Vitrektomi Ameliyatı
Anestezi Türü | : Lokal / Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 1 - 2 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 5 Saat |
İşe Dönme Süresi | : 1 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Vitrektomi Ameliyatı Ne Kadar (Kaç Saat) Sürer?
- Vitrektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
- Vitrektomi Ameliyatı Olmak Şart mı?
- Vitrektomi Ameliyatı Kimlere Yapılır?
- Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Körlük Riski Nedir?
- Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Kanama Normal mi?
- Vitrektomi Ameliyatından Sonra Göz Bandı Ne Zaman Çıkarılır?
- Vitrektomi Ameliyatının Başarı Şansı Nedir?
- Dikişli Ameliyattan Sonra İyileşme Kaç Gün Sürer?
- Vitrektomi Ameliyatı Yapılmazsa Körleşme Olur mu?
- Vitrektomi Sonrası Katarakt Olur mu?
- Vitrektomi Ameliyatından Sonra Görme Kaybı Olur mu?
- Vitrektomi Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?
- Vitrektomi Ameliyatı Başarı Oranı Nedir?
- Vitrektomi Ameliyatı Neden Yapılır?
- Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?
- Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?
- Vitrektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Vitrektomi Ameliyatına Hangi Bölüm / Doktor Bakar?
Vitrektomi, göz içindeki vitreus dokusunun kısmen ya da tamamen boşaltıldığı ameliyattır. Boşalan vitreus dokusunun yerine göz içi salgısal sıvısı dolar. Vitreus, gözün arka kısmında bulunur ve gözde büyük bir alanı kaplar. Gözün arka kısmı, sinir iletilerini beyne taşıyarak görüntünün oluşmasını sağlar. Bu alanda vitreus ve retina yer alır. Bölgede oluşan bazı hastalıklar sonucunda vitrektomi ameliyatı gerekli olur. Vitreusun boşaltılması ile bölgedeki sorunlara ulaşma şansı doğar.
Vitrektomi farklı birçok sorunun çözümünde kullanılabilir. Vitreus içindeki kanamalar, enfeksiyon, bölgede başka bir cisim bulunması gibi sorunlarda ameliyat gerekli olur. Genellikle vitrektominin gerekli olduğu durumlarda uygulanmazsa gözde büyük sorunlar oluşur. Körlük veya gözün kaybedilmesi yaşanabilir. Kimi durumlarda tek ameliyat çözüm olmaz ve ek işlemler gerekebilir ya da sorun tekrarlayabilir.
Operasyon sonrasında hekim kontrollerinin aksatılmaması lazımdır. Bunlara düzenli olarak gitmek gerekir. Doktorun belirttiği hususlara dikkat edilmelidir. İyileşme sürecinde hastanın dikkati, sürece doğrudan etki eder.
Vitrektomi Ameliyatı Hakkında
Vitrektomi ameliyatlarına pars plana vitrektomi de denir. Ameliyatlarda temel olarak küçük kesilerle bölgeye girilir ve işlem için uygun emici aletlerle vitreus boşaltılır. Gerekliliğe göre dokunun bir kısmı ya da tamamı çıkarılabilir.
Çeşitli sebeplerle görme fonksiyonu bozuluyorsa vitrektomi gerekebilir. Görüntünün oluşmasını engelleyen; bölgedeki kanama, iltihap, başka bir cisim gibi bir sorunsa ameliyat ile bu sorunların ortadan kaldırılması gerekir. Gerekli olduğu halde ameliyat yapılmazsa sorunlar körlük, gözün küçülmesi, sönmesi gibi daha ciddi durumlara yol açabilir.
Vitrektomi gerektiren birçok sorun vardır. Bunlardan en sık karşılaşılanları diyabetik retinopati, gözün içinde oluşan kanama, makulada delik ya da kırışıklık olması, sinir ağı tabakasındaki yırtıklar, göz ameliyatlarından sonra enfeksiyon oluşması, gözün başka bir cisimle yaralanması şeklindedir.
Operasyon dikişli ya da dikişsiz şekilde olmak üzere iki farklı türde de yapılabilmektedir. Hasta, lokal ya da genel anestezi ile uyuşturularak yapılır. Vitrektomi gerektiren hastalığa göre işlem sırasında göze hava, gaz, silikon yerleştirilebilir. Hava veya gaz yerleştirildiyse bunlar zamanla emilir ve çıkarılmaları gerekmez. Yerleştirilen maddenin tipine göre bir iki hafta görmede azalma söz konusu olur.
Vitrektomi Nedir?
Gözün içinde bulunan vitreusun ameliyat ile boşaltılmasına vitrektomi denir. Vitreus, gözün büyük bir bölümünü kaplar. Şeffaf ve jele benzer bir yapıdadır. Gözün arka kısmından kaynaklanan hastalıkların tedavisinde vitreusun bir kısmının ya da tamamının boşaltılması gerekebilir. Bu cerrahi işleme vitrektomi denir.
