Vajinoplasti (Genital Estetik)
Anestezi Türü | : - |
---|---|
Ameliyat Süresi | : - |
Hastanede Kalma Süresi | : - |
İşe Dönme Süresi | : - |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Vajinoplasti ameliyatı sonrası normal yolla doğum yapılabilir mi?
- Vajinoplasti sonrası kadında cinsel ilişkiden haz alma durumu artar mı?
- Vajinoplasti ve labioplasti aynı anda yapılabilir mi?
- Vajinoplasti ameliyatının faydaları nelerdir?
- Ameliyatsız vajinal yenileme yapmak mümkün mü?
- Gebelik döneminde vajinoplasti ameliyatı yapılır mı?
- Vajinoplasti ameliyatı sonrasında vajinada tekrar genişleme olabilir mi?
- Vajinoplasti ameliyatlarında yaş faktörü önemli mi?
- Vajinoplasti ameliyatları sonrasında adet düzensizliği yaşanır mı?
- Vajinoplasti Fiyatları Neye Göre Değişir?
- Vajinoplasti ameliyatlarında başarı oranı nedir?
- Vajinoplasti ameliyatları devlet hastanesinde yapılıyor mu?
- Vajinoplasti Ameliyatından Kaç Gün Sonra Cinsel İlişkiye Girilir?
- Devlet Hastanelerinde Vajinoplasti Ameliyatı Yapılır Mı? SGK Karşılar Mı?
- Vajinoplasti Ameliyatından Kaç Gün Sonra İyileşilir?
- Vajina Daraltma Ameliyatının Riski Var Mıdır?
Vajinoplasti, vajinayı sıkıştırmak için planlanan ve gerçekleştirilen bir ameliyat türüdür. Buna alternatif olarak uygun olan kişilerde lazer ile ısıtma veya radyofrekans dalgaları kullanılabilir. Bu işlemler de vajinanın ameliyatsız şekilde daraltılmasına yardımcı olur. Fakat ciddi şekilde gevşeklik söz konusuysa bu prosedürler yeterli olmayabilir. Bu hastalar için vajinoplasti ameliyatı daha uygun olur.
Kadınlar genellikle doğum yaparken kasların gerilmesi ve birbirinden ayrılması nedeniyle vajinada bir gevşeme yaşarlar. Bu da cinsel hayatlarını kötü etkileyebilir. Bu nedenle vajinoplasti ameliyatları gerekli görülür.
Bu cerrahi işlemde birbirinden ayrılmış kaslar bir araya getirilir ve vajinanın arka tarafındaki ekstra mukoza derisi çıkarılır. Dıştaki deri de isteğe bağlı olarak estetik bir görünüm yakalamak için çıkarılabilir.
Vajinoplasti Nedir?
Bu ameliyat çeşitli nedenlerle oluşan vajinadaki genişleme ve gevşemeyi gidermek için uygulanan bir işlemdir. Genişleme cinsel yaşantıda sorunlara neden olabildiği gibi, bazı başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Her iki durumda da tercih edilebilir. İşlemin lokal anestezi altında yapılabilmesi de mümkündür fakat çoğu kişi genel anesteziyi tercih eder.
Ameliyat çok büyük bir ön hazırlık gerektirmez. Klasik ameliyat öncesi değerlendirme ve tetkikler gerçekleştirilir. Ameliyat günü hastanın son hazırlıkları tamamlanır ve bağırsakları boşaltılır. İşlem genellikle çok uzun sürmez ve hastalar uzun süre hastanede kalmaz. Genellikle 1-2 gün yatıştan sonra eve dönmek mümkün olur. İyileşme süreci hızlı ve görece konforludur. Ne kadarlık bir sıkıştırma yapılacağına genişlemenin durumuna ve hastanın ihtiyacına göre karar verilir.
Vajinal Kanal Neden Genişler?
Vajina ve vajinal kanal hayat boyu çeşitli değişimlere uğrar. Cinsel ilişki sırasında geçici olarak ve doğumlarla kalıcı olarak değişebilir. Menopoz dönemleri de bunda etkilidir. Cinsel ilişki vajinada geçici değişikliklere yol açar. Bu yapı cinsel uyarılma ile genişler ve uzar. Böylece ilişki sırasında penisten dolayı bir rahatsızlık oluşmaz. Eğer bir rahatsızlık oluşuyorsa doktora görünmek gerekir. İlişki sırasındaki uzama ve genişleme geçicidir. Fakat ilk cinsel ilişkinin vajina genişliğinde kalıcı etkiler yapabileceği düşünülmektedir.
