Omurilik Daralması Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 1 - 2 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 1 - 2 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 7 - 10 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Omurilik Daralması Lazer ile Tedavi Edilir mi?
- Omurilik Daralması Ameliyatları Risk Oranları Nedir?
- Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?
- Ameliyat Olmadan Önce Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
- Omurilik Daralması Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Başlar mı?
- Ameliyatı Hangi Hastaneler Gerçekleştirir?
- Omurilik Daralması Bitkisel İlaç Tedavisi İle İyileşir mi?
- Omurilik Daralması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Ameliyat Sonrası Hareketlerde Kısıtlanma Olur mu?
- Omurilik Daralması Ameliyatında Anestezi Uygulanır mı?
- Ameliyat Hangi Hastanelerde Gerçekleştirilebilir?
- Omurilik Daralması Ameliyatının Fiyatı Nedir?
- Ameliyat Kaç Saat Sürer?
- Omurilik Daralması Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Ameliyattan Sonra Ameliyat Yapılan Bölgede Kalıcı İz Oluşur mu?
- Omurilik Daralması Egzersizleri Nasıl Yapılır?
- Omurilik Daralması Ameliyatından Sonra Fizik Tedavi Şart mı?
- Omurilik Daralması Ameliyatı Yapılmazsa Ne Olur?
- Omurilik Daralması Ameliyatının Başarı Oranı Nedir?
- Omurilik Daralması Ameliyatı Sonrası Sorun Tekrarlar mı?
- Omurilik Daralması Ameliyatında Platin Takılması Nasıl Gerçekleşir?
- Omurilik Daralması Ameliyatı Kilo Kaybına Sebep Olur Mu?
- Omurilik Daralması Ameliyatı Sonrası Spor – Yüzme Yapılır Mı?
Merkezi sinir sisteminde görev yapan omurilik omurga adı verilen kemik grubunun içinde yer alır. Omurga boyun bölgesinden başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanır. Omurga yapısı içinde bulunan omurilik kanalındaki daralmaya omurilik daralması adı verilir. Sıklıkla omurga yapısının bel veya boyun çevresinde yaşanan bir sorundur.
Omuga yapısının omurilik daralmasının yaşandığı bölgede (bel, boyun, vb.) dokular kalınlaşır ve kireçlenir. Böylece omurilik kanalı adı verilen kanal daralır. Hastalık ilk zamanlarda ciddi belirtiler vermezken ilerlediğinde günlük hayatı kötü etkiler. Omurga yapısının sırt ve bel ağrıları yaşanır. Ayaklarda uyuşukluk ve güç kaybı ortaya çıkar. Bacaklardaki kasılmalar yürüdükten sonra ortaya çıkar ve hastalık ilerledikçe giderek daha kısa mesafelerde görülmeye başlar. Şikayetler genellikle dinlenme halinde azalır, aktif olunduğunda tekrar ortaya çıkar. Geç dönemlerde hastalar dik yürümek yerine öne eğik yürürler.
Fazla kilo, ağır işler, hareketsizlik omurga yapısında omurilik daralmasına sebep olan başlıca etkenlerdendir. Genellikle 50 yaşından sonra görülür. Hastalık tedavi edilemediği müddetçe ilerler ve kalıcı hasarlar bırakabilir.
Omurga yapısında (bel, boyun, vb. bölgede) meydana gelen omurilik daralması birçok yöntemle tedavisi yapılabilir. Tedavi yöntemleri hastalığın ilerleme durumuna göre belirlenir. Erken dönemde tanı koyulduysa fizik tedavi sorunu çözebilir. İlaç tedavisi, kilo kontrolü, istirahat, enjeksiyon yöntemleri uygun olan hastaların tedavisinde kullanılabilir. Bu tedavilere yanıt vermeyen ve durumu ilerleyen hastalarda ameliyat tercih edilir. Omurga yapısı üzerinde yapılan ameliyat sırasında omurilik kanalı genişletilir. Ameliyattan sonraki haftalarda hasta yavaş yavaş iyileşir. Günümüzde omurga yapısındaki omurilik daralmasına yönelik ameliyatlar başarıyla uygulanabiliyor ve hastanın yaşam kalitesini yükseltiyor.
Omurilik Daralması Ameliyatı Hakkında
Omurga yapısında (bel, boyun, vb. bölgede) meydana gelen omurilik daralmasının tedavisi hastalığın ilerleme durumuna göre belirlenir. Hastalığın tedavisi amacıyla gerçekleştirilen ameliyat, gereklilik doğduğunda tercih edilir. Hastalık erken dönemde fark edildiyse ilaç tedavisi, fizik tedavi, istirahat, enjeksiyon gibi tedavi seçenekleri tercih edilir. Hastalığın durumuna göre gerekli tedaviye karar verilir.
Dar kanal sorunu tedavi edilmediği müddetçe ilerler ve hastanın hayatını daha kötü etkiler. Yürüyebildiği mesafe azalan, dik yürüyemeyen, bacaklarında güç kaybı olan hastaların tedavisi amacıyla genellikle ameliyat gerekir, diğer tedaviler yeterli olmaz. Hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyat ile omurga yapısında bulunan omurilik kesesine ve sinirlere uygulanan baskı ortadan kaldırılır. Hastalığın omurga yapısı içerisinde oluştuğu bölgedeki (bel, boyunda, vb.) çift taraflı kemikler ve sarı bağ dokusu çıkarılır. Baskı oluşturan kemik uçları tıraşlanır. Bazı durumlarda tek taraftan kemik çıkarılır ve çift taraflı genişletme yapılır. Omurga yapısında bulunan omurlarda kayma görülüyorsa bunların sabitlenmesine yönelik işlemler de yapılır. Kemik yapısının çıkarılmasından kaynaklanan sorunlar oluşabilecekse veya kayma varsa kemik yapısı yerinde titanyum içerikli vida ve rodlar uygulanır ve omurga yapısına destek sağlanır. Bunlar zamanla kemik yapılar gibi davranır ve hasta için bir soruna neden olmaz.
Hastalığın tedavisi amacıyla gerçekleştirilen ameliyattan bir gün sonra hasta yürütülür. Genellikle 3 gün hastanede kalmak gerekir. İyileşme omurga bölgesinde günden güne kendini gösterir ve eğik yürüme ortadan kalkar. İyileşme sürecinde omurga bölgesinde ağrı oluşabilir fakat zamanla geçer. Tam manasıyla iyileşme bir yılı bulan bir süreçte gerçekleşir. Omurga yapısında (bel, boyun, vb. bölgede) meydana gelen omurilik daralması ameliyatı daha yeni sayılabilecek bir yöntemle de gerçekleştirilebilir. Mikroteknikle internal dekompresyon yöntemi belirli merkezlerde uygulanabilir. Vida, platin gibi başka materyaller vücuda yerleştirilmez. Daha hızlı ve kolay bir iyileşme sağlar. İşlemde omurilik kanalına içeriden müdahale edilir ve genişletilir. Omurga yapısının sabitliği korunduğu için başka materyaller uygulanmasına gerek kalmaz. Hasta ameliyattan bir gün sonra evine dönebilir. Risk olasılığı daha düşük bir işlemdir.