Vitrektomi, göze küçük aletlerle girilerek vitreusun çıkarılması şeklinde gerçekleştirilir. Dikişli veya dikişsiz olarak yapılabilir. Gözde enfeksiyon, kanama, yaralanma gibi durumlarda gerekli görülür.
Vitrektomi Neden Yapılır?
Gözün arka kısmından kaynaklanan hastalıklarda veya yaralanma gibi durumlarda, sorunlu bölgeye ulaşmak ve tedavi etmek için vitrektomi uygulanır. Vitreusun bulunduğu alanda kanama, gözde enfeksiyon ya da farklı bir cisim varsa vitreusun boşaltılması gerekir. Ameliyat gerekli olduğu halde gerçekleştirilmezse görme fonksiyonu kaybedilebilir, göz küçülüp sönebilir. Bu ihtimallerin yaşanmaması için cerrahi işlem uygulanır. Gözün anatomik yapısının ve görme fonksiyonunun korunması işlemin öncelikli amacıdır. Fakat bunları sağlamak için ek işlemler gerekebilir.
Hangi Hastalar İçin Uygulanır?
Vitrektomi, çok çeşitli sorunların tedavisinde kullanılabilir. Önde gelen sebepler, ilerlemiş şeker hastalığı durumlarında gözde oluşan sorunlar, gözde kanama, makulada delik, retinadaki sorunlar, gözün iç bölgesinde enfeksiyon şeklinde sıralanabilir.
Diyabetik Retinopatisi
Diyabet, şeker hastalığı olarak da bilinir. Kan şekerinde yükselme şeklinde görülür. Hastalık, gözdeki retinaya, kılcal damarlara zarar verir. Bunun sonucunda görme işlevinde kayıplar yaşanabilir. Diyabetik retinopatisi, şeker hastalığından kaynaklanan göz sorunudur. Şeker hastalığı tanısı koyulan hastaların gözleri de kontrol edilir. Eğer, retinopati yoksa yılda bir defa göz muayenesi yapılmalıdır. Şeker hastalığının yaşandığı süre, retinopati ihtimaline etki eder. Hastalığın tanısı koyulduktan 10 yıl sonda gözü etkileme olasılığı artar. Diyabetik retinopati, göz içinde kanamalara neden olur. Hastalığın evresine ve diğer tedavilere verdiği yanıta göre vitrektomi ameliyatı gerekebilir. Göz içindeki kanama, vitrektomi ile boşaltılır.
Vitreus Kanaması
Vitreus içinde oluşan kanamalara vitreus hemorajisi denir. Göz içinde oluşan kanamaların çok çeşitli sebepleri olabilir. Kılcal damarlarda oluşan tıkanıklık, çeşitli darbeler, retinada yırtık, lösemi gibi sorunlar kanamalara yol açabilir. Vitreus içindeki kanamaların tedavisi, kanamanın nedenine göre değişir. Kimi zaman acil olarak cerrahi işlem gerekse de kimi zaman başka tedavi yöntemlerine başvurulur. Diğer tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda vitrektomi yapılır.
Makula Deliği
Makula, retinanın ortasında bulunur. Makulanın da ortasında, ayrıntılı görmeyi sağlayan sarı nokta yer alır. Makula deliği ortaya çıktığında çevresel görmede sorun oluşmaz fakat merkezi ve ayrıntılı görme zorlaşır. Makula deliği genellikle ilerleyen yaş ile ortaya çıkar. Fakat başka sebepleri de olabilir. Bazı durumlarda tedavisinde vitrektomi gerekebilir.
Retina Yırtıkları
Yaşın ilerlemesiyle vitreus bazı değişikliklere uğrar. Yapısı ve dokusu bozulur ve retinadan ayrılmaya başlar. Vitreus retinadan ayrılırken retina yırtılabilir. Bunun dışında yaralanma ve çeşitli hastalıklar da retina yırtıklarına neden olabilir. Genellikle lazer ile tedavi edilir. Bazı durumlarda vitrektomi gerekebilir.
Preretinal Membranlar
Preretinal membranlar, gözdeki sinir ağında, retinada oluşan hasarlardır. Bazı durumlarda tedavisi için vitrektomi gerekir.
Göz Yaralanmaları
Gözün aldığı darbeler, çeşitli travmalar sonucu göz içinde kanamalar oluşabilir. Bunun dışında göze yabancı bir cismin girmesi gibi çeşitli yaralanmalar sonucu vitrektomi ameliyatı ile vitreusun boşaltılması gerekebilir.
Göz Ameliyatları Sonrası Göz İçi Enfeksiyonlar
Çeşitli göz ameliyatlarından sonra gerekli önlemler alınmadığı takdirse enfeksiyon oluşabilir. Göz içindeki enfeksiyonun temizlenmesi için vitrektomi gerekebilir.