Diğer yandan vajinada kalıcı gevşeme durumu genellikle doğum yapmakla ilişkilidir. Vajina doğumun gerçekleşebilmesi için çok fazla genişler. Fakat az sayıda doğum, ekstra yırtıklar olmadan gerçekleştirilirse vajinanın genişliği eski haline döner. Çok sayıda doğum ve doğum sırasında yırtıklar söz konusuysa kalıcı genişleme sorunu yaşanabilir. Tüm bunlara ek olarak yaşın ilerlemesi, aşırı kilo almak, aniden çok fazla kilo vermek ve menopoz da bu durumla yakından ilişkilidir.
Vajinoplasti Ameliyatına Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?
Bu işlem vajinal deformasyonları, yaralanmaları veya doğum nedeniyle oluşan ciddi vajinal genişlemeleri gidermek için ortaya çıkmıştır. Fakat günümüzde yavaş yavaş estetik operasyon amacıyla da yapılır hale gelmektedir.
Vajina Genişliği
2’den fazla doğum geçiren kadınlar ya da doğum sırasında yırtılmalar yaşayan kadınlarda vajina genişlemesi daha hissedilir bir durumdur. Böyle durumlarda vajina içindeki doku gevşeyebilir ve pelvik taban kasları zayıflayabilir. Bu değişimler cinsel yaşantıyı kötü etkileyebilir, sarkmalar meydana getirebilir. Sarkma ciddi bir durumdur ve psikolojik, fiziksel etkileri kadını kötü etkileyebilir.
İdrar Kaçırma
Vajina ile ilişkili kasların gevşemesi, kanalın genişlemesinin yanında çevre organlarda sarkmaya da neden olabilir. İlişkili organlar genellikle mesane ve kalın bağırsaktır. Mesanenin de kaslarla birlikte sarkması idrar kaçırma sorununa neden olur. Bu sıkıntılı bir durumdur. Günlük yaşama normal şekilde devam edebilmek için tedavi olmak gerekir.
Vajinoplasti Kimlere Önerilmez?
Vajinoplasti bazı kadınlar için iyi bir seçenek olsa da her zaman tek seçenek değildir. Pelvik taban kaslarını güçlendirmek için Kegel Egzersizleri ve diğer vajinal egzersizler kullanılabilir. Düzenli uygulandığında bu egzersizler fayda gösterebilir. Fakat her genişleme için yeterli bir çözüm sunmayabilir. Kısa süreli sıkışma sağlamak üzere üretilmiş kremler de mevcuttur. Fakat bunlar kalıcı etki sağlamaz, sadece bir süre cinsiyet algısının iyileşmesine yardımcı olabilir. Yine de ameliyat ya da lazer işlemlerinden daha ucuz çözümlerdir.
Ameliyat ve lazer dışı çözümler genellikle çok ciddi sarkma ve genişleme yaşamayan kadınlar için uygundur. Pelvik kasların güçlendirilmesi için Kegel Egzersizlerinin yeri büyüktür. Bu yöntemlerden sonuç alamayan veya alamayacak olan kadınlara ameliyat önerilir.
Bu ameliyat ileriki dönemde gebe kalmayı planlayan kadınlara önerilmez. Çünkü vajinal kanalın sıkılaştırılması normal doğumu zorlaştırabilir ve bu sırada acıyı çok fazla artırabilir. Ayrıca normal doğum, vajinoplastinin etkilerini de azaltabilir.
Kadınların bu ameliyatı sadece eşlerinin isteğiyle yaptırmamaları önerilir. Genel olarak pelvik kasların zayıflaması, kadının cinsel hazzının kötü etkilenmesi, idrar kaçırma ve sarkma gibi sorunlar yaşanıyorsa bu ameliyat düşünülür. Çiftlerin ya da kişinin gerçekçi olmayan beklentilerinin temeli genellikle psikolojiktir ve insanların kendi vücutlarını olduğu gibi sevmeleri önerilir.
Vajinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Vajinoplasti ameliyatı genellikle az riskli ve kısa süren bir işlemdir. Yaklaşık 45- 60 dakika sürmesi beklenir. İşlem farklı anestezi türleriyle de yapılabilir fakat çoğu zaman genel anestezi tercih edilir. Ameliyata alternatif olarak bazı hastalar lazerle vajina daraltmaya da uygun olabilir.