Omurilik Daralması Belirtileri
Omurilik daralması oluştuğu bölgeye (bel, boyun, vb. bölgede) ve hastalığın hangi seviyede ilerleme gösterdiği durumuna göre farklı belirtiler gösterir. En sık görüldüğü bölgeler bel ve boyun bölgesidir. Hastalık tedavi edilmediği müddetçe ilerler. Hastanın yaşam kalitesi günden güne düşer. Bu yüzden belirtiler ortaya çıkmaya başladığından itibaren önemsenmeli ve erken dönemde tedavi edilmelidir. Hastalığın belirtileri, yine omurga yapısında meydana gelen bel fıtığına benzediği için genellikle karıştırılır. Fakat bel fıtığı sıklıkla tek taraflı uyuşmalara neden olur. Omurga bölgesinde meydana gelen omurilik daralması çift taraflı sorun oluşturur. Ayrıca omurga bölgesindeki omurilik daralmasının belirtileri istirahat halinde hafifler ve ayaktayken, yürürken artar.
Bel Ağrısı
Omurga yapısında bulunan omurilik çevresindeki kemik yapılarındaki bozukluklar çevredeki sinirlere ve omuriliğe baskı uygular. Bu yüzden bel ağrısı baş gösterir. Genellikle yürüdükçe omurga bölgesinde ağrı şiddetlenir ve dinlenildiğinde geçer. Omurga bölgesinde hastalık ilerledikçe ağrılar daha kısa sürede ortaya çıkmaya başlar ve öne eğik yürüme eğilimi baş gösterir.
Bacaklarda Güçsüzlük ve Uyuşukluk
Omurga yapısındaki omurilik kanalının daralmasıyla bacaklara yönelik olarak kuvvet kaybı hissedilir. Genellikle bacak bölgesinde uyuşukluk hissi ve karıncalanma ile birlikte görülür. İstirahat halinde bacak bölgesinde belirtiler azalır ve aktifleşme durumunda artar. Hastalık ilerledikçe sıklaşır. Bacak bölgesinde güçsüzlük ve uyuşukluk dikkate alınması gereken, önemli bir belirtidir. Hastanın geçici, kısmi felç durumunda olduğunu gösterir. Genellikle cerrahi müdahale ve ameliyat gerektirir.
Bacak Ağrısı
Ağrı genellikle kalça bölgesinden bacak bölgesine yayılır. İlerleyen dönemlerde idrar kaçırmayla birlikte görülür. Hasta yürüme gibi aktiviteler yaparken zamanla daha sıklaşmak üzere bacak bölgesinde ağrı hisseder. Bazen ağrı, yürümeye engel olur. Bu durum günlük yaşamını olumsuz etkiler.
Omuz ve Kol Ağrısı
Omurga yapısında bulunan omurilik kanalının daraldığı bölgeye (bel, boyun, vb. bölgede) göre kol çevresinde ağrı hissedilebilir. Ağrı genellikle omuzdan kol bölgesine yayılır. Hastalık ilerledikçe kol bölgesinde ağrılar da sıklaşır ve şiddetlenir.
Bacaklarda Karıncalaşma
Omurga yapısında bulunan omurilik kanalı daralmasıyla kemik ve bağ yapılarında değişimler olur. Omurga yapısında bulunan diskler yıpranır. Buna bağlı olarak bacak bölgesinde karıncalanma, uyuşukluk ve güçsüzlük hissedilir. Genellikle uzun mesafe yürüdükten sonra bacak bölgesindeki ağrı hastayı zorlar ve hastalık ilerledikçe kısa mesafelerde de ortaya çıkar.
Boyun Ağrısı
Omurga yapısındaki omurilik kanalındaki daralma boyun bölgesindeyse boyun ağrısı hissedilir. İlerleyen durumlarda omuz ve kol bölgesine yayılan ağrı hissedilir. Uzun süren boyun ağrıları önemsenmelidir.
Omurilik Daralması Nedenleri
Omurga yapısında bulunan omurilik kanalının bir bölgede (bel, boyun, vb. bölgede) daralması, omuriliği sıkıştırması ve çevresindeki sinir noktalarını etkilemesi omurilik daralması olarak adlandırılır. Bu duruma yaşın ilerlemesi, kireçlenme, sarı bağın kalınlaşması omurilik daralmasına neden olabilir. Bazı kişilerde doğuştan gelen yapısal özellikler hastalığa yol açabilirken, bazı durumlarda yaşantı, başka hastalıklar ve yaşlılık omurga bölgesinde bu hastalığa yol açabilir. Omurga yapısında oluşan omurilik daralması hastalığı genel olarak 50 yaşının üzerindeki kişilerde görülmektedir. 60 yaşını geçmiş kişilerde sıklıkla rastlanır. Fazla kilo, obezite gibi durumlar hastalığın ortaya çıkma riskini arttırır.
Yaşlanma
Omurga yapısında yaşlanmayla ortaya çıkan omurilik daralması (bel, boyun, vb. bölgede) başka sorunlara bağlı gelişebilir. Kireçlenme yani dejeneratif artrit bunlardan biridir. Kireçlenme ilerleyen yaşlarda sık karşılaşılan bir sorundur. Aşırı kiloya veya ekleme fazla yüklenilmesiyle de ortaya çıkabilir. Omurga yapısında meydana gelen omurilik daralması ilerleyen yaşlarda daha sık görülür.
Kireçlenme
Kireçlenme dejeneratif artrit adıyla da anılır. İleriki yaşlarda çoğu insanda ortaya çıkar. Genellikle 60 yaşından itibaren görülme sıklığı artar. Kıkırdak dokunun azalmasıyla eklem hareketlerinde baş gösteren sorunlar ve ağrı şeklinde belirti verir. Osteoartrit adı verilen kireçlenme türü genellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkar. Kıkırdak doku, kemikleşerek disklerde daralmaya yol açar. Bu durum da omurilik daralmasına yol açar. Romatoid artrit adı verilen kireçlenme türü iltihaplı romatizma olarak bilinir. Omurga eklemlerine ve kemik yapısına etki eder. Omurilik daralmasına sebep olabilir.
