bölgeye baskı yapıldığı takdirde patlama yaşanacak ve irin dışarıya çıkacaktır. İlaç tedavisi ile birlikte göz çevresinde meydana gelen iltihap durumunu ortadan kaldırmak da mümkündür. Arpacık hastalığı, belirtileri ile birlikte kendin net bir şekilde ortaya koyan ve yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır.
Gözde Batma Hissi
Arpacık hastalığının bir diğer önemli belirtisi de gözde meydana gelen şiddetli batma hissidir. Bu durum özellikle uykuları bölecek seviyeye ulaştığında çok daha acı verici olabiliyor. Batma hissi, ağrı ve yanma ile birleştiği takdirde yaşam kalitesini de düşürüyor. Vakit kaybetmeden tedavi olmanızda fayda var çünkü arpacık hastalığının ortaya çıkardığı komplikasyonlar gerçekten sıkıntılı durumlardır ve gündelik hayatlarınızı olduğu gibi iş hayatınızı da olumsuz etkileyecektir. Hastalık, aynı zamanda estetik açıdan da büyük sorunlar doğuruyor. Göz kapağının şişmesi, dikkat çekici bir görüntü oluşturuyor ve bu durum sosyal hayatı da olumsuz etkileyen sorunlardan bir tanesidir.
Gözyaşı Kanalından Mukus Akması
Çok sık görülen bir sorun olmasa da bazı hastalarda gözlemlendiği için bu detayı da aktarmakta fayda var. Göz yaşı kanalından mukus akması da arpacık hastalığının belirtilerinden bir tanesidir. Bazı hastalarda hiçbir şekilde görülmezken bazı hastalarda ise şiddetli bir hal alabiliyor.
Göz Çevresinde Şişlik
Göz kapaklarının şişmesi, göz çevresine de yansıyor ve kısa süre içerisinde bu bölge daha belirgin bir hal alıyor. Göz çevresindeki şişlik estetik açıdan da kaygı verici bir durum ve hastanın sosyal hayatını da olumsuz etkiliyor. Tedavi edilmediği takdirde şişlik her geçen gün biraz daha artacak ve görme problemlerine de neden olacaktır.
Kirpik Dökülmesi
Arpacık hastalığı mikrobik bir hastalıktır ve göz kapağındaki iltihaplanma ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Bu iltihaplanma göz ve çevresine de büyük ölçüde zarar veriyor ve kirpik dökülmesi de bu sorunlardan bir tanesidir. Dökülmeye başlayan kirpikler insan vücudunu daha çıplak bir hale getiriyor ve bu da olumsuz bir görüntü yaratıyor. Sosyal hayatı olumsuz etkileyen belirtilerden bir tanesidir ve hastalık tedavi edilmediği takdirde dökülmelerin şiddeti de belirgin bir şekilde artış gösterecektir.
Arpacık hastalığı kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır ve bahsi geçen komplikasyonlardan kısa süre içerisinde kurtulmak isterseniz eğer vakit kaybetmeden uzman yardımı almanız gerekiyor. İlaç tedavisi ile birlikte hem hastalıktan hem de komplikasyonlarından kısa süre içerisinde kurtulacaksınız.
Arpacık Göz Hastalığı Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Klinik ortamda gerçekleştirilecek olan muayene ile birlikte hastalığın teşhis edilmesi gayet kolaydır. Elle ve gözle yapılacak muayene ile birlikte tedavi planlaması da yapılıyor. Arpacık hastalığının tedavisinde genellikle ilaç tedavisi tercih ediliyor ve başarı oranı da bir hayli yüksektir. Düzenli ve doğru ilaç kullanımı ile birlikte 1 hafta gibi kısa bir sürede sonuç elde etmek mümkün hale geliyor. Arpacık hastalığının teşhis edilmesi oldukça kolay ve hastanın şikayetleri de göz önünde bulundurulduğu takdirde net bir sonuç elde edilecektir. Tedavi planlaması yapıldıktan sonra doktorunuz bu konuda da detaylı bilgi paylaşımı yapacak ve süreci sizlere de aktaracaktır.