Cerrahi Vajinoplasti
Sıkıştırmanın ne kadar yapılacağına karar verildikten sonra vajinadan çıkarılacak fazla deri işaretlenir. Hasta bu sırada anestezi altındadır ve herhangi bir şey hissetmez. Derinin altındaki dokular güçlü dikişlerle dikilir. Yeterli sıkıştırma yapıldığında mukozal deri kapatılır. Eğer sarkma benzer bir deri çıkıntısı söz konusuysa bu da azaltılır. Ardından hasta genel anestezi altındaysa uyandırılır ve normal odaya alınır. Bunların yanında eğer hastada pelvik kasların da güçlendirilmesine ihtiyaç varsa ameliyat sırasında bu müdahaleler de gerçekleştirilebilir.
Lazerle Vajina Daraltma
Vajen kaslarının sıkılığını kaybetmesi sadece cinsel ilişkide değil idrar tutmada da sorunlara yol açabilir. Durumu çok ciddi olmayan hastalar lazerle vajina daraltma işlemini tercih edebilir. Ameliyatlardan kaygı duyan kişiler için bu yöntem güvenilir ve konforlu bir alternatiftir. Bu işlemde lazer ışınları kullanılarak bölgedeki kolajen üretimi artırılır ve gevşeyen dokularda sıkılaşma sağlanır. İşlem genellikle 1- 2 seansta tamamlanır. Seanslar 20- 25 dakika alır. Böylece günlük aktiviteleri aksatmaz. Hastanın işlemden sonra klinikte kalmasına gerek yoktur. Kontrolleri yapıldıktan sonra evine ve günlük rutinine dönebilir. Hastanın bir süre dikkat etmesi gereken durumları doktor belirtir. Seanstan sonraki süreçte yapılar kolajen üretimini arttırır ve zaman içinde vajinal kanal daralmaya başlar. Lazerle labioplasti gibi estetik işlemler de yapılabilir.
Vajina Darlığı Hangi Sorunlara Yol Açar?
Vajina ve kanalın daraltılması, işlemden sonra yaşanan normal doğum için bir sıkıntı oluşturabilir. Daralmanın etkisiyle normal doğum zorlaşır ve daha acılı hale gelir. Ayrıca normal doğum daraltma işlemiyle kazanılan sıkılığın kaybedilmesine de yol açabilir. Bu nedenle hastaların gebelik yaşadıktan sonra ve bir daha gebelik düşünmediği süreçte bu işlemi tercih etmesi önerilir.
Vajinanın normalden daha dar olması, sorun oluşturması genellikle bu ameliyatlardan sonra yaşanan bir risk değildir, hastanın doğuştan getirdiği bir sorundur. Bu da cinsel ilişkide ve doğumda sorunlara neden olabilir.
Vajinoplasti Öncesi
Vajinoplasti öncesinde hastanın özellikle neden bu işleme ihtiyacı olduğunu iyi düşünmesi ve gerçekçi beklentiler oluşturması gerekir. Örneğin birçok reklamda bu işlemlerin kadının orgazmını artırdığı söylenir. Fakat durum daha karmaşıktır. Genişlemeden dolayı kadının uyarılmalarında ve partnerinin uyarılmasında azalma olabilir. Bu da cinsel hazzı kötü etkiler. Daraltma işlemi hem getirdiği özgüvenle hem de fiziksel değişiklikle bu sorunu giderebilir. Orgazm ihtimalini artırmış olur. Fakat bu durum yalnızca genişlik ve darlık ile ilgili değildir. Orgazm bunlarla birlikte, hatta daha fazla psikolojik etkilerle gerçekleşir. Yani psikolojik ve bedensel uyarılmalarla tamamlanması gerekir.
Klinik ve Hekim Tercihi
Hastanın sonuçtan memnun olmaması ya da beklenmeyen kötü sonuçların doğması korkutucu bir durumdur. Bunu önlemenin en iyi yolu yeterince bilgi sahibi olmak ve deneyimli, güvenilir bir cerrahla çalışmaktır.