Kalıtımsal Hastalıklar
Omurga yapısında meydana gelen omurilik daralması (bel, boyun, vb. bölgede) kişinin doğuştan gelen yapısal durumundan kaynaklı ortaya çıkabilir. Kemik gelişimi kişiyi hastalığa yatkın hale getirebilir. Bunların dışında iltihaplı romatizma gibi genetik yatkınlığın önemli olduğu hastalıklar ilerleyen durumlarda omurga yapısında omurilik daralmasına yol açabilir. Bunun dışında omurga yapısında omurilik tümörleri de kalıtımsal olarak ortaya çıkabilir ve omurilik daralmasına yol açabilir.
Omurga Tümörleri
Omurga yapısında meydana gelen omurga tümörleri omurilik daralması hastalığını tetikleyebilir. İyi veya kötü huylu olabilen tümörler fark edildiğinde çıkarılabilir veya küçültülebilir. Bazı durumlarda omurilik kanalı daralmasında rol oynayabilir.
Romatizmal Hastalıklar
Romatizmal hastalıklar, omurga yapısını etkileyerek omurilik kanalı daralmasına yol açabilir. Romatoid artrit adı verilen iltihaplı romatizma bunlardan biridir. Hastalığın ortaya çıkmasında genetik yatkınlık rol oynar ve bazı durumlarda omurilik kanalı daralmasına tol açabilir.
Omurga Kaymaları
Bel kayması, omurga yapısını etkileyerek omurilik daralmasına (bel, boyun, vb. bölgede) yol açabilir. Birçok sebepten omurga yapısında meydana gelebilen bel kayması, yaşlılık sonucu ortaya çıktıysa genellikle omurilik daralmasına da sebep olur.
Omurga Kırıkları
Çeşitli travmalar, darbeler sonucu omurga yapısında omurilik kırıkları oluşabilir. Omurga yapısındaki kırıklar omurilik kanalını sıkıştırarak daralmaya sebep olabilir.
Teşhis Süreci
Hastalığın tanısı konurken ilkin hastanın şikayetleri değerlendirilir, randevu alınan doktorun muayenesi gerçekleştirilir ve şüphelenilen bir durum varsa bazı tetkikler yapılır. Manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, EMG gibi teknikler kullanılarak hastalık teşhis edilir, aşaması anlaşılır. Böylece en uygun tedavi seçeneği bulunur ve hastanın tedavisi sürecine başlanılır.
MR
MR(emar) büyük mıknatıslar aracığıyla oluşturulan manyetik alan içinde radyo dalgaları yardımıyla sağlıklı ve hasarlı bölgelerin farklarını görmeyi ve tanımlamayı sağlayan görüntüleme yöntemidir. MR işlemi sırasında herhangi bir ilaç verilme zorunluluğu olmadığından ve sonrasında herhangi bir ağrıya sebep olmadığından avantajlı bir yöntemdir. Değişik bölgelerde tanı koymak amaçlı kullanılabilen MR, omurga yapısında oluşan omurilik daralmasının tanısında da kullanılır.
Bilgisayarlı Tomografi
Bilgisayarlı tomografi (BT) x ışını kullanarak, vücudun belli bir bölgesinin ayrıntılı görüntüsünü alan görüntüleme yöntemidir. X ışını incelenecek kesitin her tarafından geçirilir ve değerler bilgisayar ortamında işlenir. Sayısal değerler görüntü oluşturulmasında kullanılır ve oldukça ayrıntılı kesitsel görüntüler elde edilmiş olur. BT ile omurga yapısının durumu, anatomik yapısı varsa kaymalar, sinir köklerinin çıktığı kanaların çapı, dejeneratif değişimler ayrıntılı olarak incelenebilir. Böylece omurga yapısında meydana gelen omurilik daralması ile ilgili belirleyici bilgiler edinilir.
Nörofizyolojik İncelemeler
Nörofizyolojik incelemeler kimi rahatsızlıkların tanısını koymada, tanıyı kesinleştirmede, ayırıcı tanı koymada oldukça önemlidir. EEG, EMG, UP gibi incelemeler bu gruba dahildir.
EMG İncelemesi
EMG yani elektromiyografi, kas ve sinir yapılarının elektriksel sinyallerinin grafiğinin oluşturulmasıdır. Yaklaşık 30-60 dakika arasında sürer. Bazı durumlarda bu süre daha da uzayabilir. İşlem sırasında gerekli bölgelere elektrotlar yerleştirilir ve düşük voltajlı elektrik verilir. Omurga yapısında oluşan omurilik daralmasında da, bu test ile bası uygulanan sinir tespit edilebilir, periferik sinirler değerlendirilebilir.
Tedavi Yöntemleri
Omurga yapısında meydana gelen omurilik daralmasında (bel, boyun, vb. bölgede) tedavi yöntemleri hastanın ve hastalığın durumuna göre belirlenir. Hastalığa erken dönemde müdahale edildiyse ameliyat gerektirmez. Yatarak istirahat, ilaçla tedavi, fizik tedavi, spinal enjeksiyonlar kullanılabilir. Bunların faydalı olmadığı ya da şikayetleri ilerlemiş hastalarda cerrahi müdahale ve ameliyat gerekli görülür.
İstirahat
Hastalığın erken dönemlerinde yatak istirahatı önerilir. Yatak istirahatı ilaç tedavisi ile de desteklenebilir.
İlaç Tedavisi
İlaç tedavisi sürecinde ağrı kesiciler kullanılır. Bunların hangi ilaçlar olacağına, dozuna doktor karar verir. İlaç tedavisi ile diğer tedaviler de birlikte uygulanabilir. İlaç tedavisi sürecinin yanında spinal enjeksiyonlar da cerrahi müdahalesiz ve ameliyatsız tedaviler arasında yer alır.
Fizik Tedavi Uygulamaları
Fizik tedavi de hastalığın fazla ilerlemediği durumlarda tedavi seçenekleri arasında yer alır. Fizik tedavinin gerekliliğine, ne kadar uygulanacağına hastalığın durumuna göre doktor karar verir.
Cerrahi Tedavi
Omurga yapısı üzerinde hastalık (bel, boyun, vb. bölgede) ilerlediğinde veya diğer tedaviler sonuç vermediğinde cerrahi müdahale ve ameliyat gerekli olur. Rahatça yürünebilen mesafe azaldıysa, bacak bölgesinde uyuşukluk ve güçsüzlük arttıysa, öne eğik yürüme eğilimi varsa genellikle cerrahi müdahale ve ameliyat tercih edilir. Omurilik kanal bölgesinde basının ortadan kaldırılması ve şikâyetlerin geçmesi amaçlanır. Omurga yapısında oluşan omurilik daralması ameliyatları deneyimli ve uzman ekip ile gerçekleştirildiklerinde risk ihtimalleri oldukça düşer. Başarılı sonuçlar alınır. Fakat hastalığın tedavisinde geç kalmak başarıyı olumsuz etkiler. Hastalık günden güne ilerlediği için gerekli cerrahi müdahale ve ameliyat yapılmadığında hasta yatalak kalma gibi benzer durumlarla karşılaşabilir.