Göz Muayenesi
Klinik ortamda sağlıklı bir muayene neticesinde arpacık hastalığı teşhis edilebiliyor. Göz muayenesi elle ve göz yordamı ile kolay bir şekilde yapılıyor ve bu sayede hastalık hakkında fikir yürütmek de mümkün oluyor.
Göz Kapağı İçi Muayenesi
Göz kapağı iltihaplanması olarak da tanımını yapabileceğimiz arpacık hastalığını teşhis etmek için göz kapağı içi muayenesine de ihtiyaç duyuluyor. El ve göz yordamı ile yapılacak muayene neticesinde hastalık teşhis edilecek ve tedavi planlaması da en sağlıklı şekilde ortaya konulacaktır. İlaç tedavisi en etkili yöntemlerden biri ve 1 hafta gibi kısa bir sürede etkisini de hızlı bir şekilde gösteriyor.
Arpacık Göz Hastalığı Risk Faktörleri
Arpacık hastalığını tetikleyen ve bu hastalığa sebep olan çok sayıda risk faktörü bulunuyor. Yetişkinler bu konuda bilgi sahibi ve kendilerini nasıl ya da ne şekilde koruyacaklarını biliyor ancak çocuklar henüz b konuda sorumluluk alacak yaşta olmayabiliyor. Kirli ellerin göz ile teması ya da göz ve çevresinin yeteri kadar temizlenmemesi durumu da risk faktörlerinden bir tanesidir. Risk faktörlerinden uzak kalabildiğiniz sürece hastalıktan kendinizi ve çocuklarınızı koruyabilirsiniz ancak genetik faktörler söz konusu ise bu konuda yapabileceğiniz çok fazla şey olmayabiliyor.
Yıkanmamış El ile Göze Temas
Kirli eller, mikropların taşınmasında en aktif organlardan bir tanesidir. Yıkanmamış ellerin göz ile teması durumunda birçok hastalık söz konusu hale gelebiliyor ve arpacık hastalığı da bunlardan bir tanesidir. Özellikle çocuklar bu konuda daha korumasız olabiliyor ve ebeveynlerin de bu konuda daha dikkatli olmaları e daha koruyucu bir tavır takınmaları gerekiyor.
Yıkanmamış ve kirli eller çok sayıda mikrobu da bünyesinde barındırıyor ve temas halinde bu mikroplar göz ve çevresine taşınıyor. Göz ve çevre bölgenin bakımı doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde mikroplar kalıcı olabiliyor ve devam eden süreçte arpacık hastalığı gibi birtakım sorunlar gün yüzüne çıkıyor. Hem çocukların hem de yetişkinlerin bu konuda ekstra hassasiyet göstermeleri ve gün içerisinde ellerini çokça yıkamaları gerekiyor.
Lens Kullanımı
Göz problemlerini azaltmak adına ya da estetik açıdan fayda sağlamak adına lens kullanıyorsanız, bu ürünleri takıp çıkartırken de dikkatli davranmanız gerekiyor. Lens suyu, lenslerin bakımı ve korunması adına kullanılan özel sulardır ve lensi gözünüze takmadan önce bu suda bekletmeniz gerekiyor. Ne yazık ki buna rağmen bile mikropların taşınması engellenemiyor ve lens kullanımı da arpacık hastalığını tetikleyen faktörlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Eğer lens kullanıyorsanız daha dikkatli davranmanız gerekiyor ve göstereceğiniz hassasiyet sizleri arpacık hastalığından bir nebze de olsa koruyacak ve uzak tutacaktır.