Ameliyat Yöntemleri
Vitrektomi ameliyatları dikişli veya dikişsiz tekniklerle gerçekleştirilebilir. Dikişli ameliyatta, açılan girişler yeterince küçük olmadığından ve konjonktiva tabakası açıldığından dikiş atılması gerekir. Mikro cerrahi ile gerçekleştirilen ameliyatlarda kullanılan cihazlar çok daha küçük boyutlu olur, konjonktiva açılmaz ve dikiş atılmasına gerek kalmaz. Mikro cerrahi, diğer tekniğe göre daha yeni bir işlemdir. Dikişlerden kaynaklanan bazı komplikasyonların önüne daha rahat geçilebilir.
Dikişli Ameliyat(20 Ölçek)
Dikişli vitrektomi ameliyatı, genel veya lokal anestezi atında gerçekleştirilebilir. İşlem sırasında konjonktiva tabakası açılır ve göze üç girişten müdahale edilir. Bir girişten göze sıvı akışı sağlanır, diğer girişlerden ışık kaynağı ve vitrektom cihazı için kullanılır. Vitrektom cihazı keserek ve emerek vitreusu parça parça çıkarır. Vitreusun boşaltıldığı alanlar aynı anda sıvı ile doldurulur. Ameliyat, bu işlem için kullanılan lensler ve ameliyat mikroskobu yardımı ile gerçekleştirilir. İşlem biterken, vitreustan boşalan alanlar hava, gaz veya silikon yağı kullanılarak doldurulur. Gaz kullanıldıysa, zaman içinde vücut tarafından emilir ve çıkarılmasına gerek kalmaz fakat silikon yağı yerleştirildiyse bunun ilerleyen dönemde başka bir işlemle çıkarılması gerekir. Ameliyat sonlanırken, açılan üç giriş ve konjonktiva dikiş ile kapatılır.
Mikro Cerrahi
Dikişsiz vitrektomi ameliyatı, yeni sayılabilecek bir tekniktir. İşlem mikro cerrahi aletler ile gerçekleştirilir. Bu aletlerin çapları 0.64, 0.5, 0.42 şeklinde, oldukça küçüktür. Bu yüzden dikiş atılmasına gerek kalmaz ve konjonktiva da açılmaz. Lokal anestezi altında uygulanan işlem, dikişli ameliyata göre daha kısa sürer. Mikro cerrahi ile gerçekleştirilen ameliyatlarda, dikişlerden kaynaklanan sorunlar yaşanmaz. İyileşme daha hızlı seyreder ve hastalar daha rahat bir süreçten geçerler.
Anestezi Türü
Vitrektomi, hastanın durumu ve uygulanacak teknik göz önünde bulundurularak genel veya lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir. Genel anestezide hasta tamamen uyutulur, lokal anestezide sadece ilgi bölge uyuşturulur.
Genel Anestezi
Genel anestezi altındayken hastanın bilinci geçici olarak kapanır. Damar yoluyla hastaya verilen ilaçlar ile uyutma gerçekleştirilir. Anestezinin devam ettiği süre boyunca, anestezi uzmanı hastanın yanında bulunur ve gerekli cihazlar yardımıyla kalp elektrosu çekilir, tansiyon ve oksijen seviyesi kontrol edilir. İşlemle merkezi sinir sistemi geçici olarak bloke edilir. Genel anestezi altındayken hastanın solunumu doğal yollarla sağlanmaz. Entübasyon ile solunum tamamen anestezi uzmanının denetimiyle gerçekleşir. Ameliyat tamamlandığında hastaya verilen ilaç ve gazlar kontrollü olarak kesilir ve anestezinin etkisi ortadan kalkmaya başlar.
Lokal Anestezi
Lokal anestezide sadece ameliyatın yapılacağı bölge uyuşturulur. Hastanın bilinç durumu açık olur. Anestezik madde, uyuşturulacak bölgenin çevresine enjekte edilir. Böylece söz konusu alanda bulunan sinirler uyuşur. Madde enjekte edildikten beş dakika sonra uyuşma gerçekleşmiş olur ve ameliyata başlanabilir.
Vitrektomi Ameliyatı Öncesi
Vitrektomi ameliyatından önce gerekli bazı hazırlıklar yapılır. Ameliyatı gerektiren sorun, hastanın genel sağlık durumu incelenir. Ameliyatın seyri planlanır. Ameliyatın ayrıntıları, öncesi ve sonrası hakkında hasta bilgilendirilir. Ameliyatta kullanılacak anestezi türüne göre bazı ek önlemler gerekebilir.
Genel Kontroller
Ameliyatın hangi soruna yönelik yapılacağı araştırılır. Hastanın öyküsü alınır, gerekli muayeneler yapılır, ameliyatın gerekliliği ve tedavi yöntemleri belirlenir. İşlemde kullanılacak anestezi türüne karar verilir. İşlemden önce bırakılması gereken ilaçlar varsa belli bir süre önceden doktor kontrolünden bıraktırılır. İşlemin ayrıntıları ve sonrasındaki süreç hakkında hasta bilgilendirilir.