Deneyimli ve iyi bir doktorla çalışmak sinir hasarı, vajinal çöküş, dengesiz yağlanma gibi riskleri büyük ölçüde ortadan kaldırır. Ameliyat sonucundan memnun olmama gibi durumların önüne geçmek için de doktorla iyi bir iletişim kurmak ve araştırma yapmak önemlidir. Ameliyattan ne kadar bir daralma beklenebilir, işlemden sonraki süreç nasıl devam eder, riskler nelerdir gibi konularda yeterli bilgi hasta için gereklidir. Doktorla bu konularda konuşmak oldukça faydalıdır. Çünkü nasıl sonuçlar beklenebileceği konusunda doktor ve hasta aynı fikirde olursa memnuniyet daha kolay sağlanır.
Doğru klinik ve doktoru araştırırken doğrudan kliniklerle iletişime geçmek ve bilgi almak, ulaşılabiliyorsa doktorun geçmişteki hastalarıyla sohbet etmek yararlı olabilir.
Hastanın Tıbbi Değerlendirmesi
Hasta işleme karar verdikten sonra buna engel oluşturabilecek sağlık sorunlarının olup olmadığına bakılır. Ardından neredeyse her ameliyat öncesine yapılan tetkikler istenir. Doktorun başka bir şüphesi varsa bunlara ek testler de isteyebilir.
Tetkikler
Ameliyat öncesinde genel önlemleri alabilmek adına ve hastanın sağlık durumu hakkında bilgiye ulaşma açısından tetkikler önem taşır. Fakat bu işlemde testler çok sayıda değildir ve hastanın ayrıca zaman kaybetmesine gerek kalmaz. Uzun bir hazırlanma süreci gerekmez.
Kan Tahlili
Kan tahlili neredeyse her ameliyattan önce yapılan, yaygın bir testtir. Bu test karaciğer, böbrekler, tiroit ve kalp gibi organların çalışması, enfeksiyonlar ve bazı genetik bozukluklar hakkında bilgi verebilir. Genellikle hastanın kolundaki bir damardan örnek kan alınır. Bu numune laboratuvarda analiz edilir. Analiz sonuçları genellikle kandaki maddelerin yoğunluğu hakkında bilgi verir ve bunlar da doktor tarafından değerlendirilir. Genel olarak kan tahlili tek bir isimle anılsa da aslında bu test üç ayrı testten oluşur. Bunlar tam kan sayımı, lipit ve metabolik incelemeler şeklinde olur. Tam kan sayımı üç tip kan hücresinin durumunu inceler. Böylece genel sağlık durumunun yanında lösemi, anemi gibi hastalıklar için de değerlendirme yapılmış olur.
Beyaz kan hücresi sayımı vücuttaki lökositleri değerlendirir. Bunlar bağışıklık sisteminin önemli bileşenleridir. Beyaz kan hücrelerinin fazla olması bir enfeksiyona işaret ederken, az olması AIDS, lupus gibi hastalıklara işaret edebilir.
Hemoglobin testi kırmızı RBC’lerin içinde bulunan ve akciğerden vücudun dokularına oksijen gönderen hemoglobinleri test eder. Anemi gibi durumların ortaya çıkarılmasında faydalıdır. Kan testlerinde ayrıca daha derin incelemeler, trombositlerin değerlendirilmesi gibi işlemler de yapılabilir.
İdrar Tahlili
İdrar tahlili bir miktar idrar örneğinin incelenmesiyle gerçekleştirilir. Kişinin genel sağlık durumu hakkında bilgi alınması açısından önemlidir. Bazı hastalıkların erken teşhis edilmesini de sağlar. Özellikle böbrekler ve karaciğer hakkında ciddi bilgiler verilir. Şeker hastalığının teşhisinde önem taşır. Bazı durumlarda hamilelik durumunun kontrolü için de kullanılabilir.
İdrar tahlili üç şekilde yapılabilir, bu üç yöntem birlikte de kullanılabilir. İlk yöntem örnek idrarın rengi, berraklığı, yoğunluğu ve varsa kırmızı, kahverengi lekelerin incelenmesidir. İdrarda köpüğün olması böbrek hastalıklarının belirtisi olabilir. Bulanık idrar da enfeksiyona işaret ediyor olabilir.
İkinci yöntem mikroskobik incelemedir. Gözle görülemeyecek şeylerin mikroskopla analiz edilmesine dayanır. Gözle görülemeyecek unsurlar kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, bakteriler, kristaller şeklinde sıralanabilir.