Göz Makyajının Temizlenmemesi
Makyaj ürünlerinin büyük bir kısmı kimyasal içeriğe sahip olduğu için insan vücuduna zarar verebiliyor ve özellikle yapılan makyaj uzunca bir süre ciltte kaldığı ve temizlenmediği takdirde bu artıklar daha fazla zarar verebiliyor. Göz makyajının temizlenmemesi de arpacık hastalığını tetikleyen faktörlerden bir tanesidir ve kadınların da bu konuda ekstra hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Gece yatmadan önce gün içerisinde kullandığınız makyajı mutlaka silmeniz ve temizlemeniz gerekiyor. Makyajla yatağa girdiğiniz takdirde cildiniz daha fazla zarar görüyor ve göz bölgesindeki makyaj kalıntıları da arpacık hastalığını tetikleyebiliyor. Göstereceğiniz hassasiyet sizleri büyük oranda koruyacak ve arpacık hastalığı riskini de azaltacaktır.
Arpacık Göz Hastalığı Komplikasyonları
Göz kapağı iltihaplanması olarak tanımını yapabileceğimiz arpacık hastalığı, halk arasında it dirseği olarak da biliniyor ve hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çok sık rastlanan bir sorun olduğunu söyleyebiliyoruz. Arpacık hastalığının çok sayıda komplikasyonu mevcut ve bunlardan bir tanesi de enfeksiyon durumudur. Gözdeki iltihaplanma her geçen gün biraz daha artıyor ve farklı göz hastalıklarına neden olabiliyor.
Enfeksiyon
İltihaplanma sorunu ortadan kaldırılmadığı ve hastalık tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon riski her geçen gün artacak ve göz hastalıklarına davetiye çıkartacaktır. Enfeksiyon, gözde kalıcı sorunlara da neden olabiliyor bu yüzden en tehlikeli durumlardan bir tanesi olarak nitelendiriliyor.
Arpacık Göz Hastalığı Nasıl Önlenir?
İt dirseği olarak da bilinen hastalık, sıcak su presi adı verilen yöntem ile evde tedavi edilebiliyor. Temiz bir havluyu sıcak suya bastırıp biraz beklettikten sonra arpacık hastalığının olduğu yere baskı yapar şekilde uygulamanız yeterli olacaktır. Bunu günde 2 ila 3 kez yapmanız yeterlidir. Evde tedavi yöntemlerinin sayısı bir hayli fazla ve profesyonel bir şekilde uyguladığınız takdirde başarılı sonuçlar elde etmeniz de mümkündür.
Arpacık hastalığının önüne geçmek için alabileceğiniz önlemlerden bir diğeri ise düzenli ve sağlıklı beslenmedir. Bağışıklık sistemini güçlendirecek her detay, insan vücudu için büyük bir önem taşıyor. Hijyen konusu da son olarak dikkat etmeniz gereken detaylardan biri olarak karşınıza çıkıyor. Özellikle göz ve çevresinin düzenli ve doğru bir şekilde temizlenmesi şarttır. Bu sayede arpacık riskini de ortadan kaldırmış olacaksınız.
Sıcak Su Yöntemi
Temiz bir havlu ya da bezi sıcak suya batırdıktan sonra arpacık hastalığının olduğu bölgeye tutmanız ve bir süre bekletmeniz yeterli olacaktır. Gayet basit olmasına rağmen etkili bir tedavi yöntemidir ve düzenli bir şekilde uyguladığınız takdirde kısa süre içerisinde sonuç elde edebilirsiniz. Sıcak su yöntemi eski yıllarda da çok fazla tercih edilen bir yöntemdi ve günümüzde de çok sık tercih edildiğini görebiliyoruz.
Beslenmeye Dikkat Edilmeli
Düzenli ve sağlıklı beslenme, insan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğu detaylardan bir tanesidir. Özellikle çocuk yaştaki kişilerin bu konuda daha hassas olmaları gerekiyor. Ebeveynler de bu sorumluluğu almalı ve çocuklarını buna yönlendirmelidir. Düzenli ve sağlıklı beslenme ile birlikte bağışıklık sistemi de güçlü kalacak ve vücut savunması daha güçlü bir hal alacaktır.