Hasta Öyküsü
Vitrektomi gerektiren rahatsızlığın seyri, diğer tedavilerden alınan sonuç ya da ameliyat gerekliliğinin acil olup olmaması değerlendirilir. Ameliyatın yapılmaması halinde göz veya görme kaybı yaşanması muhtemelse vitrektomi gerekir.
Tedavi Yöntemine Karar Verme
Ameliyat gerekliliği doğduysa, işlemin hangi yöntemle yapılacağına karar verilir. Hastalığın durumuna göre vitrektomi, başka ameliyatlarla bir arada da uygulanabilir. İşlemin seyri, rahatsızlığın gerektirdiklerine göre belirlenir.
İyileşme Süreci Hakkında Hastanın Bilgilendirilmesi
Operasyondan sonraki sürecin tamamen nasıl oluşacağı hastalara aktarılması gerekmektedir. Dikkate alınması gereken, riskler ve komplikasyonlar için detaylı bilgilendirme yapılması gerekmektedir. Ameliyatı gerekli kılan hastalığa ve hastanın genel sağlık durumuna göre iyileşme süreci farklılık gösterir. Bu süreç hakkında doktorun belirttiklerine özenle uymak gerekir.
Anesteziye Uyumluluk
Ameliyatta genel veya lokal anestezi kullanılabilir. Ameliyattan önce anestezi uzmanı, hasta ile bir görüşme yapar ve uygun anestezi yöntemine karar verir. Bu görüşmede hastanın psikolojik durumu, genel sağlık durumu, solum sistemi gibi hususlar kontrol edilir. Hastaya en uygun anestezi türü tercih edilir. Olası riskler için gereken önlemler alınır.
Göz İçi Muayenesi
Göz muayenesi yapılmasının bir çok farklı nedeni olmaktadır. Operasyon öncesinde gözün dikkatlice incelenerek problemlerin nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Göz muayenesinin ardından hekimler gözdeki tansiyon, görme ile ilgili detaylı problemler ve göz kapaklarındaki problemler ile ilgili detaylı bilgi sahibi olacaklardır. Bunlara ek olarak ise biomikroskopik muayene ile beraber, kornea, retina ve lenslerde bir problem olup olmadığı rahatlıkla incelenir. Çeşitli hastalıkların semptomları göz dibi muayenesi ile tespit edilebilir.
Hastanın Genel Sağlık Durumu
Hastanın genel durumunun operasyonun gidişatının anlaşılması, anestezi tarzının karar verilmesine ve iyileşme sürecine etkisi olur. Bu sebepten dolayı operasyondan önce ele alınır. Kalp, tansiyon gibi rahatsızlıkların olup olmaması ve tütün kullanılması tarzı şeyler ele alınır.
Hastanın Düzenli Kullandığı İlaçlar
Hastanın başka hastalıklar için kullandığı ilaçları hekim ile kesinlikle paylaşmalıdır. Basit ağrı kesiciler veya bilindik ilaçlar atlanmamalıdır. Kan sulandırıcı etki yapan ilaçlar operasyon öncesinde hekim kontrolünde bıraktırılır. Çünkü kan sulandırıcı ilaçların etkisiyle işlem sırasında kanama oluşabilir. Bu tarz ilaçları detaylandırmamız gerekirse; aspirin, E vitamini ve tansiyon ilaçları gösterilebilir. Bu ilaçların devamlı kullanılması zorunluysa operasyondan sonra, hekim gözetiminde tekrar başlatılabilmektedir.
Operasyondan önce antibiyotik kullanımı var ise operasyondan önce hekim gözetiminde bırakılması gerekecektir ve hekime bu konuda mutlaka bilgi verilmesi gerekmektedir. Antibiyotikler işlem sırasında anestezi ilaçlarıyla etkileşebilir. Bu da istenmeyen durumlara yol açabilir.
Bahsedilen bu ilaçların dışında sporcu besini yerine geçen steroidler, idrar söktürücüler ve sakinleştirici ilaçlar da operasyondan önce hekime bilgi verilerek bırakılması gerekmektedir. Steroidler, hormon salgılamakla görevli bir bezi baskılar. Böyle bir durumda anestezi ve operasyon stresiyle başa çıkmak zor olabilmektedir. İdrar söktürücüler, potasyum ve sıvı kaybedilmesine yol açar. Bu da işlem esnasında hastayı tehlikeye sokabilir. Sakinleştirici ilaçlar kan basıncını düşürür. Böyle bir durumda da hasta şoka girebilir. Devamlı kullanılan ağrı kesiciler var ise bunların da gereken zamanda bırakılması gereklidir. Bundan dolayı kullanılan bütün ilaçların hekim ile paylaşılması ve gereken ilaçların bırakılması gereklidir.