Üçüncü yöntem yağ çubuğu testidir. Bu test kimyasallarla işlemden geçirilmiş ince bir plastik şerit kullanılarak yapılır. Bu şerit örnek idrara batırılır. Eğer idrardaki kimyasal madde reaksiyonları normalse ya da anormalse şerit renk değiştirir.
Anestezi Kontrolü
Ameliyattan önce hastanın genel anestezi altında kötü etkilenmesini önlemek, büyük risklerin önüne geçmek için anestezi uzmanı hasta ile bir görüşme gerçekleştirilir. Burada hastanın süreğen hastalıkları, kullandığı ilaçlar, varsa alerjileri hakkında bilgi alınır. Hastanın aklındaki sorular cevaplanır. Daha önceki ameliyatlarda bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadığı değerlendirilir. Hastanın solunum problemleri varsa incelenir. Bu sayede anestezi ile oluşabilecek riskler büyük ölçüde azaltılmış olur. Ameliyatı daha güvenilir hale getirecek önlemler alınır.
Ameliyata Hazırlık
Ameliyat tarihi belirlendikten sonra doktor hastaya ameliyata kadarki süreçte dikkat etmesi gerekenleri söyler. Bunlar genellikle hastanın herhangi bir riskle karşılaşmaması için alınan önlemlerdir. Doktor kadar hastanın da bu hususlara dikkat etmesi gerekir.
Yeme İçmenin Kesilmesi
Genel anestezi ile gerçekleştirilen ameliyatlardan bir süre önce yeme içme kesilir. Bu süre 10-12 saat olabilir. Hastanın ameliyat sırasında kusma ihtimalini sıfıra indirmek için alınan bir önlemdir. Çünkü genel anestezi sırasında kusmak hastanın boğulmasıyla sonuçlanabilir.
İlaç Kullanımı
Ameliyattan önce hastanın sürekli kullandığı ilaçları ve takviyeleri doktora bildirmesi gerekir. Bunlardan bazıları ameliyattan bir hafta önce bırakılabilir. Fakat bırakılacak ilaçlar doktor kontrolünde olmalıdır. Kan sulandırıcı özelliği olan ilaç ve takviyelerin bırakılması gerekir. Bunlar tansiyon ilaçları, bazı ağrı kesiciler, aspirin şeklinde olabilir. Bazı antibiyotikler de ameliyattan önce bırakılır. E vitamini takviyesi ya da hormon ilaçları kullanılıyorsa onların da bırakılması gerekir. Çünkü kan sulandırıcı özelliği olan ilaçlar kanama riskini arttırır. Bu da her ameliyat için istenmeyen bir durumdur.
Sigara ve Alkolün Bırakılması
Ameliyattan önce birkaç gün alkol alınmaması önerilir. Çünkü alkol kanı sulandırarak ameliyat esnasında kanama oluşmasına neden olabilir. Sigaranın da bir iki hafta önce bırakılması önerilir. Çünkü sigara içenlerde genel anestezinin de etkisiyle solunum problemleri yaşanabilir. Ayrıca sigara tüketimi yaraların geç iyileşmesine neden olarak hastayı zor durumda bırakabilir.
Hastaneye Yatış ve Refakatçi
Hastanın ne zaman hastaneye gelmesi gerektiği öncesinde belirtilir. Yatış yapıldıktan sonra varsa tetkikler tamamlanır. Anestezi uzmanının görüşmesi gerçekleştirilir. İşlemden sonra hastaya yardımcı olması için bir yakını hasta ile birlikte gelebilir. Fakat hastanede kalınan süre çok uzun değildir.
Hastanın Ameliyata Hazırlanması
Yatış yapıldıktan sonra hastanın ameliyat giysileri giydirilir. Ardından damar yolu açılır. Damar yolu hasta taburcu olana kadar açık kalır. Gerekli ilaçlar buradan enjekte edilir. Hastanın bağırsakları temizlenir. Ameliyathane ve ekip de hazırlandıktan sonra işlem başlatılır.
Ameliyat Süresi
Vajinoplasti ameliyatları genellikle 45- 60 dakika arası bir sürede tamamlanır. Bu süre hastanın sorununun ciddiyetine göre uzayıp kısalabilir. Ek olarak pelvik kaslara müdahale edilirse ya da labioplasti yapılırsa süre değişecektir.