Hijyen
Kirli ellerle göze temas edilmesi, mikropların taşınmasını daha kolay hale getiriyor ve özellikle çocuklar bu konuda daha dikkatsiz bir tutum sergiliyorlar. Hijyen konusunda ebeveynlerin de birtakım önlemler almaları gerekiyor ve çocuklarını kontrol altında tutmalıdırlar.
Sık Sorulan Sorular
Arpacık, bilinen diğer adı ile it dirseği, halk arasında basit bir hastalık olarak karşılık buluyor ancak komplikasyonlarını incelediğimizde ne denli ciddi bir hastalık olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Kısa sürede tedavi edilebilen bu hastalık ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde kendiliğinden geçmesini beklemek yerine bir uzmandan yardım almanız daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Arpacık Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Arpacık hastalığı birçok farklı tedavi yöntemi ile kolay bir şekilde tedavi edilebiliyor. Bunlardan bir tanesi ve en etkili olanı kesinlikle ilaç tedavisidir. Krem ve losyonla ile birlikte hastalığın tedavisi mümkündür ve kısa sürede sonuç elde edilebiliyor. Bir diğer yöntem ise ve de tedavi yöntemi olan sıcak su presidir. Kolay uygulayabileceğiniz bu yöntem de yine düzenli bir şekilde gerçekleştirildiği takdirde etkisini hızlı bir şekilde gösterecektir.
Arpacık Hastalığı Bitkisel Yöntemlerle Tedavi Edilebilir Mi?
Arpacık hastalığının tedavisinde doğal yöntemler de çok fazla tercih ediliyor ve alternatif tıbbın insanlar ile buluşturduğu bitkisel tedavi yöntemleri de bunlardan bir tanesidir. Süt ve zerdeçal kürü en çok bilinen ve uygulanan kürlerden bir tanesidir ve saplıklı bir uygulama olduğu uzmanlar tarafından da onaylanmıştır.
Gözde Oluşan Kitleyi Patlatmak Zararlı Mı?
Gözde meydana gelen kitle, içi irin dolu bir kitledir ve patlatıldığı takdirde sarı bir sıvı ortaya çıkacaktır. Bu kitleyi patlatmak elbette zararlı ve gözde kalıcı hasarlar bırakması da söz konusu olabilir. Patlatmak yerine doğru tedavi yöntemini belirlemek ve bu tedaviyi sorunsuz bir şekilde uygulamak kesinlikle daha doğru bir tercihtir.
Arpacık Görme Kaybına Sebep Oluyor Mu?
Doğrudan olmasa da dolaylı yoldan görme kaybı yaşatabilen bir hastalıktır. Göz kapağının göz bölgesini ele geçirmesi ve şişmesi ile birlikte görüş mesafesi de kısıtlanıyor ve daralıyor. Bunun yanı sıra hastalık tedavi edilmediği takdirde birçok farklı göz hastalığını da beraberinde getiriyor ve bu hastalıklar da görme kaybı yaratabiliyor.
Arpacık Hastalığı Kimlerde Görülür?
Yetişkinlerde ve çocuklarda görülen bu hastalık, geniş bir yaş grubunu risk altında tutuyor. Risk faktörlerini göz önünde bulundurarak hareket ettiğiniz ve önlemlerinizi aldığınız takdirde hastalık ile karşı karşıya gelme riskiniz da azalacaktır.
Arpacık Hastalığı Kaç Günde Geçer?