Ameliyata Hazırlık
Uygulanacak anestezi yöntemine göre belli bir saat öncesinden yeme ve içmenin kesilmesi gerekebilir. Sigara ve alkol kullanılıyorsa ameliyattan bir süre önce bırakmak gerekir. İşlem esnasında boşalan vitreusun yerine uygulanacak silikon yağı, hava veya gazlar hakkında hastaya bilgi verilir.
Yeme İçmenin Kesilmesi (Genel Anestezi)
Operasyon genel anestezi ile yapılıcaksa belli bir zamandan sonra yeme ve içme bırakılır. Hastanın ameliyat sırasında midesinin boş olmaması hayati tehlike oluşturur. Anestezi altındayken midedeki besinler ve mide asidi soluk borusuna kaçabilir. Bu yüzden işlemden önceki gece yarısından itibaren yeme içme kesilmelidir. Operasyon gündüz değil öğleden sonra gerçekleştirilicekse gündüz sıvı tüketimi gerçekleştirilebilmekte olup mutlaka hekiminizin önerdiği miktarlarda olması gerekmektedir. Yetişkinlerde olduğu gibi ameliyat öncesindeki beslenme çocuklarda da aynı şekilde gerçekleşmektedir. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen ameliyatlarda yeme ve içme kesilmez.
Sigara ve Alkolün Bırakılması
Sigara ve başka tütün ürünlerini kullanmak genel anestezi etkisindeyken önemli riskler oluşturur. Operasyon sonrasında da iyileşmeyi olumsuz yönde etkiler ve iyileşme süresini uzatmaktadır. Bu yüzden en azından ameliyattan iki hafta önce bırakmak gerekir. Alkol de benzer şekilde ameliyat esnasında risk oluşturur, kanı sulandırır. Ameliyattan bir-iki hafta önce tüketmeyi bırakmak gerekir.
Göz İçine Madde Kullanımı
Ameliyat sırasında vitreusun bir kısmı ya da tamamı boşaltılır. Boşalan alana silikon yağı, gaz veya hava verilir. Bu durum, yaşanan rahatsızlığın ciddiyetine göre değişir. Gözün içine verilen hava, silikon yağı gibi maddeler ameliyattan sonra da bölgenin iyileşmesine yardımcı olur.
Gözde Silikon Kullanılması
Ameliyat sırasında silikon yağı kullanıldıysa ameliyattan hemen sonra görmeye başlayabilir. Fakat görmede azalma yaşanabilir. Göze verilen silikon vücut tarafından emilmez. Bu yüzden bir süre sonra ikinci bir işlemle silikonun gözden çıkarılması gerekir.
Gözde Gaz Kullanılması
Çıkarılan vitreusun bulunduğu alana hava ya da gaz verildiyse, bunlar zamanla vücut tarafından emilir. Bu yüzden ikinci bir işleme gerek kalmaz. Fakat maddeler emilene kadar görme azalır. Gaz kullanıldıysa 60 gün kadar, hava kullanıldıysa 1 hafta görmede azalma yaşanır. Bunların yanında, ameliyatta hava ya da gaz kullanıldıysa 3-21 gün arası, yüz üstü yatmak gerekebilir. Gaz vücut tarafından emilene kadar uçak yolculuğundan uzak durulması önerilir.
Vitrektomi Ameliyatı Sonrası
Operasyondan sonra istenmeyen hallerin gerçekleşmemesi için hekimin belirttiği konulara dikkat etmek, ilaçları zamanında kullanmak, hekim kontrollerine eksiksiz uymak büyük önem arzetmektedir. Beklenmeyen bir durum yaşanırsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak önemlidir. Vitrektomi sonrası iyileşme süreci ve sonuçları ameliyat gerektiren hastalığa ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişir. Bazı komplikasyonların yaşanması durumunda tekrar ameliyat gerekebilir.
Riskler\Ciddi Komplikasyonlar
Vitrektomi ameliyatları sık veya nadir karşılan bazı riskler taşır. Bunların ortaya çıkması hastanın genel sağlık durumu, vitrektomi gerektiren rahatsızlığın durumu gibi etkenlere göre değişir.
Körlük
Nadiren de olsa ameliyatlardan sonra körlük ihtimali vardır. Bu durum oluşabilecek komplikasyonlara bağlı gelişir. Gözün veya görme işlevinin kaybı yaşanabilir.
Retina Damarının Tıkanması
Retina damarlarında tıkanma sorunu, göz içi basıncın yükselmesinden kaynaklanır. Bazı durumlarda göz içi basınç yükselir ve retina damarlarını tıkar. Böyle bir durum yaşanırsa, zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Retina damarlarından tıkanma körlüğe varan sonuçlara yol açabilir.
Katarakt Gelişiminin Hızlanması
Katarakt, göz merceğinde matlaşma sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle yavaş ilerler. Gelişiminin hızlanması, vitrektomiden sonra sık karşılaşılan sorunlardandır. Katarakt hastalığının çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur.