Vajinoplasti Sonrası
Bu ameliyattan sonra iyileşme nispeten kolaydır. Ancak vücudun düzgün şekilde iyileşmesini sağlamak için bazı hususlara bir süre dikkat etmek gerekir. İşlemin ardından hastalar genel anesteziden uyandırılır ve herhangi bir sorun yoksa normal odaya alınır. Burada anestezinin etkisinin tamamen geçmesi için 2-3 saat daha beklenir. Hasta uygun olduğunda ayağa kaldırılır ve yürütülür. Genellikle geceyi hastanede geçirmelerine gerek yoktur. Fakat bazı hastaneler önlem amaçlı kalmayı önerebilir. Hasta taburcu olmadan önce kullanması gereken ilaçlar reçete edilir ve doktor kontrolü tarihleri belirlenir.
Riskler ve Yan Etkiler
Vajinoplasti riskler açısından avantajlı bir ameliyattır. Büyük sorunların yaşanma olasılığı düşüktür. Fakat yine de her ameliyatta mümkün olan enfeksiyon, yara izi, pıhtı ve kanama sorunları ihtimal dahilindedir. Yine de bu riskler baştan itibaren sağlık durumu iyiyse ve doktor deneyimliyse az görülür. Hastanın da dikkat etmesi gereken durumlar önem taşır.
Morarma ve Şişlik
İşlemin gerçekleştirildiği giriş bölgelerinde morluklar ve şişlikler meydana gelebilir. Bu beklenen bir durumdur. Bir iki hafta sürmesi ve ardından geçmesi beklenir. Bu süreçte hastaların bölgeyi tahriş etmemeleri ve korumaları önerilir.
Enfeksiyon ve Kanama
Ameliyat edilen bölgede enfeksiyon gelişmesi iyileşmeyi kötü etkiler ve geciktirir. Böyle bir durumda derhal doktora başvurmak gerekir. Fakat daha önemlisi bunu yaşamamak için önlem almaktır. Doktorun da belirteceği gibi hijyene dikkat etmek, antibiyotikleri düzenli kullanmak riski büyük ölçüde ortadan kaldırır.
Ağrı
Ameliyatı takip eden günlerde bölgede ağrı oluşabilir. Buna önlem olarak doktorlar genellikle ağrı kesici reçete eder. Bu sorun ilaçlarla kolayca kontrol altına alınabilir. Kaldı ki iyileşme normal seyrinde devam ederken ağrı da azalır.
Yara İzi
Ameliyattan sonra çok rahatsız edici bir iz kalması beklenmez. Fakat yaranın anormal iyileşmesi ya da enfeksiyon yaşanması bu durumu değiştirebilir. Beklenmeyen bir durum yaşanırsa doktora danışmak gerekir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı ve normal bir iyileşme süreci için hastanın da dikkatli olması gerekir. Bölgenin zarar görmesi ya da enfeksiyon kapması gibi durumları önlemek için öncelikle hasta çaba gösterir. Belirtilenlere uyulduğunda büyük sorunlarla karşılaşılmaz.
Cinsel İlişki
Hastaların ameliyattan sonraki ilk 4- 6 hafta cinsel ilişkiye girmemeleri gerekir. Çünkü ameliyat tam olarak vajina ve kanalda gerçekleştirilmiştir. İyileşmeden cinsel ilişkiye girmek dikişlerin zarar görmesine, acıya ve enfeksiyona neden olabilir. Benzer nedenlerle bu süreçte tampon kullanılması da önerilmez. Genel olarak bu bölgeye nüfuz edilmemesi gerekir.
İlaç Kullanımı
Ameliyattan sonra doktor genellikle ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar reçete eder. Antibiyotik kullanımı enfeksiyon riskini önlemeye yöneliktir. Ağrı kesici ise daha konforlu bir iyileşme sağlar. Bu ilaçların belirtildiği şekilde düzenli olarak ve doktorun söylediği süre boyunca kullanılması gerekir. Antibiyotiklerin düzenli kullanılmaması dirence yol açabilir ve bu tehlikeli bir durumdur.
Buz Uygulaması
Bölgedeki ağrıyı hafifletmek için bölgenin çevresine soğuk uygulama yapılabilir. Fakat kullanılan ağrı kesiciler de benzer işlevi görecektir. Soğuk uygulama doğru yapıldığında şişliğin azalmasına da yardımcı olur. Fakat ameliyatlı bölgeye zarar verilmemelidir.