İlaç tedavisi tercih edildiği ve ilaçlar düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde 1 hafta gibi kısa bir sürede sonuç elde etmek mümkündür. Yine evde tedavi yöntemleri de bu süreye karşılık geliyor ancak önceliğiniz her zaman için uzman yardımı olmalıdır. Bitkisel tedavi yöntemlerinin de başarı oranı bir hayli yüksek ve doğru uygulama ile birlikte en fazla 1 haftada normale döneceksiniz. Arpacık hastalığı bir hayli tehlikeli bir hastalık ve komplikasyonları göz önünde bulundurulduğu takdirde bunu daha net bir şekilde görebiliyoruz.
Arpacık hastalığı kısa sürede ve kolayca tedavi edilebilen bir sorundur. Tetkikler neticesinde en doğru tedavi yöntemi belirlenecek ve hareket geçilecektir. Kullanacağınız ilaçlar ağrı ilaçlar değildir ve yan etkileri konusunda da endişe etmenize gerek yoktur.
Arpacık Hastalığına Tıbbi Müdahale Yapılmazsa Kendiliğinden Geçer Mi?
Arpacık hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Profesyonel müdahale şarttır ve bu sayede hastalığın tedavi süreci de daha sağlıklı ve daha hızlı bir hal alabiliyor. Tıbbi müdahalenin yanı sıra bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerini de tercih edebilirsiniz ve bu tedavi türleri de başarı oranı yüksek müdahalelerden bir tanesidir.
Arpacık Hastalığı Tedavi Sonrası Tekrar Oluşur Mu?
Arpacık hastalığı tekrar eden bir hastalıktır ve risk faktörlerini göz önünde bulundurarak hareket etmediğiniz takdirde ne yazık ki bir kez daha karşınıza çıkabiliyor. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen bu hastalık, kronik hale geldiği takdirde daha tehlikeli ve zararlı olabiliyor. Göz ve çevresinin bakımını doğru ve düzenli bir şekilde yapmanız, düzenli beslenmeniz ve bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalardan yardım almalısınız. Göz ve çevresi mikrop kaptığı takdirde arpacık tetiklenecek ve bir kez daha meydana gelecektir.
Arpacık Hastalığı Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?
Göz kapağı iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan arpacık hastalığının tedavisinde genellikle ilaç tedavisi tercih ediliyor. İltihabı yumuşatması için daha çok göz damlası ve antibiyotik içerikli ilaçlara başvuruluyor. Yan etkileri çok az olan bu ilaçları düzenli ve doğru bir şekilde kullandığınız takdirde sizler de başarılı sonuçlar elde edecek ve hastalıktan kısa süre içerisinde kurtulacaksınız. Ağrı kesiciler de destekleyici ilaç gruplarından bir tanesidir ve arpacık hastalığının komplikasyonlarından biri olan ağrı durumunu da kısa sürede ortadan kaldıracaktır. Enflamatuar damlalar ise gözde meydana gelen diğer sorunların giderilmesinde etkilidir ve büyük bir rahatlama sağlar.
İlaç kullanımı devam ettiği sürece arpacık hastalığının günden güne iyileştiğini ve yok olduğunu sizler de fark edeceksiniz. En etkili tedavi yöntemlerinden bir tanesi olan ilaç tedavisi boyunca doktor kontrolleri de devam edecektir ve bu kontroller sayesinde tam iyileşmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmek de mümkün hale geliyor. Erken teşhis ile birlikte hastalığın daha kısa sürede tedavi edilebildiğini de belirtmekte fayda var ve bu sayede farklı bir tedavi yöntemine de gerek duyulmayacaktır.
Arpacık Hastalığı Neden Oluşur?
Arpacık bakterilere bağlı oluşmaktadır. Göz kapaklarının doğru formda durmasını sağlayan yağ dokularına bulaşan bu bakteri bölgeyi iltihaplı hale getirmektedir. İltihap görüldükten hemen sonra müdahale gerçekleştirilmezse bu dokuların sertleşerek kiste dönüşme ihtimali de bulunmaktadır ki kiste dönüşen arpacık hastalığına şalazyon adı verilmektedir.