Ameliyat Fiyatları
Omurilik daralması (bel, boyun, vb. bölgede) ameliyatlarının ve cerrahi müdahale fiyatları birçok etkene göre değişir. Sigorta kapsamı, ameliyatta uygulanacak cerrahi teknik, hastanede kalma süresi ödenecek fiyatı değiştirir. Ameliyat ve cerrahi müdahale SGK kapsamındadır. Fakat özel hastane tercih edildiğinde fark ödemek söz konusu olur. Ameliyat ve cerrahi müdahale için ödenmesi gereken net fiyatı başvurulan kuruma danışmak daha faydalı olur.
Omurilik Daralması Ameliyatı Öncesi
Omurilik daralması (bel, boyun, vb. bölgede) ameliyatı gerekli görüldüğünde cerrahi işleme yönelik hazırlıklar başlar. Tedavi seçenekleri, ameliyat ve cerrahi teknikleri ve ayrıntıları, hastalığın genel seyri hakkında hasta bilgilendirilir. Varsa endişeleri giderilmeye çalışılır. Ameliyat için ve cerrahi müdahale için gereken tetkikler yapılır. Cerrahi işlemin seyri bu bilgiler ışığında planlanır. Hastalar genellikle bir gece önceden hastaneye yatış yapar. Cerrahi işlemin yapılacağı gün ameliyathane, ekip ve hasta hazırlanır. Omurilik daralması ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Genel anestezinin ameliyat öncesinde uygulanması gereken prosedürlerinin tamamı bu ameliyat öncesinde de hastalara detaylı olarak aktarılması gerekmektedir. Sigara ve alkol kullanılıyorsa doktorun belirttiği tarihten itibaren bırakılır.
Genel Hazırlıklar
Ameliyattan önce hasta (bel, boyun, vb. bölgede) cerrahi işlem hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilir. Endişeleri varsa giderilmeye çalışılır. Ek tedavi gerekiyorsa planlanır. Hastanın bırakması gereken ilaçlar varsa bıraktırılır. Sigara ve alkol işlemden belli bir süre önce bırakılır. Hasta bir gece önce hastaneye yatış yapar. Ameliyattan sonra bir iki gün hastanede kalmak gerektiği için hazırlıklarını yaparak gelmesi faydalı olur.
Hastanın Bilgilendirilmesi
Ameliyat kararı verilirken hastanın tedavi seçenekleri ve hastalığın durumu hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi gerekir. Omurilik ameliyatları (bel, boyun, vb. bölgede) genellikle endişe oluşturur ve hastalar tercih etmek istemez. Fakat omurilik daralması ilerleyen bir hastalıktır. Hastayı yatağa bağımlı hale getirebilir. Bu yüzden gerektiğinde ameliyat veya diğer tedaviler aksatılmamalıdır. Hastanın endişelerini gidermede en önemli yöntem doğru bilgilendirmedir. Gelişen teknoloji ve deneyimli, uzman ekip ile ameliyatlardaki riskler büyük ölçüde düşürülür.
Ek Tedavi Seçeneklerinin Değerlendirilmesi
Omurga yapısının başta bel ve boyun bölgesinde sıklıkla görülen omurilik daralmasının tedavisinde genellikle ilk olarak ameliyatsız yöntemlere başvurulur. Bunlar beklenen sonucu vermezse ameliyat tercih edilir. Hastaya tedavi seçenekleri ve hastalığın seyri hakkında ayrıntılı bilgi verilir. Ameliyat sonrasında sıklıkla bir rehabilitasyon programı verilir. Hasta bu konuda da aydınlatılır.
Ameliyat Yöntemine Karar Verilmesi
Ameliyat, hastalığın durumuna ve tedavinin ihtiyaçlarına göre planlanır. Omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olmak üzere hastalığın görüldüğü bölge üzerinde vida, platin gibi materyallerin kullanılıp kullanılmayacağına karar verilir. Bazı merkezlerde mikrocerrahi teknikle dar kanal tedavisi yapılabilmektedir. Fakat her merkezde yapılamadığı için, her zaman seçenekler arasında yer almaz.
Tetkikler/Testler
Ameliyattan önce (bel, boyun, vb. bölgede) bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Bunlar idrar testi, kan testi, EMG incelemesi, tomografi, anestezi muayenesi gibidir. Doktor gerekli görürse başka testler de istenebilir. Testlerden edinilen bulgular hastanın genel sağlık durumu, hastalıktan etkilenen sinirleri, hastalığın durumu hakkında bilgi verir. Bu bilgiler ışığında ameliyatın seyri belirlenir.
İdrar Testi
İdrar tahlilinde idrar örneği alınır ve laboratuvar ortamında değerlendirilir. Hastanın genel sağlık durumu hakkında önemli bilgiler verir. İdrar örneğinin yoğunluğu, görüntüsü, içeriği laboratuar ortamında incelenir. İdrar tahlilleri tanı koymada, var olan bir hastalığı takip etmede, genel sağlık durumunu incelemede kullanılır. Diyabet, idrar yolları enfeksiyonları, böbrek hastalıkları gibi sorunlar idrar tahlili yardımıyla fark edilebilir.
Kan Testi
Kan tahlili genellikle koldaki damarlardan enjektör yardımıyla alınan örnek kan ile gerçekleştirilir. Örnek kan çeşitli laboratuar analizlerinden geçirilir. Örnek kan ile kan sayımı, biyokimya testleri, pıhtılaşma tahlilleri gibi pek çok test gerçekleştirilebilir. Hepsine genel olarak kan tahlili denir. Cerrahi işlem öncesinde hastanın genel sağlık durumu hakkında önemli bilgiler verir.
EMG İncelemesi
EMG yani elektromiyografi, kas ve sinir yapılarının elektriksel sinyallerinin grafiğinin oluşturulmasıdır. Yaklaşık 30-60 dakika arasında sürer. Bazı durumlarda bu süre daha da uzayabilir. İşlem sırasında gerekli bölgelere elektrotlar yerleştirilir ve düşük voltajlı elektrik verilir. Omurilik daralmasında da, bu test ile bası uygulanan sinir tespit edilebilir, periferik sinirler değerlendirilebilir.