Yeniden Kanama Gelişmesi
Kanama riski ameliyat sırasında da sonrasında da vardır. İçe veya dışa kanama yaşanabilir. Bu tarz bir durumla yüz yüze gelindiğinde en kısa zamanda hekime başvurmak gerekir.
Retinanın Yerinden Ayrılması
Retina, görmeyi sağlayan sinir ağıdır ve gözün arka kısmında bulunur. Vitrektomi sırasında, vitreus boşaltılırken retina ayrılması oluşabilir. Retina tabakası konumundan ayrı kaldıkça hücreler zarar görür ve kalıcı görme problemleri oluşabilir. Gözde beklenmeyen bir durumla karşılaşıldığında doktora başvurmak gerekir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Oluşabilecek risklerin ve komplikasyonların önlenmesi adına hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlara doktorun belirttiği süre boyunca uymak iyileşme sürecini hızlandırır ve daha konforlu hale getirir.
İlaçların Doğru Kullanımı
Ameliyattan sonra doktor tarafından reçete edilen ilaçlar genellikle enfeksiyon ve doku iltihabını önlemek için verilir. Bu yüzden belirtilen dozda, düzenli olarak kullanılmaları gerekir. İlaçlardan birine alerji gelişirse zaman kaybetmeden doktora başvurulmalı ve ilaç değiştirilmelidir. Genellikle kullanılması gereken ilaçlar lokal antibiyotik, steroid, enflamasyon önleyici içerikleri olan göz damlaları ve pomadlardır. Bunlara ek olarak ağızdan alınan ya da damardan verilen antibiyotik ve steroidler verilebilir. Ameliyattan önce bıraktırılan kan sulandırıcı ilaçlar varsa bunlara tekrar doktor kontrolünde başlanabilir.
Düzenli Doktor Kontrolü
Ameliyattan sonra hastaneden çıkmadan önce bir sonraki kontrolün randevusu ayarlanır. Ardından yapılacak kontrollerin sıklığı hastaya göre belirlenir. Doktor kontrollerine düzenli gitmek önem taşır. Herhangi bir komplikasyon oluşması durumunda zaman kaybetmeden müdahale etme şansı doğar.
Belirli Süre Yüzükoyun Yatma Zorunluluğu
Ameliyat sırasında göz içinde kullanılan madde gaz ya da havaysa bir süre yüz üstü yatmak gerekir. Bu süre 3-21 gün arasında değişir. Ayrıca kullanılan gaz vücut tarafından emilene kadar uçak yolculuğundan uzak durmak gerekir.
Göze Baskıdan Kaçınma
Ameliyat özellikle dikişli yapıldıysa göze uygulanacak baskı, gözü ovuşturma gibi hareketler bölgeye zarar verebilir. Bu yüzden iyileşme süresince bu tür hareketlerden kaçınmak gerekir.
Su Temasını Engelleme
Vitrektomiden sonra bir hafta boyuca göze su değdirmemek gerekir. Bu süre zarfında vücudu ve başı ayrı temizlemek faydalı olur. Saç yıkanırken başı arkadan su akacak şekilde yıkamak göze su kaçmasını engeller. Yüz temizliği de ıslak pamuk ya da temizleme mendilleriyle temizlenebilir. Göze su kaçması, enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. Ameliyatın üzerinden bir hafta geçtikten sonra göz kapalı olacak şekilde boydan duş alınabilir. Fakat bunu yaparken de gözü darbelerden korumak gerekir.
Gözün Bir Süre Kapalı(Bantlı) Kalması
Gözün işlemden sonra ilk 3 gün bantlı kalması gerekebilir. Bu süre bazı durumlarda uzayabilir. Gözdeki bantlar günlük olarak değiştirilmelidir. Gerekli bantlar eczaneden alınabilir.
Gözün Steril Maddelerle Temizlenmesi
Bölgede enfeksiyon oluşmaması için hijyene büyük önem vermek gerekir. Göz ve çevresi temizliğinden emin olunmayan materyallerle silinmemelidir. Verilen damlalar veya pomadlar belirtildiği şekilde kullanılmalıdır.
Göz Travmalarından Kaçınma
Ameliyatı takip eden haftalarda göze darbe almamaya, baskı oluşturacak hareketler yapmamaya, ovuşturmamaya dikkat etmek gerekir.
Yan Etkiler
Vitrektomiden sonra oluşabilecek kimi sıkıntılar vardır. Bunlar gözün önünde karartı hissetme, kızarıklık, batma, ağrı ve göz tansiyonu şeklinde gelişebilir.
Gözün Önünde Karartı Hissetme
Ameliyatta göz içine gaz verildiyse bir süre gözün önünde karartı hissedilir. Bu durum, gaz vücut tarafından emildikçe ortadan kalkar.