Fiziksel Aktivite
Ameliyattan bir hafta sonra, hastaların minimal olarak yorucu çalışmaya geri dönmelerine izin verilir ve yaklaşık üç ay sonra tam bir iyileşme beklenir. Vajinoplasti işlemi, labioplasti gibi diğer cerrahi işlemlerle birleştirildiğinde bu iyileşme süresi uzar.
Dikiş Aldırma
Ameliyat sırasında dokuları sıkıştırmak için dikiş kullanılır. Fakat bunlar kendiliğinden eriyen dikişlerdir. Zamanla yok olurlar. Bu yüzden dikiş aldırmak için ayrı bir prosedüre gerek kalmaz.
Duş Almak
Hastanın ameliyattan sonra günlerce duş almamasına gerek yoktur. İşlemden 6- 8 saat sonra banyo yapılabilir. Fakat yine de bölgeyi korumak faydalıdır.
Beslenme ve Diyet
İşlemden sonra hastaya sıkı bir diyet programı verilmez. Fakat genel olarak sağlıklı beslenmek iyileşmeye olumlu katkı yapar. Özellikle meyve ve sebzelere ağırlık vermek, hamur ve yağdan uzak durmak önem taşır. Karbonhidrat, protein ve yağın dengeli alındığı bir beslenme düzeni oluşturmak faydalıdır. Vitamin ihtiyacını besinlerden düzenli olarak karşılamak gerekir.
Doktor Kontrolleri
Doktorlar, iyileşme sürecinin beklendiği gibi yapıldığından emin olmak için genellikle ameliyat sonrası kontrolleri planlarlar. Hasta taburcu olmadan önce ilk kontrol tarihi ayarlanır. Doktorların, hastaların yeni oluşan kasları güçlendirmek ve gelecekteki komplikasyonları önlemek için Kegel egzersizleri şeklinde vajinal egzersiz terapisi yapmalarını önermesi yaygındır.
Sık Sorulan Sorular
Vajinoplasti ameliyatı sonrası normal yolla doğum yapılabilir mi?
Bu işlem sonrasında normal yolla doğum mümkün olabilir. Ama çok daha acılı ve zor hale gelir. O yüzden işlemi yaptırmayı düşünen kadınların bunu gebeliklerini yaşadıktan sonra yaptırmaları önerilir.
Vajinoplasti sonrası kadında cinsel ilişkiden haz alma durumu artar mı?
Bu işlem vajina ve kanalı daha sıkı bir hale getirir. Bu da cinsel ilişkide karşılıklı olarak uyarılmayı arttırır. Fakat cinsel haz sadece bu fiziksel özellikle alakalı değildir. Büyük oranda kendi vücudu kabullenme, özgüven ve partnerle olan iletişim cinsel hazda belirleyicidir.
Vajinoplasti ve labioplasti aynı anda yapılabilir mi?
Vajen daraltma ve dış, iç dudakların estetik işlemi aynı anda yapılabilir. Bu kişinin isteğine bağlıdır. Sarkma durumu varsa fazlalık doku da çıkarılabilir. Pelvik kaslar güçlendirilebilir.
Vajinoplasti ameliyatının faydaları nelerdir?
Vajinoplasti işlemlerinden sonra kadınların idrar kaçırma problemlerinde iyileşme gözlenir. Genişlemeye bağlı özgüven eksikliği ortadan kalkar. Uyarılma durumu artabilir ve cinsel ilişki daha zevkli hale gelebilir.
Ameliyatsız vajinal yenileme yapmak mümkün mü?
Ameliyatsız vajina daraltma mümkündür. Bu işlem durumu çok ciddi olmayan kadınlar için daha uygundur. Lazer ışınları ile bir iki seansta daralma sağlanabilir. Işınlar yardımıyla kollajen üretimi uyarılır ve daralma sağlanır. Benzer şekilde radyo frekans ile de daralma sağlamak mümkündür.
Gebelik döneminde vajinoplasti ameliyatı yapılır mı?
Gebelik döneminde çok gerekli ve hayati olmadıkça ameliyat yapılması önerilmez. Kaldı ki daraltma işlemi normal doğumu çok zor hale getirebilir. Normal doğum bölgenin yeniden gevşemesine de neden olur.
Vajinoplasti ameliyatı sonrasında vajinada tekrar genişleme olabilir mi?
Bölgenin tekrar genişlemesi ciddi kilo artışı, şişmanlık ve tekrar bir normal doğum yaşanırsa mümkündür. Bu nedenle zamanlamaya dikkat etmek gerekir.