Tomografi
Dar kanal ameliyatlarından önce bilgisayarlı tomografi ile bölgenin kesitsel görüntüsü alınır. Bilgisayarlı tomografi (BT) x ışını kullanarak, vücudun belli bir bölgesinin ayrıntılı görüntüsünü alan görüntüleme yöntemidir. BT ile omurganın durumu, anatomik yapısı varsa kaymalar, sinir köklerinin çıktığı kanaların çapı, dejeneratif değişimler ayrıntılı olarak incelenebilir. Böylece omurilik daralması ile ilgili belirleyici bilgiler edinilir.
Anestezi Testi
Omurilik daralması ameliyatı ve cerrahisi (bel, boyun, vb. bölgede) kararı alınan hastaların mutlaka kan testleri değerlendirmelerinin yapılması ve diğer vücut değerlerinin de ameliyata cerrahi müdahaleye uygunluğunun kontrol edilmesi amacıyla mutlaka anestezi doktoru ile görüşmesi gerekmektedir. Görüşme sırasında randevu alınan doktor hastaya birçok soru sorar. Bunlar hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi toplamaya yönelik sorulardır. Görüşmede, varsa hastanın daha önce geçirdiği ameliyatlar, cerrahi müdahaleler, hastalıklar, süreğen hastalıklar hakkında sorular sorulur. Sigara, alkol, uyuşturucu kullanımının olup olmadığı öğrenilir. Varsa alerjileri hakkında bilgi alınır. Hastanın görüşme sırasında doğru ve kesin yanıtlar vermesi, anestezi risklerinin azaltılmasında ciddi önem taşır. Gerekli bilgiler alındıktan sonra anestezi uzmanı hastayı muayene eder. Anestezi altındayken solunum sıkıntısı oluşup oluşmayacağını, kullanılacak ilaçları değerlendirir. Anestezi kontrolü, risklerin azaltılmasında büyük önem taşır.
Ameliyata Hazırlık
Hasta ameliyata hazırlanırken belirtilen saatte yeme ve içmeyi keser. Bir süre yatak istirahatı yapar. Belirtilen günden itibaren kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlar ve vitamin destekleri bırakılır. En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyattan sonra bir iki gün hastanede kalmak gerekir. Bu yüzden hastanın bir yakınının yanında kalması faydalı olur. Hastanın ameliyat için gelirken rahat kıyafetler tercih etmesi önerilir.
Yeme İçmenin Bırakılması
Genel anestezi altında yapılacak olduğu için anestezinin etkisinin kendisini gösterebilmesi adına, hastanın midesinin boş olması gerekmektedir.Anestezi uygulanan hastalarda eğer mide dolu ise mide içerisinde yer alan besinlerin ve mide öz sıvısının yemek borusuna çıkma ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden işlemden önceki gece yarısından itibaren yeme içme kesilmelidir. Genel anestezi ile yapılacak ameliyatlar öncesinde hastaların nasıl beslenilmesi gerektiği aktarılır. En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyatın yapılacak olduğu saate bağlı olarak eğer sabah erken saatlerde ise geceden besin alımı durdurulması gerekmektedir. Ancak ameliyat öğleden sonraki saatlerde yapılacaksa doktorların izin verdiği ve belirttiği ölçülerde sıvı alımı gerçekleştirilebilir. Yetişkinlerde genel anestezi için uygulanması gereken prosedür ne ise çocuklarda da aynı prosedür geçerlidir.
Ameliyat Öncesinde Yeterli İstirahat
En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyattan önce doktorun belirttiği süre boyunca yatak istirahatı önerilir. İstirahat önerilen saatler dışında fazla hareketsiz kalmak önerilmez.
İlaç ve Vitamin Alımının Bırakılması
Hastaların ameliyat (omurganın bel, vb. bölgelerinde) öncesinde anestezi doktoru ve kendi doktoru ile görüşmelerinde kullandığı ilaçlar ve daha önceki hastalıkları ile ilgili olarak doktorları ile görüşmesi gerekmektedir. Bu görüşme esnasında basit ağrı kesiciler dahi kullanılıyorsa doktor görüşmesinde mutlaka unutulmadan bilgi verilmesi gerekmektedir. Kullanılan ilaçlardan kan sulandırıcı etkisi olanlar işlem öncesinde doktor kontrolünde bıraktırılır. Kan sulandırıcı ilaçların etkisi nedeniyle kanama oluşması mümkündür. En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyat kararı verilen hastaların kullandıkları ilaçların doktor kontrolünde bırakılması büyük önem arz etmektedir. İlaçlar anestezik ilaçlarla etkileşip problem doğurabileceği gibi, anestezi ilaçlarının yaratacağı etkileri de azaltma ihtimali bulunmaktadır. İşlem öncesinde antibiyotik kullanılıyorsa, antibiyotikler, E vitaminleri, steroidler, kan sulandırıcı ilaçlar ameliyattan belli süreler öncesinde bırakılması gerekmektedir. İdrar söktürücüler, potasyum ve sıvı kaybedilmesine yol açar. Bu da işlem esnasında hastayı tehlikeye sokabilir. Sakinleştirici ilaçlar kan basıncını düşürür. Böyle bir durumda da hasta şoka girebilir. Sürekli kullanılan ağrı kesiciler de doktorla görüşülüp, ameliyattan belli bir süre öncesine kadar bırakılması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı kullanılmakta olan tüm ilaçların doktorlarınıza bildirilmesi büyük önem arz eder.
Sigara ve Alkolü Bırakmak
Sigara ve türevi maddelerin kullanılması anestezi altındayken ciddi problemlere sebep olabilmektedir. Ameliyat sonrasında da (omurganın bel, vb. bölgelerinde) iyileşmeyi kötü etkiler ve yavaşlatır. Bu sebepten dolayı hastaların ameliyat olmadan 2 hafta önce tüketmeyi bırakması gerekmektedir. En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla (omurganın bel, vb. bölgelerinde) yapılan ameliyata yakın bir tarihe kadar hastaların alkol kullanımı kanda sulanmaya sebebiyet vererek ameliyat aşamasında ciddi riskler oluşturmaktadır. Ameliyattan bir-iki hafta önce tüketmeyi bırakmak gerekir.
Refakatçi Hazırlığı
Hasta en sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyattan sonra 1-3 gün hastanede kalır. Bu süreçte ona yardımcı olacak bir yakınının bulunması faydalı olur. Refakatçinin de ameliyattan sonraki süreç hakkında bilgi sahibi olması hasta için daha iyi olur.