Göz Kızarması
Gözde kızarma ilk zamanlarda oluşabilen, beklenen bir durumdur. Fakat şiddetli ağrı ve aniden azalan görme ile birlikte artan bir kızarıklık varsa zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Göz Tansiyonu
Ameliyatta kullanılan madde gazsa, basınç değişimleri göz tansiyonuna neden olabilir ve daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden gaz vücut tarafından emilene kadar hava yoluyla seyahat etmemek gerekir.
Göz İçinde Batma
Batma, yanma ve kızarıklık işlemden sonra yaşanabilir. Bu durum iyileşmeye bağlı olarak zamanla geçer.
Göz ve Baş Ağrısı
Ameliyattan sonraki bir gün içinde ağrı oluşması normal ve beklenen bir durumdur. Fakat sonrasında gelişen şiddetli ağrılar yaşanırsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Sık Sorulan Sorular
Vitrektomi Ameliyatı Ne Kadar (Kaç Saat) Sürer?
Ameliyat süresini değiştiren birçok unsur olsa da ortalama 70 dakika kadar sürer. Ameliyatın hangi hastalığa yönelik yapıldığı, hangi yöntemle yapıldığı süreyi uzatıp kısaltabilir.
Vitrektomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Ameliyattan kısa zaman sonra hasta taburcu olur. Hastaneden çıkarken kullanması gereken ilaçlar reçete edilir ve bir sonraki doktor kontrolünün tarihi belirlenir. Doktor kontrollerini düzenli takip etmek önem taşır. Verilen ilaçların da belirtilen süre boyunca düzenli olarak almak gerekir. İşlemden sonraki ilk gün ağrı hissetmek normaldir. Bu durum ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Ayrıca batma, yanma hissi ve kızarıklık oluşabilir. Gözün içine verilen maddeye bağlı olarak bir süre yüz üstü yatmak ve uçakla seyahat etmemek gerekebilir. İlk üç gün gözün korunması için bölgeye bant uygulanır. Bantlar, günlük olarak değiştirilir ve bölgeye su değdirilmez.
Vitrektomi Ameliyatı Olmak Şart mı?
Gerektiği durumlarda vitrektomi ameliyatı olmamak gözün küçülüp sönmesi, körlük, görmede azalma gibi ciddi durumlara yol açabilir. Ameliyat, çeşitli hastalıklar sonucu gerekli görülebilir. Göz içindeki sıvının boşaltılması işlemiyle soruna müdahale edilebilir. Ameliyatın gerçekleşmemesi sorunun devam etmesine neden olur. Bu yüzden vitrektomi gerekliliği varsa, aksatmamak faydalı olur.
Vitrektomi Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Vitrektomi, çok çeşitli sorunların tedavisinde kullanılabilir. Önde gelen sebepler, ilerlemiş şeker hastalığı durumlarında gözde oluşan sorunlar, gözde kanama, makulada delik, retinadaki sorunlar, gözün iç bölgesinde enfeksiyon şeklinde sıralanabilir. Buna benzer şikayetlerde kimi zaman acilen, kimi zaman bazı tedaviler denendikten sonra vitrektomi gerekebilir.
Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Körlük Riski Nedir?
İşlem sonrasında körlük ihtimali bazı ciddi komplikasyonların yaşanmasıyla ortaya çıkabilir. Hasta gözünü ya da görme işlevini kaybedebilir. Bu yüzden doktorun belirttiği hususlara dikkat etmek gerekir.
Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Kanama Normal mi?
Ameliyattan sonra kanama beklenen bir durum değildir. Böyle bir durum oluştuğunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Vitrektomi Ameliyatından Sonra Göz Bandı Ne Zaman Çıkarılır?
Göz bantları genellikle ilk üç gün kullanılır. Fakat bazı durumlarda doktor daha uzun kalmasını isteyebilir. Bantlar, günlük olarak değiştirilmeli ve bölgenin hijyeni belirtilen yöntemlerle sağlanmalıdır. Günlük değiştirilecek bantlar eczaneden temin edilebilir.
Vitrektomi Ameliyatının Başarı Şansı Nedir?
Vitrektomi ameliyatlarında başarı tahmini yapmak zordur. Gözün anatomik yapısının korunması ve görme yetisinin durumu olarak iki şekilde başarı değerlendirmesi yapmak faydalı olur. Aynı anda gözün anatomik yapısının korunması ve görmenin korunması veya arttırılması sağlanamayabilir. Makula bölgesinde yırtıklar yoksa ve konumunu koruyorsa görme daha sağlıklı olur. Ameliyattan sonra bazı komplikasyonların yaşanması da görme düzeyini kötü etkiler. Retinanın konumundan ayrı durduğu süre de görmeyi etkiler.
Dikişli Ameliyattan Sonra İyileşme Kaç Gün Sürer?
Ameliyat sonrası iyileşme durumu hastaya ve geçirilen rahatsızlığa göre değişir. İlk günlerde yaşanan durumlar günden güne değişiklik gösterse de dikkat edilmesi gereken süre birçok etkene bağlıdır.
Vitrektomi Ameliyatı Yapılmazsa Körleşme Olur mu?