Vajinoplasti ameliyatlarında yaş faktörü önemli mi?
Ameliyatlar genellikle gebelik yaşadıktan sonra ihtiyaç halini alır. Genel bir yaş sınırı yoktur. Genel sağlığı uygun olan kadınlar için uygundur. Fakat çok küçük yaşlarda önerilmez.
Vajinoplasti ameliyatları sonrasında adet düzensizliği yaşanır mı?
Vajinoplasti ameliyatları sırasında yumurtalıklara ve rahme müdahale edilmez. Bu nedenle işleme bağlı regl döngüsü değişmesi beklenen bir durum değildir.
Vajinoplasti Fiyatları Neye Göre Değişir?
Bu işlemlerin fiyatı birçok etkene göre değişir. Şehirden şehre, hastaneden hastaneye farklılık görülür. Burada durum genellikle kliniğin ve doktorun fiyat politikasıyla ilgilidir. En net bilgi düşünülen kurumdan alınabilir.
Vajinoplasti ameliyatlarında başarı oranı nedir?
Bu işlemlerde vajen daralması çok büyük oranda sağlanır. Risk ihtimali düşüktür. Fakat yine de deneyimli doktorları tercih etmek gerekir. Genel olarak riskler hakkında herhangi bir istatistik yoktur.
Vajinoplasti ameliyatları devlet hastanesinde yapılıyor mu?
Bu işlemler için yetkin doktor ve fiziki şartın sağlandığı her yerde vajinoplasti gerçekleştirilebilir. Fakat her hastanede yapılıyor demek zordur. Kaldı ki işlem estetik amaçlı yaptırılıyorsa SGK ameliyat masraflarını karşılamaz.
Vajinoplasti Ameliyatından Kaç Gün Sonra Cinsel İlişkiye Girilir?
Vajina daraltma operasyonları sırasında atılan dikişler yaklaşık olarak on gün içerisinde tamamen kaybolur. Diğer operasyonların aksine dikişlerin oradan kalkması cinsel ilişkiye girilebileceğini göstermez. Vajinoplasti ameliyatlarından sonra cinsel ilişkiye girmek için duruma göre değişmekle birlikte en az bir buçuk – iki ay beklenmelidir. Bu süre boyunca da vajina kaslarını aktif edecek egzersizler yapılmalıdır. Vajinoplasti ameliyatından sonra cinsel ilişkiye girme noktasında mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışılmalıdır.
Devlet Hastanelerinde Vajinoplasti Ameliyatı Yapılır Mı? SGK Karşılar Mı?
Vajinoplasti ameliyatlarında temel amaç estetik görünüm ve zevk unsurunun artırılmasıdır. Doğal olarak devlet hastanelerinde bu operasyonun uygulaması ile nadiren karşılaşılır. Eğitim ve araştırma hastanelerinde çeşitli uygulamalar söz konusudur. Genelde özel hastanelerde ve kliniklerde yapılan bu operasyonun ücreti SGK tarafından karşılanmaz.
Vajinoplasti Ameliyatından Kaç Gün Sonra İyileşilir?
Vajinoplasti ameliyatı ile vajinanın daraltılması sırasında dikiş atılır. Bu dikişler yaklaşık on gün içerisine tamamen düşer. Sonrasında ise egzersizlerle yürütülen bir iyileşme süreci geçirilir. Yaklaşık olarak iki ay süren bu süreç sonunda tam iyileşme sağlanır. Bu iki aylık iyileşme sürecinin yaklaşık bir buçuk ayı oldukça konforludur. Tek dikkat edilmesi gereken cinsel ilişkidir.
Vajina Daraltma Ameliyatının Riski Var Mıdır?
Vajina daraltma operasyonlarında iç dudaklara ve dış dudaklara müdahale gerçekleştirilir. Cerrahi kesi ve dikişler atılır. Operasyon sonrasındaki en büyük risk enfeksiyondur. Operasyondan sonra enfeksiyon riskine yönelik antibiyotik kullanılır. Sonrasında ise hafif kanamalar, kasılmalar ve ağrılar gelir. Tüm bunlar olağan risklerdir ve birçok hastada görülür. En olumsuz risk ise yöntemin etkisiz kalmasıdır ki böyle bir durumda düzeltme ameliyatı gerçekleştirilir.