Omurilik Daralması Ameliyatı Sonrası
Dar kanal ameliyatlarından sonra hasta 1-3 gün arası bir süre hastanede kalır. En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyattan sonraki gün ayağa kaldırılır ve yürütülür. Taburcu olduktan sonraki süreç hakkında bilgilendirilir. İyileşme sürecinin daha hızlı geçmesi amacıyla doktorun önerdiklerini dikkate almak gerekmektedir. Bunlar komplikasyon riskini düşürmeye yardımcı olur. Herhangi bir beklenmeyen durum yaşanması halinde doktora başvurulmalı ve sakin olunmalıdır.
Komplikasyonlar
Her ameliyatta olduğu gibi omurilik ameliyatının da (omurganın bel, vb. bölgelerinde) belli başlı riskleri ve komplikasyonları vardır. Bunlar nadiren görülse de ihtimal dahilindedir. İstenmeyen etkiler yaşanmaması için hem ekibin hem de hastanın dikkati önemlidir.
Damar Hasarı
En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyatın gerçekleştirildiği bölgedeki damarlar ve sinirler yapılan işlemden dolayı hasar görebilir. Bacağa giden damarlarda oluşan hasarlar uzuv kaybına neden olabilir. Bunun yanında çevre sinir bölgesinde de hasar oluşabilir. Bu durum binde birden az yaşanır, oldukça nadir görülür.
Kanama
Kanama ihtimalini azaltmak için kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlar ve vitamin destekleri bıraktırılır. Fakat en sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyat esnasında ya da sonrasında kanama ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda kan transfüzyonu gibi ek tedaviler uygulanabilir.
Enfeksiyon
Enfeksiyon riski her ameliyatta vardır. Buna yönelik bir dizi önlem alınır. Hastanın da işlem gören bölgenin hijyenine dikkat etmesi ve ilaçlarını düzenli kullanması gerekir. Enfeksiyon kesi açılan bölgede veya kemikte oluşabilir. İyileşmeyi yavaşlatır ve tedavi edilmediğinde daha ciddi sonuçlar doğurabilir.
Omurilik Sıvısı Sızıntısı
En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyattan sonra omurilik sıvısında kaçak oluşabilir. Kesi açılan bölgeden beyin-omurilik sıvısı dışarı sızabilir. Böyle bir durumda ek müdahale gerekebilir.
Geç Dönemde Nedbe Oluşumu
Ameliyat kesisinin açıldığı bölgede (omurganın bel, vb. bölgelerinde) yara iyileşmesi farklı seyredebilir. Bölgede iyileşen doku, çevresine göre daha sert olabilir. Bu sert dokuya nedbe denir.
İnstabilite
En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyatta omurganın arkasındaki eklemler çıkarıldıysa omurganın sabitliğinde bozulmalar oluşur. Bu yüzden genellikle ameliyat sırasında stabilizasyon işlemi de yapılır.
Yan Etkiler
Dar kanal ameliyatından kaynaklı bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar (omurganın bel, vb. bölgelerinde) genellikle geçici sorunlardır. İyileşme sürdükçe etkileri azalır.
Zorlayıcı Hareketlerde Ağrı
En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyattan sonra iyileşme sürecinde zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir. Bazı hareketler kısıtlanmalı ve bazen destek alınmalıdır. İşlemden sonraki erken dönemde zorlayıcı hareketlerde ağrı oluşabilir.
Kısa Süreli Hareket Kısıtlılığı
Ameliyattan sonra hareketlilik (omurganın bel, vb. bölgelerinde) yavaş yavaş başlar. Zamanla arttırılır. İlk zamanlar hareketler kontrollü yapılmalı, dikkatli olunmalıdır. İyileşme sürdükçe hareketlerin yapılması da rahatlar.
Operasyon Bölgesinde Ağrı
İşlemin yapıldığı bölgede (omurganın bel, vb. bölgelerinde) bir süre ağrı oluşabilir. Ağrılar çok nadiren uzun süreli veya kalıcı olur. Bu ağrılar genellikle tedaviden önceki ağrılardan daha az olur ve zamanla geçer.
Bitkilik Hissi
En sık olarak omurga yapısının bel ve boyun bölgesi başta olma üzere ortaya çıkan hastalığın tedavisi amacıyla yapılan ameliyatta uygulanan genel anestezi ve işlemin kendisi hastada yorgunluk ve bitkinlik hissine neden olabilir. Bu durum, cerrahi işlemin etkisi geçtikçe ortadan kaybolur.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dar kanal ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken hususlar komplikasyon riskini azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak adına önem taşır. Burada hastaya ve ona yardımcı olan yakınlarına iş düşer.
Sigara Tüketmeme
Sigara ve tütün mamulleri kullanmak ameliyat esnasında ve sonrasında bazı sorunlara yol açabilir. Sigara kullanımı iyileşmeyi kötü etkiler ve çeşitli komplikasyonların yaşanma riskini arttırır.
Fizik Tedavi Hareketlerini Yapma
Ameliyattan sonra vücut aktivitesi yavaş yavaş arttırılır. Önerilen egzersizlere (omurganın bel, vb. bölgelerinde) ameliyattan iki ay sonra başlanır. Bunların gün içinde önerilen süre yapılması ve kilo kontrolünün sağlanması önemlidir.
Periyodik Doktor Kontrolü
Hastaya taburcu olurken doktor kontrolünün randevusu da verilir. Bu kontrolden sonra diğerlerinin periyotları hastanın durumuna göre belirlenir. Tam manasıyla iyileşme 1 yılı bulur. Doktor kontrolleri (omurganın bel, vb. bölgelerinde) de belli aralıklarla devam eder.
Belli Süre Cinsel İlişkiden Kaçınma
Ameliyattan sonraki ilk zamanlarda hareketler kısıtlanır. Yavaş yavaş vücut aktivitesi arttırılır. Ameliyat sonrasında en çok dikkat edilmesi gerekenler arasında zorlayıcı hareketler yapmaktan kaçınmak gelecektir. Bu yüzden doktorun belirttiği süre zarfında cinsel ilişkiden kaçınmak uygun olur. İyileşme durumuna göre, doktora danışarak tekrar başlanır.
Aşırı Efor Gerektiren Aktivitelerden Kaçınma
Ameliyattan iki ay sonra gerekli egzersizler yapılmaya başlanır. Hasta günlük yaşamına geri dönebilse de bir süre ağır aktivitelerden kaçınmalıdır. Ağırlık taşıma, temas gerektiren sporlar doktorun belirttiği süre boyunca yapılmamalıdır.
Ağırlık Kaldırmama
Ameliyattan bir buçuk ay sonraya kadar iki tarafta toplam beş kilodan fazla ağırlık kaldırılmaması gerekir. Hafif ağırlıklarda da omurgayı korumak gerekir. Eğilme hareketleri yapılmamalı, çömelerek gerekli yük kaldırılmalıdır.