Vitrektomi birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Bazı durumlarda acilen uygulanması gerekirken bazı durumlarda başka tedaviler cevap vermediğinde uygulanır. Eğer vitrektomi gerekliliği varsa, aksatmak görme kayıplarına ya da gözün küçülüp sönmesine neden olabilir.
Vitrektomi Sonrası Katarakt Olur mu?
İşlemden sonra en sık karşılaşılan sorunlardan biri kataraktın ilerlemesinin hızlanmasıdır. Normalde hastalık yavaş seyrederken ameliyat sonrası daha kısa sürede ilerleyebilir.
Vitrektomi Ameliyatından Sonra Görme Kaybı Olur mu?
Vitrektomi ameliyatından sonra görmenin durumu, geçirilen hastalığın ilerleme durumuna bağlıdır. Bazı durumlarda görme durumu daha da iyileştirilebilir. Bazı durumlarda da görme kaybının ilerlemesi durdurulmuş olur. Eğer ciddi bir komplikasyon yaşanmazsa ameliyat kalıcı görme kaybına neden olmaz. Fakat kullanılan maddelerin türüne göre bir süre görmede azalma ve göz önünde karartı hissetme gibi durumlar yaşanabilir. Bunlar geçicidir.
Vitrektomi Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?
Vitrektomi ameliyatlarının fiyatları birçok etkene göre değişiklik gösterir. Hastanın sigortasının kapsamı, ameliyatın devlet hastanesinde ya da özel hastanede yapılması fiyatı değiştirir. Ameliyatta uygulanacak yöntem, kullanılacak materyaller de etkili olur. Bu yüzden fiyat konusunda en kesin bilgi, başvurulan kurumdan öğrenilir.
Vitrektomi Ameliyatı Başarı Oranı Nedir?
Vitrektomi ameliyatı başarı oranı %50 ile %60 arasında değişmektedir. Hastanın gözdeki patolojisine göre bu oran değişmektedir.
Vitrektomi Ameliyatı Neden Yapılır?
Vitrektomi ameliyatlarında en temel amaç görme kaybının önüne geçmektedir. Göz içi bölgenin baskı altına alındığı durumlarda yapılır. Vitrektomi ameliyatının yapılmasına sebep olan durumlar şunlardır:
- Göz içi bölgedeki sürekli kanamaların tedavi edilmesi için,
- Göz içi bölgede tahliye edilemeyen yabancı cismin tahliye edilmesi için,
- Göz içi veya çok yakın bir bölgede gelişen enfeksiyonun tedavi edilmesi için,
- Şekere bağlı göz içi damar hasarlarında hasarın ortadan kaldırılması için,
- Görme merkezinde oluşan deliğin tedavisi için.
Tüm bunların tedavi edilmesi amacıyla göz içi sıvısının boşaltılması işlemi vitrektomidir.
Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?
Vitrektomi ameliyatlarından sonra dikkat edilmesi gerekenler ve bakım oldukça önemlidir. Görme sağlığı üzerinde en az ameliyatın kendisi kadar etkili olan bu süreç şöyledir:
- Göz her türlü tozdan ve kirden korunmalı, kapalı tutulmalıdır.
- Bir hafta boyunca duş alınmamalı, göze su değdirilmemelidir.
- Reçete edilen ilaçlar düzenli ve doğru dozda kullanılmalıdır.
Genel hususlar bunlardır. Bakıma yönelik en iyi bilgi operasyonu gerçekleştiren doktordan alınabilir.
Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?
Vitrektomi ameliyatlarından sonra özel bir yatış pozisyonuna gerek yoktur. Yalnız operasyon sırasında silikon enjeksiyonu söz konusu ise eşit ve homojen bir dağılım için en az bir saat boyunca sırt üstü yatılması gerekir. Bir saatlik sürenin sonunda da yüz üst veya yan yatmamaya dikkat edilmelidir ancak bu şart değildir.
Vitrektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Vitrektomi ameliyatları oldukça hassas olmalarına rağmen gelişmiş cerrahi aletler sayesinde sorunsuz olarak uygulanmaktadırlar. Cerrahi bir operasyon olması bazı riskleri beraberinde getirir ancak bu riskler oldukça düşüktür:
- Uygulamadan sonra hastalarda katarakt gelişimi ile karşılaşılabilir,
- Göz hijyenine dikkat edilmemesi halinde enfeksiyon gelişebilir,
- Hafif şiddetli göz içi kanamalar olabilir,
- Glokom riski ortaya çıkabilir,
Retina hassaslaşabilir.
Vitrektomi Ameliyatına Hangi Bölüm / Doktor Bakar?
Vitrektomi ameliyatları göz konusunda uzman olan göz cerrahları tarafından icra edilir. Göz hastalıkları bölümüne ilgili şikayetlerle başvurulmasından sonra bu operasyonlar vitrektomi ameliyatları konusunda uzman olmuş cerrahlarca gerçekleştirilir.