Basit Egzersizler Yapma
(Omurganın bel, vb. bölgelerinde) İşlemden bir hafta sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak gerekir. Başlangıçta ortalama yarım saat, sonraları her gün daha da arttırarak yürüyüşler yapmak gerekir. Doktorun verdiği egzersizlere belirtilen sürede başlamak da önem taşır.
Uyku Pozisyonuna Dikkat Etme
Uyku ve oturma pozisyonuna dikkat etmek ve ameliyat gören bölgeyi korumak önem taşır. Ani ve zorlayıcı hareketlerden uzak durulmalı, bel bölgesini rahat ettirecek şekilde oturulmalı ve yatılmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Omurilik Daralması Lazer ile Tedavi Edilir mi?
Omurilik daralması çoğu zaman bel fıtığı ile karıştırılır. Bel fıtığının tedavisinde lazer ile tedavi uygulanabilmektedir. Fakat kanal daralmasının tedavi seçenekleri arasında lazer yoktur.
Omurilik Daralması Ameliyatları Risk Oranları Nedir?
Omurilik daralması ameliyatında birçok risk taşır, hepsinin görülme sıklığı farklıdır. Fakat ortalama %1’lik bir riskten söz edilebilir. Ameliyatın başarısı doktorun ve ekibin deneyimine, hastanın genel sağlık durumuna, hastalığın ilerleme durumuna göre değişir. Fakat büyük oranda başarı sağlanır.
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Ameliyat sonrasında hastaların kontrollerinin yapılması ve ev istirahatine gönderilmesi aşamasında 2 gün boyunca hastanede doktor gözetiminde kalmaları gerekmektedir. Ameliyattan bir gün sonra hasta ayağa kaldırılır. Özellikle ilk zamanlarda sırt desteği alarak oturmak gerekir. İlk hafta genel olarak istirahat ile geçirilir. Sonrasında kısa mesafeli yürüyüşlere başlanır. Günden güne yürüyüş mesafesi arttırılır. 15 günün ardından masa başı işlere dönmek mümkün olur. Ağır işlerde çalışanlar 45 günün sonunda işlerine dönebilir. Doktorun verdiği egzersizlere iki ay sonra başlanır. Hasta haftalar içinde günlük hayatına dönebilir fakat tam manasıyla iyileşme bir yılı bulur. Ameliyattan sonra eğik yürüme eğilimi ve ağrılar ortadan kalkar.
Ameliyat Olmadan Önce Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
Dar kanal belirtileri hafif de olsa baş gösteriyorsa bunları dikkate almak gerekir. Tedaviye erken başlanması kalıcı hasarları önler ve tedavilerin başarılarını arttırır. Tanı konulduktan sonra tedavi seçenekleri ve hastalığın durumu ile ilgili ayrıntılı bilgiler alınmalı ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır. Tedavinin gecikmesi hastalığın ilerlemesine neden olur. Ameliyat kararı verildiğinde doktorun belirttiği hususlara dikkat ederek ameliyata hazırlanmak gerekir. Ayrıca kilo problemi varsa, bunu kontrol altına almak gerekir.
Omurilik Daralması Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Başlar mı?
Ameliyattan hemen sonra fizik tedavi başlamaz. Bazı hastalar için fizik tedavi, rehabilitasyon daha gerekli olsa da genellikle tüm hastalara önerilir. Fizik tedavi uygulanmasa bile hastanın yapması gereken egzersizler vardır. Bunlara belirtilen zamanda başlanmalı ve anlatıldığı gibi uygulanmalıdır.
Ameliyatı Hangi Hastaneler Gerçekleştirir?
Dar kanal ameliyatları omurilik ve sinir cerrahisi alanında uzman ekibi bulunan ve fiziki şartları uygun olan tüm hastanelerde gerçekleştirilebilir.
Omurilik Daralması Bitkisel İlaç Tedavisi İle İyileşir mi?
Omurilik daralması ilerlemiş durumdaysa ya da sinirlerin sıkışmasına neden olan başka dokular varsa bitkisel takviyeler etkisiz kalır. Hastalık için önerilen bitkiler kullanılacaksa doktora danışarak kullanılmalıdır. Ayrıca bitkisel ilaç adı altında satılan birçok ürün sağlığı ciddi anlamda tehdit eder. Hastalar doktora danışmadan herhangi bir ilaç kullanmamalıdır. Omurilik daralması erken dönemlerdeyken kiraz sapı çayı, ısırgan otu, siyah hardal tohumu gibi bitkiler önerilir. Fakat bunlar her durumda işe yaramaz. Bitkisel çözümler denenirken tıbbi tedavi aksatılmamalı ve doktora danışılmadan herhangi bir ürün kullanılmamalıdır.
Omurilik Daralması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Dar kanal ameliyatlarında omurilik kesesine ve sinirlere uygulanan baskı ortadan kaldırılır. İşlem genel anestezi altında gerçekleştirilir. Hastalığın oluştuğu bölgedeki çift taraflı kemikler ve sarı bağ dokusu çıkarılır. Baskı oluşturan kemik uçları tıraşlanır. Bazı durumlarda tek taraftan kemik çıkarılır ve çift taraflı genişletme yapılır. Omurlarda kayma görülüyorsa bunların sabitlenmesine yönelik işlemler de yapılır. Kemiğin çıkarılmasından kaynaklanan sorunlar oluşabilecekse veya kayma varsa titanyum içerikli vida ve rodlar uygulanır ve omurgaya destek sağlanır. Bunlar zamanla kemik yapılar gibi davranır ve hasta için bir soruna neden olmaz.
Ameliyat Sonrası Hareketlerde Kısıtlanma Olur mu?
İşlemden sonraki erken süreçte aktiviteler azaltılır, hareketlere özen gösterilir ve bazı hareketlerin yapılmasından kaçınılır. İyileşme tamamlandıkça bu durum ortadan kalkar. Öne eğik yürüme eğilimi ve ağrılar ortadan kalkar. Hastalık ilerlemişse ve kalıcı hasarlar bıraktıysa bu sorunlar devam edebilir.
Omurilik Daralması Ameliyatında Anestezi Uygulanır mı?
Omurilik daralması ameliyatları genel anestezi altında gerçekleştirilir. Hasta tamamen uyutulur, işlem bitiminde uyandırılır.
Ameliyat Hangi Hastanelerde Gerçekleştirilebilir?
Dar kanal ameliyatları omurilik ve sinir cerrahisi alanında uzman ekibi bulunan ve fiziki şartları uygun olan tüm hastanelerde gerçekleştirilebilir.
Omurilik Daralması Ameliyatının Fiyatı Nedir?
Omurilik daralması ameliyatlarının fiyatları birçok etkene göre değişir. Ameliyat SGK kapsamındadır. Fakat özel hastane tercih edilecekse bir miktar fark ödemek söz konusu olur. Fiyatlar ameliyatın yapılacağı kurum, uygulanacak teknik, hastanede kalınması gereken süre, kullanılacak materyaller gibi etkenlere göre değişir. En net bilgi başvurulan kurumdan alınabilir.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Ameliyat süresi yapılacak işlemlere göre değişiklik gösterir. Bazı ameliyatlarda vida, platin takılması söz konusu olur. Bu durum süreyi uzatır. Genellikle bir saat süren işlemler, hastalığın durumuna göre daha uzun da sürebilir.
Omurilik Daralması Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ameliyattan sonra doktor kontrolleri aksatılmamalı ve ilaçlar belirtilen süre boyunca düzenli kullanılmalıdır. Doktor duş alma zamanını bildirmeden bölgeye su değdirilmemelidir. İlk bir ay otomobil kullanmamak gerekir. Uçak seyahati yapmadan önce doktora danışılmalıdır. Bir süre ağır kaldırmamaya dikkat etmek, eğilmemek, sırt desteği ile oturmak gerekir. Yüksek veya düz topuklu ayakkabılar giyilmemeli ve alafranga tuvalet kullanılmalıdır.
Ameliyattan Sonra Ameliyat Yapılan Bölgede Kalıcı İz Oluşur mu?
İşlemin gerçekleştirildiği bölgede kesi açılır. Kesinin olduğu bölgede iz kalabilir. Bunun belirginliği zamanla azalır.
Omurilik Daralması Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Dar kanal hastalığına yönelik egzersizler kasları esnetme, güçlendirme ve kan dolaşımını arttırmaya yönelik yapılır. Esneme egzersizleri büyük önem taşır ve sık sık yapılır. Yürüme bandı, kondisyon bisikleti ve yüzme önerilebilir. Yüzme en çok önerilen egzersizlerdendir. Dar kanal hastaları egzersizleri doktorun önerdiği şekilde yapmalıdır. Bazı hastalarda egzersizler acı verebilir, bazı hastalarda ise ağrıyı azaltır.
Omurilik Daralması Ameliyatından Sonra Fizik Tedavi Şart mı?
Fizik tedavi, rehabilitasyon genellikle her hastaya önerilir fakat bazı hastalar için daha gerekli olabilir. Fizik tedavi uygulanmasa da doktorun önerdiği vakitlerde düzenli olarak belirtilen egzersizlerin yapılması büyük önem taşır.
Omurilik Daralması Ameliyatı Yapılmazsa Ne Olur?
Hastalığın hangi aşamada olduğuna ve hastanın durumuna göre ameliyat gerekliliği doğar. Diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadığı ya da alınamayacağının bilindiği durumlarda tercih edilir. Bu yüzden gereklilik varsa ameliyat yapılmazsa hastalık ilerler. Hastanın şikayetleri artar. Ciddi etkiler görülebilir. Hastalığın ilerleme durumu ameliyatın başarısını da etkiler. Hastanın rahatça yürüyebildiği mesafeye 200 metreye düştüyse bacaklarda kuvvet kaybı oluşmaya başlamıştır ve bu da kısmi felç durumudur. Felç durumu kalıcı hale geldiğinde ameliyat başarısı düşer fakat durumun ilerlememesi için ameliyat gerekli olur. Hasta ameliyat yöntemleri, ayrıntıları ve durumu hakkında ayrıntılı bilgi almalı ve gerekli tedavilere zamanında başvurmalıdır. Genellikle ameliyat risklerinden endişe edilir ve tedavi aksatılır. Bu durum hastalığın daha da ilerlemesine ve tedavinin zorlaşmasına neden olur. Ameliyat riskleri deneyimli ve uzman bir ekip ile en aza indirilebilir.
Omurilik Daralması Ameliyatının Başarı Oranı Nedir?
Dar kanal ameliyatlarının başarı ile sonuçlanması birçok etkene bağlıdır. Hastanın genel sağlık durumu, felç yaşanıp yaşanmaması, hastalığın ilerleme durumu, doktor ve ekibinin deneyimi ve dikkati gibi etkenler sonucu belirler. Fakat yüksek oranda başarı sağlanan ameliyatlardır.
Omurilik Daralması Ameliyatı Sonrası Sorun Tekrarlar mı?
Omurilik daralması ya da tedavi edilen bölgede başka bir sorunun oluşması mümkündür. Fakat dikkat etmek, kilo kontrolü sağlamak omurga sağlığını korur.
Omurilik Daralması Ameliyatında Platin Takılması Nasıl Gerçekleşir?
Omurilik daralmasına sebep olan kemiklerin durumu platin takılıp takılmayacağını belirler. Eğer birden fazla noktada gerçekleşen daralma söz konusu ise ameliyat sırasında bu daralmalara sebep olan kemiklerin hepsi tıraşlanır. Tıraşlama işleminden sonra küçülen kemikler sırt bölgesinin tüm yükünü taşıyamaz hale gelir. Bunu yapmak için de kritik noktalara platin takılır.
Omurilik Daralması Ameliyatı Kilo Kaybına Sebep Olur Mu?
Vücut kendi kilosunu ayarlarken binlerce değişkeni hesaba katmaktadır. Bunlardan birisi de omurilik daralmasına sebep olan kemiklerin yük taşıma kapasitesidir. Omurilik daralması ameliyatı sırasında tıraşlanan kemiklerden dolayı yük taşıma kapasitesi azaldığı için vücut mevcut kilosunu aşağı indirme eğilimine girebilmektedir. Ancak bu fark edilebilir bir kilo verme değildir. Çoğu zaman şekilsiz bir vücudu ortaya çıkaran sağlıksız bir kilo vermedir.
Omurilik Daralması Ameliyatı Sonrası Spor – Yüzme Yapılır Mı?
Omurilik daralması ameliyatları tek bir metot üzerinden yapılmaz. Hastanın durumu, nörolojik tablosu gibi unsurlara bağlı olarak ya kısıtlı bir alana ya da tüm omurilik kanalına müdahale edilir. Müdahalenin boyutu iyileşme ve spor faaliyetlerine dönme sürecini belirler. Eğer tek noktadan gerçekleştirilen bir ameliyat var ise hasta üç – dört ay sonra spor yapabilir hale gelir. Ancak tüm omurilik kanalı açılmışsa yıllar boyunca tamamlayıcı tedaviler yapılacağı için spor egzersizlerine dönmek oldukça güçleşir. Bu noktada cerrahtan fikir almak daha faydalı olacaktır.